Genelde büyüklerin evindeki bayram kahvaltısıyla başlayan ve ziyaretlerle devam eden bu güzel günlerde, tüm aile bir arada olduğu için sofralar her zamankinden çok daha çeşitli olur. Büyükannelerin börekleri, el yapımı tatlıları ve özel pişen yemekleri reddetmek, bazen büyüklere saygısızlık gibi algılanır. Veya bu mazeretin arkasına sığınılarak aşırı yemek yenir. Bu bayramın en büyük özelliğiyse, adı üstünde, şeker ve tatlılar…
Çocuklara dikkat!
Şeker bayramı, aslında en çok çocukların büyük heyecanla bekledikleri bir bayramdır. Yeni kıyafetler, bayram sabahı büyüklerin elini öptükten sonra heyecanla beklenen cep harçlıkları ve tabi ki kapı kapı gezerek şeker toplamak. Bu durum onlar için eğlenceli bir oyun aslında… Ama bir yandan da tehlike çanlarının çalıp da, sesinin duyulmadığı bir dönem!
- Çocukların beslenmesi yetişkin beslenmesinden daha hassas bir konudur.
- Özellikle büyüme ve gelişme döneminde, ağız ve diş sağlığı, beslenme alışkanlıklarından etkilenir. Aşırı şeker ve şekerli ürünler tüketilmesi, çocukların dişleri açısından sakıncalıdır. Bu durum mide ve bağırsak hassasiyetine de sebep olur.
- Sürekli şeker ve şekerli ürünlerin tüketilmesi, çocukların açlık duygusuna engel olarak, ana yemeklerin ve aralarda olması gereken sağlıklı atıştırmaların reddedilmesine yol açar.
- Çocukların sadece şeker ve çikolata yerine, sütlü tatlı ve meyve yemeleri sağlanabilirse, daha doğru bir yol çizmiş olur.
- Bunun için bayramdan önce çocuğunuzla oturup konuşun ve ona şekerli gıda tüketiminin fazlasının zararlı olabildiğini anlatın. Sınırlı miktarda çikolata ve şekere müsaade edebileceğinizi söyleyin. Tamamen yasaklamayın. Çünkü bu durum, çocuğunuzun gizli gizli şeker veya çikolata yemesine sebep olabilir.
Büyüklere öneriler
- Sadece fiziksel açlığınızı giderecek kadar yiyin, disiplininizi kaybetmeyin. Bayram sofralarında geçirilen zamanın uzun olması, yenilen yemek miktarını da artırabilir, dikkat edin. Beraber yapılan sohbetlerin keyfini çıkarmaya çalışın.
- Başlangıç yemeklerinde hafif salata ve zeytinyağlılar olmasına özen gösterin ve bol su için. Bayramı sadece yemek yeme eylemi olarak değil, sevdiklerinizi görmek, onları dinlemek ve sevginizi anlatmak için bir fırsat olarak değerlendirin.
- Ana yemeklerinizi hazırlarken, fırınlama, buğulama, haşlama yöntemlerini kullanın. Yağlı etlerden uzak durun ve kızartma yöntemini tercih etmeyin.
- Ziyaretlerdeki çay ve kahve ikramlarına dikkat edilmelidir. Günde ortalama olarak iki litre sıvı tüketmeyi de unutmayın.
- Çay ve kahveyi ölçülü miktarda ve şekersiz tercih edin.
- Bayram ziyaretlerinde yakın mesafeler için araç kullanmak yerine yürüyerek gitmeyi tercih edin.
Şeker ve kalp hastaları
Tansiyon, şeker hastalığı veya kalp damar hastalığı olanlar ramazan bayramında yediklerine daha da çok dikkat etmeleri gerektiğini lütfen unutmasınlar. Özellikle tereyağı, katı margarin veya hayvansal yağlar kullanılmış yemeklerden uzak durmaları ve yedikleri et cinsine dikkat etmeleri önemli. Şeker hastası olanlar, meyveli tatlıları tatlandırıcıyla hazırlayabilir veya diyet pudingler kullanabilirler.
Mide ve bağırsak sorunu olanlar
Özellikle bayramlarda mide yanmaları ve bağırsak sorunları artar. Bunun nedeni çok miktarda çikolata ve tatlı tüketiminizdir. İçerdikleri yoğun şekerle vücudun boş bir enerji almasına neden olan tatlılar için vücut ağırlığıyla ilgili sorunları olanlar tüketimlerine dikkat etmelidirler.