Ülkemizde Özel Okulların Durumu

18 Temmuz 2021
3.258 kez okundu

Sevgili okurlarım; ülkemizde özel okullara olan bakış açısı zaman zaman değişiklik göstermektedir. Bazen haksız eleştirilere maruz kalan bu sektöre gelin tarafsız bir gözle ışık tutalım. Ülkemizde resmi ve özel okullarda eğitim gören toplam öğrenci sayısı 18 milyon 241 bin 881 kişidir. Bunun 1 milyon 157 bin 668 ‘i özel okullarda eğitim görmekte olup bu sayı %5 civarına denk gelmektedir. Bu oran Fransa ‘da %18, Almanya ‘da %8,5 ve İspanya ‘da %32 ‘dir. Gelişmiş ülkelerdeki orana bakılınca ülkemizin özel öğretimde geride kaldığını görebilmektedir.

Özel okullar devlete yardımcı mıdır yoksa bir ayak bağı mıdır, şimdi biraz buna değinelim.

Özel okulların devlet okullarına oranı %20 civarında olup özel okulların doluluk oranı ise %42’dir, yani okullar yarı kapasitelerinin altında bir doluluk oranıyla çalışmaktadır. Pandemi döneminde 310 bin öğrenci özel okullardan kaydını alıp devlet okullarına geçiş yaptı. Yani devlette 310 bin öğrencinin daha maliyeti eklenmiş olup zaten devlet okullarının sınıf mevcutlarının daha da artacağını anlamak için kâhin olmaya gerek yok sanırım. Çok yüksek giderlerle ayakta kalmaya çalışan özel okullar birde pandemiden kaynaklı sorunlarla baş başa kalınca 900’ün üzerinde okul kapanma kararı aldı. Böylece 3 bin öğretmen ve 2 bin çalışan işlerini kaybetti. Kabaca bir hesapla ortalama 4 kişilik bir aile olarak hesaplarsak bu sayı 20 bin civarındadır. İşsiz kalan kişiler devletimize bir yük oluşturmuş oluyor mu? Cevabımız evet, alınamayan vergi gelirleri de devletimiz için bir kayıp mı? Evet.

Sevgili okurlarım, gelin şimdi  de bunda üç yıl öncesine kadar verilen bugün ise kaldırılmış olan özel okula giden öğrenci başına devletimizin vermiş olduğu teşvik konusuna değinelim. Teşvik verildiği dönemde bırakın halktan insanları, kendisini eğitim uzmanı olarak piyasaya pazarlamaya çalışan ,bilgisi olmayıp fikri olan kişiler de ‘’milletin durumu ortada ,özel okullara giden öğrenciye neden teşvik veriliyor’ ’tarzında şovanist söylemlerle desteksiz, temelsiz laflar ortaya attılar.

Ben bu konu hakkında rakamlarla konuşulmasından yanayım. Bakanlık verilerinden elde edilen bilgiye göre devlet okulunda okuyan bir öğrencinin devlete maliyeti 1500 dolar olarak açıklanmış. Yani bugünkü kur ile çarparsak 12 bin 930 TL. Bu yıl teşviki devam eden bir öğrenciye devletimiz 4 bin 860 TL ödeme yaptı. Maliyetten gideri çıkartırsak teşvikiyle birlikte özel okula giden bir öğrenci için devletimizin kasasından 8 bin 70 TL daha az çıkmakta yani devletimiz 8 bin TL kar etmiş olmaktadır. Bunun adına özel sektörden düşük maliyetle hizmet satın almak denir ki devletimiz bunu pek çok sektörde zaten yapmaktadır.

İşte, işin aslı budur. Yani özel okullar devlete bir yük değil devletin yükünü hafifleten, verdiği vergilerle de ekonomimize katkı sağlayan kurumlardır. Değerli okurlarım, siz siz olun rakamlara, istatistiğe ve bilime dayanmayan hiçbir söyleme itibar etmeyin .Sevgi ve sağlıkla kalın…