KETOJENİK DİYET MUCİZE Mİ?

Bu yazımda popüler diyetlerin gözdesi ketojenik diyeti konuşacağız. İlk olarak epilepsi tedavisinde kullanılmak üzere ortaya çıkmıştır. Yani kilo verme değil, bir tedavi yöntemidir. Ancak ilerleyen zamanlarda yağ kaybına sebep olduğu g...

Özgürses Gazetesi
12:51 -
Abone ol
KETOJENİK DİYET MUCİZE Mİ?

Bu yazımda popüler diyetlerin gözdesi ketojenik diyeti konuşacağız. İlk olarak epilepsi tedavisinde kullanılmak üzere ortaya çıkmıştır. Yani kilo verme değil, bir tedavi yöntemidir. Ancak ilerleyen zamanlarda yağ kaybına sebep olduğu görülerek zayıflama amacıyla uygulanmaya başlamıştır.

Diyetin temeli günlük alınan karbonhidrat miktarının 50 gramdan az olmasıdır. Ancak bu durum yüksek proteinli diyetlerle karıştırılmamalıdır. Çünkü ketojenik diyette azalan karbonhidratın yerine yağ içeriği yüksek gıdalar tüketilir. İlk enerji kaynağımız olan karbonhidratlar çok az miktarda alındığında (<50 gr) vücutta keton cisimcikleri oluşuyor ve enerji kaynağı olarak kullanılıyor. Bu durum vücutta açlık benzeri etki göstererek yağ yakımına sebep oluyor.

ANCAK

Çoğumuz için yağ kaybı çok cazip görünse de diyetin uygulanması oldukça zor. Çünkü 1 portakal + 1 dilim ekmek + 4 kaşık yoğurt tüketildiğinde günlük karbonhidrat hakkınız çoktan bitiyor. Kalan besinlerden de az da olsa şeker içeren süt ve süt ürünleri ve sebzeler, tüm meyveler gün içerisinde kesinlikle tüketilmiyor. Zorluklarına rağmen yine de uygulayanlarda görülmüş ki kanda uzun süreli keton cisimcikleri varlığında;

  • Aşırı sıvı kaybı,
  • Karın ağrısı,
  • Bulantı/Kusma,
  • Bilinç bulanıklığı gibi yan etkiler görülüyor. Ayrıca glikoz ile çalışan kas sistemimiz yetersiz glikoz nedeniyle fiziksel aktiviteleri uzun süre yapamıyor.

OSTEOPOROZ RİSKİNİ ARTIRIYOR

Uzun süreli uygulanan ketojenik diyet kısıtlanan sebze-meyveler, süt ve süt ürünleri düşünüldüğünde bir çok vitamin-mineral eksikliğine sebep oluyor. Örneğin yetersiz potasyum alımı sonucu vücudumuz asit oluşumunu engellemek için kemikten kalsiyum salınımını uyarıyor. Bu durum ilerleyen zamanlarda kemik erimesi (osteoporoz) hatta kemik kaybı ile sonuçlanabiliyor.

Tüm bunlar göz önüne alındığında ketojenik diyet mutlaka bir hekim kontrolünde ve kısa süreli uygulanmalıdır. Sürdürülebilir olmaması nedeniyle kilo verme amacıyla kullanmamayı tercih ediyor ve bu yüzden tavsiye etmiyorum.

Unutmayalım ki birçok yöntem size kilo verdirebilir, önemli olan sağlıklı ve kalıcı bir şekilde kilo verebilmektir. Sağlıkla kalın..

Diyetisyen Sümeyye Korkut