SEVGİLİLER GÜNÜNDE DOĞRU TERCİHLERLE KUTLAMA SOFRALARI

14 Şubat 2021
7.144 kez okundu

14 Şubat için kutlama yapacaklar, diyetinize kolaylıkla devam edebilirsiniz. Sofralarda sevdiğiniz yiyeceklere yer vermek isteyebilirsiniz. Ancak unutulmamalı ki her türlü besini sağlıklı ve sevdiğiniz haline getirmek sizin elinizde. Her zaman olduğu gibi sevgililer gününde kutlama yapacaklar, sağlıklı tercihler ve devamındaki günlerde faydalı telafiler yapmak mümkün.Yeter ki ipin ucunu kaçırdım diyerek hayallerinizi yarı yolda bırakmayın.

Gelelim sofralara…

Yılbaşında beslenme önerileri yazımda uzun uzun kutlama sofralarını konuşmuştuk ancak bu sefer durum biraz farklı. 14 Şubat için kalabalık sofralar değil 2 kişilik hazırlık yapılacağı unutulmamalı ve porsiyonlar buna göre küçük tutulmalıdır. Yemek öncesinde içeceğiniz 1-2 bardak su ile iştahınızı daha kontrollü hale getirebilirsiniz.

Ana yemekte et olmazsa olmaz diyorsanız, fırında baharatlarla pişireceğiniz et yemekleri tam size göre. Sote tercih edecekler için etleri sağlıklı soslarla marine etmek, lezzeti katlayacaktır. Bu marinasyonda süt/yoğurt, salça, kekik, hardal gibi lezzet katan ürünlerden sevdiğiniz kombinasyonlar oluşturarak, etleri 30-40 dakika içlerinde bekletebilirsiniz.

Etin yanına tokluk sürenizi uzatacak sebzeler için haşlama, buharda pişirme veya fırınlama gibi yöntemler kullanılabilir. Üstüne yoğurt+naneli veya domates+pul biberli soslar hazırlayarak tabağınızı zenginleştirebilirsiniz. Aynı zamanda birkaç çeşit peynir ve parça cevizlerden oluşan bir tabak sofranıza yakışacaktır.

Sofrada çeşit görmeyi sevenlerdenseniz meze ve salatalarla istediğiniz etkiyi oluşturabilirsiniz. Porsiyonları küçük tutarak yeşil salata, kaşık salata, yoğurtlu semizotu, zeytinyağlı börülce, havuç tarator gibi dilediğiniz sağlıklı tarifleri tercih edebilirsiniz. Sofranız bu kadar çeşitli iken ekmek için kontrollü davranmakta fayda var. İnce dilimler halinde birkaç dilim tam buğday ekmeği tüketebilirsiniz.

Alkol içecek tüketecekseniz karaciğere etkisi az olanlardan tercih edebilirsiniz. Sonraki günlerde bol yeşillikli salata veya sebze yemeği ve mutlaka bol su tüketmeyi ihmal etmeyin.

Tatlı için meyve salatası üzerine eritilmiş çikolata döküp kuruyemişlerle süsleyebilir veya ufak porsiyonlarda sütlü tatlılar tüketebilirsiniz.

14 Şubat kutlama sofraları için önerilerimi konuştuk. Sıra geldi özel günlerde diyete bakış açımızı değiştirmeye. Çoğu danışanımda karşılaştığım bir görüş olan ” Diyeti bozdum, kilo veremeyeceğim ” düşüncesi, katı kurallarla hazırlanmış diyet programları için doğrudur. Ancak unutmayalım ki en iyi kilo verme yöntemi, sizi sevdiğiniz yiyeceklerden uzaklaştırmadan, tercihlerinize göre alternatifler sunarak hazırlanmış listeler uygulamaktır. Önemli olan diyetin dışına çıkmanız değil, kaldığınız yerden devam etmenizdir. Çünkü kararlılık; fedakarlıktan daha çok kilo verdirir.

 

Herkesin sevdikleriyle güzel kutlamalar görmesi dileğiyle, sağlıkla kalın…