YILBAŞINA ÖZEL BESLENME ÖNERİLERİ!

2020'nin son yazısı tabii ki 2021' i nasıl karşılayacağımızla ilgili.Yılbaşı akşamı için yapılabilecek en büyük hata ile başlamak istiyorum. “Akşam fazla yiyeceğim.” düşüncesiyle gün içerisinde aç kalmak, ufak atıştırmalı...

Özgürses Gazetesi
10:42 -
Abone ol
YILBAŞINA ÖZEL BESLENME ÖNERİLERİ!

2020’nin son yazısı tabii ki 2021′ i nasıl karşılayacağımızla ilgili.Yılbaşı akşamı için yapılabilecek en büyük hata ile başlamak istiyorum. “Akşam fazla yiyeceğim.” düşüncesiyle gün içerisinde aç kalmak, ufak atıştırmalıklarla geçiştirmek günü dengelemekten çok; akşama iştah kontrolünün azalmasına neden olacaktır. Bir de sevdiğimiz yiyecekler varsa gözümüz yemekten başka bir şey görmeyecek, tabakları hızlıca tüketmeye başlayacağız. Bunun yerine sabahtan akşama kadar öğünlerimizi atlamadan, yeteri kadar yemeliyiz ki akşam sofrasındaki yemekleri hızlı bir metabolizma ile karşılayabilelim.

Yılbaşı akşam yemeğinde ana yemek için hindi tercih edenlerdenseniz, kırmızı ete göre daha avantajlısınız demektir. Hindi daha az yağlı ve sindirimi daha kolay olduğu için güzel bir seçim olacaktır. Ancak pişirirken bol yağ ve sos kullanmaktan kaçınalım ki devamında tüketeceklerimiz için hala hafif hisseden bir sindirim sistemimiz olsun.

RENKLİ SOFRALAR

Sofranızın zenginliğini salata ve mezelerle destekleyebilirsiniz. Etin yanına en az üç renkli, bol yeşillikli bir salata limon suyu, nar ekşisi ve sumak ile servis edilebilir ve hazmı kolaylaştırabilir. Yanına havuç tarator veya yoğurtlu kereviz gibi mezeleri tercih ederek hem tokluk sürenizi uzatıp hem bolca vitamin depolayabilirsiniz.

Yılbaşı akşamı alkol tüketecek olanlar, alkol içeriği az olan içecekler tercih ederek karaciğerinizi koruyabilirsiniz. Devamındaki günlerde tüketeceğiniz sebze ve yoğurtlu öğünlerle ufak egzersizler karaciğerinizin arınmasını destekleyecektir.

Ayrıca kuruyemiş tabaklarınıza leblebi ve kuru meyveler ekleyerek ufak hileler yapabilir, yağ içeriğini düşürebilirsiniz.

Geldik akşam boyunca tatlı hayali kuranlara… Böyle özel akşamların başrolünde genelde tatlılar oluyor. Ancak öncesinde de sindirim sistemimiz normalden fazla çalışacağı için sindirimi kolay meyveli,sütlü veya fit tatlılar tercih etmekte fayda var. Benim gibi akşam kahvesinin yanında bol çikolatalı lezzetler sevenlerden iseniz, yazının sonuna tarifini bırakacağım en sevilen çikolatalı kurabiye tarifimi deneyebilirsiniz.

Unutmayalım ki böyle özel günler hayatımız boyunca tabi ki yaşanacak. O yüzden yediklerimiz konusunda pişmanlık hissetmek yerine keyfini çıkararak, güzel vakit geçirerek yeni yılı karşılamanızı öneriyorum. Çünkü asıl kilo aldıran fazla yemek değil, devamında dengelemek yerine alışkanlığa dönüştürmektir.

 Hepimiz için sağlıklı, huzurlu bir yıl diliyorum..

         ÇİKOLATALI FİT KURABİYE TARİFİ

         1 yumurta

½ su bardağı pekmez

1/3 su bardağı zeytinyağ

1.5 çay bardağı tam buğday unu

1 çay kaşığı kabartma tozu

3 kaşık kakao

Damla çikolata

Yumurta ve pekmez çırpıldıktan sonra kalan malzemeler eklenip kaşıkla karıştırılır. Hafif akışkan kıvamındaki hamur kaşık yardımıyla fırın tepsisine 10-12 parça şeklinde bölünür. 175 derece fırında 12-15 dakika pişirilir. Afiyet olsun..

Beslenme ve Diyet Uzmanı Sümeyye Korkut

https://www.facebook.com/dyt.sumeyyekorkut