“Uçan Adam” Tiyatro Sahnesinde

Tüpraş İzmir Tiyatro Kulübü ve Görme Engelli Öğrenciler "Uçan Adam"  Tiyatro Sahnesinde..   Tüpraş İzmir Rafinerisi Sosyal Etkinlik Kulüplerinden Tiyatro Kulübü, Bornova Aşık Veysel Görme Engelliler Okulu ile geliştirdiğ...

Özgürses Gazetesi
02:04 -
Abone ol
“Uçan Adam”  Tiyatro Sahnesinde

Tüpraş İzmir Tiyatro Kulübü ve Görme Engelli Öğrenciler

“Uçan Adam”  Tiyatro Sahnesinde..

 

Tüpraş İzmir Rafinerisi Sosyal Etkinlik Kulüplerinden Tiyatro Kulübü, Bornova Aşık Veysel Görme Engelliler Okulu ile geliştirdiği proje ile sekiz görme engelli öğrenciyi tiyatro sahnesine çıkardı. Yaşamlarında ilk kez tiyatro oyununda rol alan öğrenciler, deneyimli yazar Dersu Yavuz Altun’un Uçan Adam adlı oyununu Demet Saka’nın yönetmenliğinde sahneledi.

 

10 Haziran 2014 Salı akşamı  Tüpraş Halk Eğitim Merkezinde gösterimi yapılan tek perdelik çocuk oyununda görme engelli Ali Oruç Yılmaz (13 yaşında), Burak Korkmaz (12 yaşında), Ege Cengiz (13 yaşında), Gizem Ergün (14 yaşında), Harun Çetinkaya (15 yaşında) Hatice Çıplak (13 yaşında), Melike Bozkaya (15 yaşında) sahne aldı. Ekibe Tüpraş İzmir Rafinerisi Tiyatro Kulübünden Hale Kızıltaş ile Uğur Güzelkan eşlik etti. Eyüp Sultan Aylar ve Şükrü Değer’in müzikleri, Erkan Develi ve Coşkun Doğan’ın teknik desteği ile sahnelenen oyunu, Tüpraş İzmir Rafineri Müdürü Şahin Çalbıyık’ın yanı sıra Aliağa Kaymakamı Bayram Yılmaz, Aliağa İlçe Emniyet Müdürü Hasan Tuğan, Petrol İş Sendikası Aliağa Sendika Şube Başkanı Ahmet Oktay ve Şube Başkan Yardımcısı Menderes Akdağ da izledi.

 

Oyunun broşüründe de yer alan görme engelli oyuncuların Uçan Adam oyunundan ilham alarak engel tanımadan çizdikleri resimler davetlilerin ilgisini çekti. Oyunda şaşkın adlı karakteri canlandıran Gizem Ergün, “Tiyatro, kendime olan özgüvenimi ve azmimi arttırdı. Bu eğlenceli oyunu oynamaktan mutluluk duyuyorum” diyerek duygularını dile getiriyor.

 

Yönetmeni Demet Saka ise Uçan Adam’ın sahnelenmesi deneyimini “Artık yanımdan geçen insanlara daha fazla dikkat ediyorsam, gözlerimi kapatıp empati kurmaya çalışıyorsam, yerde gördüğüm ve belki de daha öncesinde hiç umursamayacağım herhangi bir cismi, görmeyen insanlara zarar verir düşüncesiyle kaldırıyorsam, yaşamın tek taraflı inşa edildiğinin daha çok farkındaysam ve bundan sonra bunun çığırtkanlığını yapıyorsam, hayatımın bencil tarafını tümüyle törpülediysem, öyleyse kişisel yolculuğumla ilgili bu çocuklardan çok şey öğrendim demektir. Sizi tanımadan önce meğer ben de görmüyormuşum” cümleleriyle ifade ediyor.

 

“Uçan Adam” adlı çocuk oyunu, iyi yürekli, yardımsever insanların bir arada yaşadığı bir yerde geçiyor. İnsan aklının, bilimsel düşüncenin değeri eğlenceli fantastik bir masalla anlatılıyor. Yalancılığın, insanları kandırmanın da kötü bir şey olduğunun vurgulandığı oyun, izleyenleri düşünsel bir yolculuğa çıkarıyor.

 

Tüpraş, Koç Holding “Ülkem İçin Engel Tanımıyorum” proje çatısı altında iki yıldır kurumsal sorumluluk projeleri geliştirmeyi sürdürüyor. Engelli bireylerin yaşamın her alanına tam ve etkin katılımını hedefleyen proje, engelliye doğru yaklaşım eğitimleri ve fiziki koşulların iyileştirilmesi dışında geliştirilen kurumsal sorumluluk projeleri ile de dikkat çekiyor. 2012 yılından beri genel müdürlük ve dört rafineriden 15 kişilik proje ekibi ve içlerinde proje ekibi üyelerinin de yer aldığı 30 kişilik gönüllü eğitmenin desteği ile Tüpraş genelinde toplam 3.355 çalışana ve 1.271 paydaşa engelliye doğru yaklaşım eğitimi verilirken bir çok  proje de hayata geçirildi.