Avrupa’nın Güvenli Prefabrik Evleri Şimdi Türkiye’de

Almanya, Fransa, Belçika, Finlandiya gibi Avrupa ülkelerinde çok yaygın kullanılan çelik evler şimdi Türkiye’de. Bu ülkelerden gelen resimlerde gördüğümüz her biri birbirinden albenili evler artık Türkiye’de de yaygınlaşacak. Klasik ...

Özgürses Gazetesi
03:36 -
Abone ol
Avrupa’nın Güvenli Prefabrik Evleri Şimdi Türkiye’de

Almanya, Fransa, Belçika, Finlandiya gibi Avrupa ülkelerinde çok yaygın kullanılan çelik evler şimdi Türkiye’de. Bu ülkelerden gelen resimlerde gördüğümüz her biri birbirinden albenili evler artık Türkiye’de de yaygınlaşacak. Klasik betonarme bina modelinin tahtını sallayacak çelik ev modelleri deprem için de sağlam konut modeli sunacak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Tam Güvenlik Çelik Ev Modelinde

Yapı iskeletinin temelini çelik konstrüksiyon sisteminin oluşturduğu bu çelik evler tam güvenli konut modeli olarak öne çıkıyor. Zaten bu üstünlüğü nedeniyle Avrupa ülkeleriyle birlikte ABD’de en yaygın kullanılan konut modelini oluşturuyor. Prefabrik yapı sektöründe üretilen çelik evlerin temel özelliği yapının duvardan çatıya çelik akşamlarla donatılmış olmasıdır. Çelik evde konutun statik açıdan yapı güvenliğine çelik taşıyıcıların yanı sıra duvar blokları da katkı sağlıyor. Taşıyıcı direkler her 60 santimde bir yerleştirildiğinden yapı güvenliği son derece yüksek oluyor. Çelik direklerin arasında kalan duvar bloklarının hazırlanmasında yine karkas sistem çelik duvarlar kullanılıyor.

Taşıyıcı direk ve duvar sistemindeki çelik kullanımı çatıda da devam ediyor. Çatı örtüsü altında kullanılan makasların tamamı çelik konstrüksiyon sistemle hazırlanıyor. Çelik evi güvenli kulan bir önemli detay da çelik konstrüksiyon sistemlerin bağlantılanması. Modern teknoloji ile üretilen çelik evlerde bağlantılar cıvata somun kullanımıyla gerçekleştiriliyor. Hiçbir aşamada risk içeren kaynak uygulamalarına yer verilmiyor. Çelik malzeme kullanımı deprem gibi etkenlerde çelik evin son derece güvenli bir konut olmasına temel katkı sağlıyor. Çeliğin kırılgan olmayan esnek özelliği deprem kuvvetine karşı sağa sola hareketle binanın ayakta kalmasına yardımcı oluyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Çelik Evin Klasik Betonarme Modeline Üstünlükleri

Yenilikleriyle konut sektörüne farklı ve güvenli alternatif getiren çelik evle ilgili merak edilen çok sayıda başlık var. Bunlardan biri de çelik evin uzun yıllardır kullanılan klasik betonarme modeline üstünlüklerinin neler olduğu konusu. Öncelikle yukarıda deprem gibi tabi afetlere karşı en güvenli yapı modellerinden olan çelik evin avantajlarından bahsetmiştik. Betonarme yapıların inşasından 30 yıl gibi zaman geçmesi sonrası yapı güvenliğinin her geçen yıl zayıfladığını öncelikle not edelim. Çelik ev ömür ve dayanım açısından klasik betonarme konutlara göre son derece üstün özelliklere sahip. Yapı modelinin ABD ve gelişmiş Avrupa ülkelerinde tercih edilmesindeki temel etken de bu zaten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Çelik evin betonarme modeline üstünlüğü açısında çok önemli bir detay daha var. Bu detay konutun iç mimari kullanım ergonomisi. Hepimizin yakından bildiği gibi betonarme evlerde taşıyıcı sistem açısından kolon ve kirişler oldukça önemlidir. Beton ve kirişlerin bulunmadığı betonarme evlerde yapı güvenliğinden bahsedilemez. Bir zorunluluk olan beton ve kirşler betonarme evin ergonomisini olumsuz etkiler. Bunun nedeni kolon ve kirişlerin devasa büyüklükte alanlar kaplamasıdır. Bu durum betonarme evlerin iç planında kullanım açısından ciddi daralmalara yol açar. Net ve bürüt alan farkı oldukça yüksek olduğundan iç kullanım ergonomisi önemli ölçüde ortadan kalkar. Hatta yapı kat sayısı arttıkça enet bürüt farkı daha fazla ortaya çıkar. Çelik konstrüksiyon ev modelinde ise taşıyıcı sistem bu açıdan avantaja dönüşür. Betonarmede büyük genişlikteki kolon ve kirişlerle sağlanan yapı güvenliği çelik evde çok daha yüksek mukavemetli ancak çok az yer kaplayan çelik taşıyıcılarla gerçekleşir. Hatta öyle ki duvarlar arasında bu taşıyıcı çelikler adeta gizlenerek binanın sağlam duruşuna görünmez katkı sağlar. Bu durum çelik ev içerisinde konforu da son derece yükseltir. Çelik evde bu nedenle net bürüt farkı yok denecek kadar azdır. Örneğin 100 m2 bir çelik evin iç ölçüsü de bu metraja oldukça yakındır. Aynı avantaj prefabrik ev için de geçerlidir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prefabrik Ev mi Yoksa Çelik Ev mi?

Her iki konut modeli de prefabrik yapı sektöründe üretilip sahada profesyonel ekiplerce kurulum yapıldığından çelik ev mi prefabrik ev mi konusu hep merak konusu oluşturur. Öncelikle her iki modelinde modern üretim bant sisteminde yeni teknolojilerle üreten güçlü ev markaları var. Karmod ev üretici markası bu firmaların en bilineni diyebiliriz. Prefabrik ev ve çelik ev ana taşıyıcı sistem olarak birbirine çok yakındır. Her iki modelin de ana taşıyıcı sisteminde çelik konstrüksiyon sistem kullanılır. Çatı sistemleri de çelik makas kullanımıyla aynı özelliğe sahiptir. Ancak prefabrik evi çelik konstrüksiyondan ayıran temel fark duvar sistemidir. Çelik ev duvar sisteminde taşıyıcılardaki gibi çelik konstrüksiyon karkaslar kullanılır. Prefabrik ev duvarlarında ise içte ve dışta özel fibercement levha arasına yalıtım malzemesi kullanılarak üretilir. Her iki yapıdaki belirgin farkı duvar sisteminde kullanılan uygulama ayırır. Genel olarak her iki ev de uzun ömürlü ve güveni modeliyle öne çıkar. Bununla birlikte prefabrik ev fiyatları çelik evlere göre malzeme maliyeti açısından çok daha ekonomiktir. Bütçenize göre her iki evden birini güvenle tercih edebilirsiniz.