Genişlemiş gözeneklerden kurtulmanın en etkili yolları

Uzman Dermatolog Şeyma Demirci’nin gözeneklerden kurtulmak, ciltte yağlanmaya bağlı parlamayı önlemek, yağlı ve gözenekli ciltlerin daha sıkı ve pürüzsüz görünmesi için önerdiği 9 etkili yöntem Malesef ki bazılarımızda güneş...

Özgürses Gazetesi
01:29 -
Abone ol
Genişlemiş gözeneklerden kurtulmanın en etkili yolları

Uzman Dermatolog Şeyma Demirci’nin gözeneklerden kurtulmak, ciltte yağlanmaya bağlı parlamayı önlemek, yağlı ve gözenekli ciltlerin daha sıkı ve pürüzsüz görünmesi için önerdiği 9 etkili yöntem

Malesef ki bazılarımızda güneş hasarı, genetik yatkınlık, yaşlanmaya bağlı, yağlı ve akneli cilt nedeniyle bazen ise komedojenik yani siyah nokta ve sivilceye neden olan yanlış kozmetik ürünlerin kullanımına bağlı gözenekler tıkanıp genişleyebiliyor. Uzman Dermatolog Şeyma Demirci sizler için yağlı ve gözenekli ciltlerin kullanması ve kullanmaması gereken kozmetik ve dermakozmetik ürünlerden, böyle bir cilt tipine sahip bireylerin mutlaka dikkat etmesi gerekenlerden, evde ve dermatoloji kliniklerinde yapılan gözenek tedavisi yöntemlerinden bahsetti. Uzman Dermatolog Şeyma Demirci’nin gözeneklerden kurtulmak, ciltte yağlanmaya bağlı parlamayı önlemek, yağlı ve gözenekli ciltlerin daha sıkı ve pürüzsüz görünmesi için önerdiği 9 etkili yöntem:

  1. Genişlemiş gözeneklere sahip olanlar mutlaka eczane ürünü su bazlı üzerinde nonkomedojeniktir (yani siyah noktaya neden olmaz) , nonaknejeniktir ( yani sivilce oluşumuna neden olmaz) ibaresi olan ürünleri (makyaj malzemesi, güneş kremi, temizleme jeli kısacası cildimize sürdüğümüz herşey) kullanmalılar. Yağ bazlı ürünler (vazelin, hindistan cevizi yağı, argan yağı ve diğer yağ türevleri, parafin, lanolin, skualen ve deriveleri, steroik asit, oleik asit gibi içerikleri bulunduran ürünler) cildi etkili bir şekilde nemlendirirler. Ancak gözenekleri tıkayarak genişlemesine, sivilce ve siyah nokta oluşumuma neden oldukları için yüze sürülmesi asla uygun değildir. Çünkü ciltte biriken yağ, gözeneklerin daha büyük görünmesine neden olur.

2.Yüzü yıkamak temel cilt bakımıdır. Yüzü günde iki kez veya çok terledikten veya spor yaptıktan sonra ılık su kullanarak, temiz parmaklarla nazikçe ovalamaktan kaçınarak yıkamalıyız. Cildimizi temizlerken alkol içermeyen cilt tipimize uygun aşındırıcı olmayan, dermakozmetik eczane ürünü olan bir temizleme jeli tercih etmeliyiz. Yüzümüzü yıkamak cildimizde biriken sebum, kir, mikroorganizmalar ve ölü epitel hücre atıklarını uzaklaştırmaya yardımcı olarak gözeneklerin daha sıkı görünmesini sağlar.

  1. Cildi tahriş edebileceği için alkol bazlı temizleyicilerden kaçınmak en iyisidir. Nemlendiricili bir temizleyici, temizleme sütü gözeneklerde kalıntı bırakabilir ve yağlılığı arttırabilir. Jel bazlı bir temizleyici, yağın gözeneklerden temizlenmesine yardımcı olarak görünümünü azaltır.
  2. Cildi fiziksel ve kimyasal olarak eksfoliye etme yani peeling yapma konusuna gelirsek ise; yağlı ve akneye eğilimli ciltler için asla mekanik olarak cilde peeling yapan temizleme cihazlarını, fırçalarını önermiyoruz. Ancak cildi kimyasal olarak eksfoliye eden salisilik asit gibi beta hidroksi asitler; hassas ciltler için cildin bariyer işlevini güçlendirmeye yardımcı olan laktobiyonik asit ve glukonolakton gibi polihidroksi asitler; mandelik asit, glikolik asit, laktik asit gibi alfa hidroksi asitleri içeren kimyasal eksfoliye edici bir ürünün haftada iki kez gözenekli ve yağlı ciltler için kullanımı önerilir.
  3. Yağlı cildi nemlendirmek mantıksız olabilir. Bununla birlikte yağsız bir nemlendirici, gözenek genişlemesini azaltmaya yardımcı olur.
  4. Haftada bir veya iki kez kil maskesi kullanmak, gözeneklerdeki fazladan yağı gidermeye yardımcı olur. Bunun nedeni ise kilin sebumu emmesidir. Cildin aşırı bakımı tahrişe neden olabileceğinden, bunu peeling yapmaktan farklı bir günde yapmamız önerilir. Tahriş gözeneklerin genişlemesine neden olabilir ve lekelere yol açabilir.
  5. Güneşe maruz kalma ciltte yaşlanmaya, elastik lif kaybına neden olarak gözeneklerin daha büyük görünmesine neden olabilir. Bu yüzden güneşten korunmak büyük önem arz eder. SPF 30 veya üzeri güneş kremini hergün düzenli kullanmak, güneşin en yoğun olduğu saatlerde gölgede kalmak genişlemiş gözenekleri küçültmek için önem arz eder.

8.Topikal retinoidler (retinoik asit, tazaroten, tretinoin) cilt kırışıklığı, leke tedavisi, cilt sarkması ve sebum üretimi dahil olmak üzere cilt gençleştirmenin birçok parametresinde etkinlik göstermiştir. Yüz gözeneklerinin yoğunluğunu ve boyutunu küçültmede oldukça etkili oldukları gösterilmiştir. Hamilelerin ve emzirenlerin kullanımı önerilmez. Akşam vakti sürülmesi uygundur. Retinol gözenek tedavisinde evde kullanabileceğiniz harika bir etken maddedir. Yan etki olarak cildi kurutabilir. Böyle bir etki karşısında cildinizi nemlendirmeniz yeterli olacaktır. Ayrıca retinol içeren ürünler kullanılırken güneş kremi kullanmak ihmal edilmemelidir.

9.Eğer bu bassettiğim yöntemleri denediyseniz ve hala sonuç sizi tatmin etmiyorsa dermatolog kontrolünde yapılan kimyasal peeling, fraksiyonel radyofrekans cihazları, fraksiyonel erbium lazer uygulamaları ile gözeneklerinizi hızlı ve etkili bir biçimde küçültmek mümkündür.

Daha detaylı bilgi için: Gözenek tedavisi