EGE’NİN EFELERİ BERGAMA’DA BULUŞTU

Büyük Taarruzun 95. yıl dönümü nedeniyle Efeler diyarı Bergama’da düzenlenen Birinci Zeybek Festivali, Ege’nin farklı ilçelerinden gelen efelerin de katılımıyla başladı. İki gün sürecek olan ve Bergama’yı Sevenler Turizm Derne...

Özgürses Gazetesi
03:42 -
Abone ol
EGE’NİN EFELERİ BERGAMA’DA BULUŞTU

Büyük Taarruzun 95. yıl dönümü nedeniyle Efeler diyarı Bergama’da düzenlenen Birinci Zeybek Festivali, Ege’nin farklı ilçelerinden gelen efelerin de katılımıyla başladı.

İki gün sürecek olan ve Bergama’yı Sevenler Turizm Derneği ile Bergama Belediyesi işbirliğinde düzenlenen ‘Bergama Zeybek Festivali’ birbirinden güzel etkinlikleri ile başladı. Etkinlikte ilk olarak Bergama Kültür Merkezi’nde Mustafa Ali Kasap’ın resim, Abdurrahim Karademir’in fotoğraf sergilerinin açılışı yapıldı. Sergi açılışlarına Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç ile birlikte CHP İzmir Milletvekilleri Zeynep Altıok ile Musa Çam’da katıldı.

ZEYBEKLER VE BERGAMA ZEYBEK KÜLTÜRÜ

Daha sonra BerKM büyük salonda “Zeybekler ve Bergama Zeybek Kültürü” adlı bir panel düzenlendi. Moderatörlüğünü Kemal Ergen’in yaptığı panele, Usta Zeybek Öğreticisi Vecdi Yazıcıoğlu, Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuarı Müdürü Prof.Dr.M.ÖcalÖzbilgili, Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği Genel Başkanı Prof.Dr.Kemal Kocabaş, Ege Üniversitesi D.T.M.K Emekli Öğretmen/Araştırmacı Abdurrahim Karademir, Usta Zeybek Öğreticisi Volkan Timurşah, Zeybek Kaynak Kişi İlker Arol ve Ege Üniversitesi D.T.M.K Öğretim Görevlisi Tarkan Erkan katıldılar.  Panel öncesi ressam Mustafa Ali Kasap, “Zeybek Kadını” tasvirli tablo çalışmasını salona katılanlar ile birlikte yaptı. BerKM’de ki etkinliklerin sonunda Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç ve Bergama’yı Sevenler Derneği Başkanı Gökhan Gönlügür tüm konuşmacılara katıldıklarından dolayı teşekkür plaketi verdi

“BERGAMA’DA EFE SESİ VAR”

BerKM’de yapılan etkinliklerin ardından Maltepe Mahallesi’nde ki Atatürk Kapalı Spor Salonu önünden Cumhuriyet Meydanı’na kadar Bergama Zeybek Festivali Kortej Yürüyüşü yapıldı. Yürüyüş sonrası Cumhuriyet Meydanı’nda saygı duruşu ve İstiklal Marşı sonrası açılış konuşmalarına geçildi. Burada konuşma yapan Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç; “Bugün Bergama’da efe sesi var ama Bergama’da, Anadolu’da, Ege’de yüzyıllardır Efe sesi var. Onların ayak sesi var. Onarın diz vuruşları var. Onların geçmişten günümüze gelen destansı öyküleri, onların kültürüne, felsefesine ayrı bir bağlılık yaratıyor. Hep haksızlığa karşı durmuşlar. Vatanlarına, topraklarına, namuslarına bir el uzandığında dimdik duruşlarıyla bütün bu adaletsizliklerin önüne geçmişler. O yüzden bu ülkenin insanları onları bir başka seviyor. Bugün de biz Zeybek Festivalini anlamlı bir günde başlamasını istedik. Bu yüzden tarih olarak 26 Ağustos’u seçtik. 26 Ağustos bir başka efenin, bu toprakların, bu ulusun büyük kurtarıcısı, şayak kalpaklı, mavi gözlü, sarışın dev adamın büyük taarruzu başlattığı akşam. Tam 95 yıl önce şafak sökerken, sabaha karşı Kocatepe’de başlayan büyük direnişin, 30 Ağustos Zaferiyle taçlandığı gün. Bu zaferden sonra Türk ulusunun eşsiz ve ebedi başkomutanı doğmuştu. Cumhuriyet’in kurulmasıyla da birlikte aydınlık günler başladı. Bugün hala cumhuriyetin bize sunduğu erdemlerle yaşıyoruz” dedi. Ardından Bergama Kaymakamı Osman Nuri Canatan ve Bergama’yı Sevenler Derneği Başkanı Gökhan Gönlügür’de birer konuşma yaptılar.

HÜSNÜ ŞENLENDİRİCİ VE EMEL TAŞÇIOĞLU KONSERİ

Konuşmaların ardından Balıkesir, Çanakkale, Kütahya, Denizli, Muğla, Aydın, Cumaovası, Ödemiş, Torbalı, Akhisar ve Bergama’dan zeybek ekipleri yöresel gösteriler sergiledi. Zeybek ekiplerinin gösterileri Bergamalılar tarafından büyük beğeni ile izlendi. Gün boyunca çeşitli gösterilerle süren festival dünyanın her yerine Bergama’nın ismini taşıyan ünlü klarnet virtüözü Hüsnü Şenlendirici ve Türk Halk Müziğinin değerli sanatçısı Emel Taşçıoğlu’nun konseriyle sona erdi. Cumhuriyet Meydanı’nda ki konseri yaklaşık 10 bin kişi izledi.