ÖDEM AZALTAN BESLENME ÖNERİLERİ

Rahatlıkla giydiğiniz ayakkabılarınız ayağınızı sıkıyorsa, yüzükleriniz parmağınızdan zor geçiyorsa, uzun bir yolculuk yaptıysanız, sabahları yüzünüz şiş uyanıyorsanız ve tartıda beklediğiniz sonucu göremeyip hatta artış il...

Özgürses Gazetesi
11:51 -
Abone ol
ÖDEM AZALTAN BESLENME ÖNERİLERİ

Rahatlıkla giydiğiniz ayakkabılarınız ayağınızı sıkıyorsa, yüzükleriniz parmağınızdan zor geçiyorsa, uzun bir yolculuk yaptıysanız, sabahları yüzünüz şiş uyanıyorsanız ve tartıda beklediğiniz sonucu göremeyip hatta artış ile karşılaşıyorsanız tüm bunların sebebi ödem artışı olabilir.

  • Düzensiz uyku alışkanlığı,
  • Uzun süre ayakta kalmak,
  • Gün içinde yeteri kadar su içmemek,
  • Yetersiz hareket etmek,
  • Çok tuzlu veya şekerli gıdalar tüketmek ödem oluşumuna sebep olur ve şartların bir kaçını gidermeden tam anlamıyla ödem probleminden kurtulmak mümkün değildir.

Beyaz şeker ve beyaz un hiçbir beslenme programı için önermesem de, sodyum emilimini yani ödemi artıracağı için özellikle şişkinlik hissettiğinizde günlük düzeninizden tamemen çıkarmak gerekir.

Ödemi en çok artıran sebep gün içinde ihtiyacımızdan fazla tuz tüketmektir.Dünya Sağlık Örgütü’ne göre günlük tuz tüketimi 5 gr yani yaklaşık 1 tatlı kaşığı kadar olmalıdır. Ancak bu ihtiiyaç için sadece yemeklere yada salatalara eklediğimiz tuzu düşünmeyelim. Turşular, konserveler, işlenmiş etler,paketli ürünlerin bir çoğu bu ihtiyacı tek başına aşabiliyor. O yüzden ödemi azaltmanın en etkili yolu tuz ve tuzlu gıdaları azaltmak, günde en az 2-2.5 litre su tüketmektir.

Muz, kuru meyve, yeşil yapraklı sebzeler gibi potasyum içeriği yüksek besinler sodyum ile ters etkili çalışarak idrar hazmini artıracak, ödemi azaltacaktır. Bu besinler özellikle su içeriği yüksek salatalık, ananas, maydanoz gibi besinlerle ve probiyotik destekli olan kefir, yoğurtla yapılacak karışımlar şeklinde tüketilirse ödem şikayetlerinizi hafifletecektir.

Bu haftaki yazımı etkili bulduğum ödem atıcı smoothie tariflerimden biri ile sonlandırıyorum.

 

Ödem Atan Smoothie Tarifi

1 bardak kefir/yoğurt

1 ince dilim ananas/1 küçük muz

1 tutam maydanoz

1 çay kaşığı zencefil

Tüm malzemeleri blender’dan geçirip istediğiniz öğünde tüketebilirsiniz. Sağlıklı günler..