BAKIRÇAY’IN BİLGİ BELGE MERKEZİ ONLİNE ERİŞİME AÇILDI

Bakırçay’ın bilgi ve belge merkezi Bergama Araştırmaları Kütüphanesi, 55’. Kütüphane haftasında online erişim hizmetine açıldı. Bergama ve yakın çevresi ile ilgili yapılacak araştırmalara, akademik çalışmalara kaynaklık eden...

Özgürses Gazetesi
11:57 -
Abone ol
BAKIRÇAY’IN BİLGİ BELGE MERKEZİ ONLİNE ERİŞİME AÇILDI

Bakırçay’ın bilgi ve belge merkezi Bergama Araştırmaları Kütüphanesi, 55’. Kütüphane haftasında online erişim hizmetine açıldı.

Bergama ve yakın çevresi ile ilgili yapılacak araştırmalara, akademik çalışmalara kaynaklık eden Bergama Araştırmaları Kütüphanesi, Antik Bergama Kütüphanesinden devraldığı köklü geleneği yaşatmak, kütüphane kültürünü sürdürebilmek için çalışmalarını yoğunlaştırdı. 2016 yılının Ekim ayında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılımıyla Bergama Kültür Merkezi BerKM bünyesinde açılan Bergama Araştırmaları Kütüphanesi online hizmete açıldı. Kütüphane koleksiyonunda bulunan 3500 kitap ve süreli yayının kataloglama ve sınıflama gibi teknik işlemleri tamamlanarak araştırmacıların hizmetine sunuldu.

Kütüphane haftasını güzel bir duyuru ile kutlamaktan dolayı mutluluk duyduklarını dile getiren Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç; “Arkadaşlarımızın yoğun çalışma ve çabaları ile artık Kütüphanemize gelmeden kütüphane kataloğumuzu tarayabilir, yararlanmak istediğiniz kaynaklar için kütüphanemizi ziyaret edebilirsiniz. Emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi. Kütüphane sorumlusu Aydın İleri ise; “Bergama Araştırmaları Kütüphanesi koleksiyonu; Açık Erişim KOHA Kütüphane otomasyon programı kullanılarak, Amerikan Kongre Kütüphanesi Sınıflama Sistemiyle (LC) sınıflanarak, MARC formatında kataloglanarak, kütüphane koleksiyonunda bulunan kitap ve süreli yayınların bibliyografik bilgileri uzaktan online erişime açılmıştır” dedi.

BERGAMA ARAŞTIRMALARI KÜTÜPHANESİ

Bergama Araştırmaları Kütüphanesi; Bergama, İzmir, Ege, Bizans, Anadolu ve Yunan coğrafyası kültür çalışmaları, müzecilik, arkeoloji, ekoloji, sanat tarihi, felsefe, kültürel miras, restorasyon, kazı çalışmaları, kazı raporları, dinler tarihi, mitoloji konularında, İngilizce, Almanca, Fransızca, Latince, Yunanca ve Türkçe dillerinde kitaplar ve süreli yayınları koleksiyonunda bulunduruyor.Genel koleksiyonun yanı sıra Bergama Kent Belleğini oluşturan; yerel kültür çalışmaları, folklorik kitaplar, “Osman Bayatlı Arşivi”, Kütüphanecilik, Botanik, Tarım, Tıp, Eczacılık, Mimari, Kentleşme, Şehircilik, Dil Bilim Edebiyat başlıklarında kaynaklar, çocuklar için; edebiyat, arkeoloji, tarih, mitoloji, müzecilik vb. alanlarda kitaplarla araştırmacılara hizmet veriyor.Günlük ortalama100 kullanıncaya hizmet veren kütüphanede 40 kişilik çalışma salonu, kullanıcılar için 6 tarama – araştırma bilgisayarı ve wi-fi hizmeti veriliyor.

ANTİK DÖNEMİN KLASİK YAZILI METİNLERİ YENİDEN DOĞDUĞU TOPRAKLARDA

Bergama Araştırmaları Kütüphanesi koleksiyonunda bulunan Harvard Üniversitesi Yayınları LOEB Klasik Kütüphane Kitapları (LoebClassical Library) orijinal metin ve İngilizce tercümesiyle Yunan ve Latin edebiyatının en önemli kitap dizisi olarak kütüphanenin en değerli koleksiyonu olarak kullanıcının hizmetine sunuldu. Böylece Ege bölgesinin akademik kütüphanelerinde Harvard Üniversitesi Yayınları LOEB Klasik Serisini koleksiyonuna katan ilk ve tek kütüphane oldu.

SÖYLEŞİ, ÇALIŞTAY VE SOSYAL ETKİNLİKLER

Söyleşi ve çalıştaylara ev sahipliği yapan kütüphanede, “Bergama Parşömeni Tarihçesi ve Yapımı”, “Kil Tablet Yapımı Atölyesi”, “Antikçağ’da Çocuk Oyuncakları”, “Çocuklar İçin Arkeoloji”, “Çocuklar İçin Müze”, “Çocuklar İçin Bergama”, “Okuma Kültürü”, “Çocuklar İçin Fotoğrafçılık”, “Yaratıcı Yazma, Yaratıcı Okuma ve Yaratıcı Drama Konulu Okur Yazar Buluşmaları”, “Müze Gezileri”, “Film Gösterimleri” ve “Müzik Dinletileri” gerçekleştiriliyor. Ayrıca karne tatillerinde “Karneni Getir, Kitabını Götür-Karne Hediyesi Kütüphaneden”, yarıyıl karne tatillerinde “Bergama Çocuk Kitapları Şenliği” düzenleniyor.