OKUL ÇAĞINDA SAĞLIKLI BESLENME

9 Eylül 2021
939 kez okundu

Yaz tatilinde çocuklarda en sık görülen sorun uyku düzeninin bozulmasına bağlı olarak yeme davranışlarının bozulması oluyor. Okulların açılmasıyla birlikte beslenmenin amacı hem çocuğun ihtiyaçlarını karşılamak hem de okul başarısına katkı sağlamaktır.

Okul çağı dönemi bedensel gelişimin en hızlı olduğu dönemler arasındadır. Bu dönemde edinilen alışkanlıklar büyük ölçüde yaşam boyu devam etmektedir. Bu sebeple çocukların okul çağındaki beslenme alışkanlıkları ileride sağlıklı bir yaşam düzenine sahip olup olmayacakları, ileri yaşta oluşabilecek hastalıklara karşı riskli grupta yer alıp almayacakları veya yaşam bilincinin yerleşmesi gibi olumlu-olumsuz birçok sonuca sebep olmaktadır. Tüm bunlar düşünülerek okul çağında sağlıklı beslenme alışkanlıklarının kazandırılması çocuklarımızın hayat boyu sağlıklı kalmaları açısından önemlidir.

Kahvaltı okul başarısını arttırıyor..

Türkiye’de yapılan araştırmalara göre çocuk ve gençlerde en yaygın görülen olumsuz beslenme alışkanlıklarından biri öğün atlamadır. Ve en çok atlanan öğün okul çağının en önemli öğünü olan kahvaltıdır. Uyku sonrası vücudun saatler boyu ihtiyaç duyduğu enerjiyi almadan güne başlanması çocukluk çağında konsatrasyon sorunlarına neden olmaktadır. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki çocuk ve gençlerde dengeli ve yeterli bir kahvaltı okul başarısını artırmaktadır.

İdeal bir kahvaltı tabağında protein kaynakları olan yumurta, peynir, süt, vitamin-mineral dengesini sağlayacak sebze (domates,salatalık,yeşillik,havuç…) ve meyveler, zeytin-ceviz, kan şekeri dengesi için zengin içerikli birkaç dilim ekmek ve zaman zaman çocuğunuzun sevdiği reçel, bal, pekmez gibi içerikler bulunmalıdır.

Günün devamındaki öğünler her çocuğun kilosuna, yaşına, gelişimine göre değişiklik gösterse de okul çağındaki çocuklar günde en az 4 öğün beslenmelidir. Öğün aralarında çocukların iştahını kesecek şeker ,çikolata, asitli içecekler veya hazır paketli ürünler tüketilmemelidir. Çünkü bu öğün düzenini etkileyerek çocuğun alması gereken besinler konusunda isteksiz olmasına sebep olacaktır.

Çocuklar besin seçimi konusunda okul arkadaşları, öğretmenleri ve özellikle sosyal medyadan etkilenebilirler. Bu konuda çocuğun hangi tür besine ne miktarda ihtiyacının olduğunu aileler farkında olarak çocukla paylaşmalıdır. Bazı besinleri çocukların yemeyi reddetmesi çok sık rastlanan bir durumdur. İstenmeyen besini yeme konusunda baskı yapmak yerine sevebileceği şekilde farklı tarifler farklı günlerde denenmelidir.

Kilo artışına dikkat..

Çocuk ve ergenlik döneminde başlayan fazla kilo alımının ileri yaşlarda da devam ettiği ve hipertansiyon,tip-2 diyabet, uyku apnesi gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olduğu bilinmektedir. Hızlı büyüme ve gelişme nedeniyle çocukların besin ögesine olan ihtiyacı hayatın diğer dönemlerine göre daha fazladır. Bu nedenle bu dönemde beslenme davranışları iyi yönetilmeli ve olumlu davranışlar ile örnek olunmalıdır.

Sağlıklı beslenmenin yanı sıra çocukların daha hareketli bir yaşam tarzı benimsemeleri, fiziksel aktivite düzeylerinin artırılması ve bu konuda desteklenmeleri sosyal,zihinsel ve bedensel gelişimlerine önemli katkı sağlayacaktır.

Herkese başarılı bir eğitim-öğretim yılı diliyorum. Sağlıklı günler…