KOZAK ÇAMFISTIĞI SORUNUNUN ARAŞTIRMA SONUÇLARI AÇIKLANDI

Kozak beldesinde yetişen çamfıstığı sorunlarının konuşulduğu toplantının açılış konuşmasını yapan Bergama Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Ürper, Kozak beldesinde 2009’dan beri süren çamfıstığı sorununun çözüm...

Özgürses Gazetesi
02:32 -
Abone ol
KOZAK ÇAMFISTIĞI SORUNUNUN ARAŞTIRMA SONUÇLARI AÇIKLANDI

Kozak beldesinde yetişen çamfıstığı sorunlarının konuşulduğu toplantının açılış konuşmasını yapan Bergama Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Ürper, Kozak beldesinde 2009’dan beri süren çamfıstığı sorununun çözümü için bizden önceki yönetimlerin çalışma başlattığını biliyoruz. Halen devam eden bu sorunun çözümü için bugünkü yönetimde de sorunun çözümleri için çalışmalar devam etmektedir. Geçtiğimiz aylarda Dokuz Eylül Üniversitesi ve Ege Üniversitesi ile çamfıstığı sorunu hakkında yapmış olduğumuz toplantı sonucunda araştırma başlatan, Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Bilimleri Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Barbaros Çetin, Ege Üniversitesi Temel ve Endüstriyel Mikrobiyoloji Anabilim Dalında Doç. Dr. Alev Haliki Uztan, Dokuz Eylül Üniversitesi Biyoloji Bölümü Botanik Anabilim Dalında Yard. Doç. Dr. Kerem Canlı ve Doç Dr. Özlem Abacı Günyar bugün bizlere laboratuar ortamında yapmış oldukları çalışmaların sonuçlarını açıklayacaklarını söyleyerek sözü Fen Bilimleri Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Barbaros Çetin’e bıraktı.

Çetin, Kozak bölgesinde sorunu incelemek üzere Yöredeki tüm kozalak türlerini toplayarak laboratuar ortamında araştırdık ve kozalak içinde yoğun olarak küf mantarına rastladık. Diğer yıl tekrar farklı bölge ve ağaçlardan örnekler toplandı ve Doç. Dr. Alev Haliki Uztan bu örnekler üzerinde araştırma yaptı. Bugün 2.5 yıllık araştırmanın sonuçlarını açıklayacağız dedi. Amerika’ya kökü dayanan bir böceğe rastladık. Böceğin küresel iklim değişimiyle Türkiye’ye kadar değişime uğrayarak geldiğini belirttikten sonra elde edilen verileri paylaşmak üzere sözü Doç. Dr. Alev Haliki Uztan’a bıraktı.
Uztan, böceğin Türkiye’ye nasıl girdiği ve nasıl yayıldığı hakkında bilgi edindik. Böceğin familyası hakkında ilgili bölümler tarafından araştırmalar yapıldı ve bu böceğin 54 türü olduğunu ancak Türkiye’de yoğun olarak karşılaşılan türün Leptoglossus occidentalis denen tür olduğunu belirtti. Bu türün Kozak Beldesinde çok kısa surede çok büyük miktarda toplanabilen bir böcek türü olduğunu. Birçok iğne yapraklı ağaçta yer edinmektedir. Böceğin normalde yaşam sürecinde bir kez yumurtlama yaptığı gözlemlenmekteyken bu böceğin ikinci ve üçüncü kez yumurtlama yaptığı da görülmektedir. Kus yuvaları ağaçların kabuk altı bölgelerinde kışı geçiren böceği nerede ve ne zaman arayacağımızı bilmemiz gerekir yaz ayında hava sıcaklığının yüksek olduğu dönemde yoğun olarak rastlanan böceğin kış dönümünde tamamen kaybolduklarını ve bulunamadıklarını belirtti. Böceğin çok güçlü delici ve emici ağız aletlerine sahip olduğunu söyleyen Uztan, kozalağın en küçük olduğu aşamada böcekler o bölgelerde yoğunlaşarak kozalağın içindeki yağ, protein ve bitkinin direnç mekanizmasının kırılmasına sebep olan özleri emdiklerini belirtti. Kozalağın iki büyük sorunu olduğunu bunlardan birincisinin üretme (büyüme) sırasındaki sorunlar diğerininse yanlış depolama sırasında karşılaşılan sorunlar olduğunu söyledi. 
Dirençli bir böcek türü olduğu için yanlış ilaçlamanın yararlı böceklerin de ölmesine sebep olacağını bu nedenle uygun ilaçlama yönteminin araştırmasının yapılması gerektiğini söyleyen Uztan, çıkan sonuçların açıklanması sonrasında gerekli birimlerin acil olarak araştırma sonuçlarını değerlendirmeleri ve uygulamaya geçilmesi gerektiğini vurguladı.
Toplantı sonunda sözü alan Bergama Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Ürper, sorun çözüm sürecinin hızlı bir şekilde ilerlemesi için bir kurul oluşturulması gerektiğini belirtti. Bergama Ticaret Odasından Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Ürper, Bergama İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden belirlenecek iki temsilci, Bergama Orman İşletme Müdürlüğünden Zafer Selbik, Dokuz Eylül ve Ege Üniversitesinden Prof. Dr. Barbaros Çetin, Doç. Dr. Alev Haliki Uztan, Prof. Dr. Necip Tosun, Kozak Aşağıbey Muhtarı Mustafa Sıtkı Bilgi, Yukarıbey Muhtarı Yusuf Doğan, Habay Gıda Tarım Ürünlerinden Yasin Bayram, Üreticilerden Selim Demircan oluşturulan kurula seçildi.