İZBAN “Kınık” için yola çıktı!

İzmir’de şehir içi demiryolu ulaşım ağı İZBAN Kuzey’de Bergama’ya Güney’de ise Selçuk’a uzuyor. Şimdilik Aliağa ve Torbalı arasında çalışan trenler Bakırçay Havzası için büyük öneme sahip yeni ihale ile Kınık’a kadar ...

Özgürses Gazetesi
08:36 -
Abone ol
İZBAN “Kınık” için yola çıktı!

İzmir’de şehir içi demiryolu ulaşım ağı İZBAN Kuzey’de Bergama’ya Güney’de ise Selçuk’a uzuyor. Şimdilik Aliağa ve Torbalı arasında çalışan trenler Bakırçay Havzası için büyük öneme sahip yeni ihale ile Kınık’a kadar gidecek.

Aliağa’dan Bergama’ya kadar 50 kilometrelik güzergah için 21 Mart’ta firmalardan teklifler alınırken hattın Kınık’a uzatılması konusu da netleştiriliyor. TCDD Genel Müdürlüğü, Başbakan Binali Yıldırım’ın İzmir ziyaretinde müjdesini verdiği yeni güzergahı Bergama’dan Kınık’a uzatmak için proje hazırlıklarına başladı.

İHALEYE EKLENECEK

Toplam 800 milyon TL’ye mal olacak olan Aliağa-Bergama arasındaki İZBAN hattı Kuzey’deki ilçeleri kent merkezi ile bağlayacak. Bergama’dan Kınık’a kadar gidecek olan 15 kilometrelik yeni yol için ise 160 milyon TL ek ödenek ayrılacak. TCDD, Aliağa-Bergama arasındaki hattı yapacak olan şirkete yüzde 20 iş artışı imkanı sağlayarak Kınık güzergahını da yaptırmayı planlıyor. Şimdilik son ihalenin içine iş artışı yöntemiyle girmesi beklenen yeni yol iki yılda tamamlanacak.

BAŞKAN’DAN ZİYARET

Başbakan Binali Yıldırım’ın Kınık ziyaretinde gündeme getirdiği yeni güzergahın sözünü aldıktan sonra meclis kararıyla aldığı fahri hemşerilik beratını veren Kınık Belediye Başkanı Dr. Sadık Doğruer TCDD. 3 Bölge Müdürü Selim Koçbay’ı ziyaret etti. Bergama-Kınık arasında yapılacak olan yeni hattın güzergahı, geçiş noktaları ve durakları gibi konular konuşuldu. TCDD’de bu konuda hummalı çalışmanın sürdüğü belirtilirken genel müdürlüğün konuyu yakından takip ettiği bilgisi de başkana verildi. Başkan Doğruer, çalışmaları nedeniyle TCDD yetkililerine teşekkür etti.

MESAFELER KISALIYOR

Şehirlerin en önemli sorunlarının başında ulaşım geldiğini belirten Başkan Doğruer, günde 400 bine yakın yolcu taşıyan İZBAN’ın Kınık’a kadar gelmesinin kendileri için çok önemli olduğunu söyledi. Konuyla ilgili yapılacak 160 milyon TL’lik yatırımın Kınık Belediyesi’nin 25 yıllık bütçesine denk geldiğini anlatan Başkan Doğruer, Başbakan Binali Yıldırım’a Kınıklılar adına sonsuz teşekkür ettiğini belirtti. Doğruer, “İZBAN çok önemli bir görev üstleniyor. Raylı sistem bugün hem güvenli hem de konforlu bir şekilde vatandaşların evlerine, işlerine gitmesine olanak tanıyor. Bergama-Kınık arasında bir demiryolu ağı yok. Tamamen yeniden bir güzergah belirlenecek. Biz, göreve geldikten sonra geçen 3 yıllık zaman diliminde karayoluyla ilgili de önemli çalışmalar yaptık. Kınık-Bergama arası mesafe duble yol ile 15 dakikaya düştü. Ayrıca yine 15 dakikalık kısa bir süreyle Kınık’tan Soma’ya gidebiliyoruz. Kuzey’de Menemen-Aliağa-Bergama ve Kınık ilçeleri rahatlıkla birbirine bağlanacak. Kınık’ta yaşayan vatandaşımız trene bindiğinde kısa süre içinde Konak’a, Karşıyaka’ya Alsancak’a Kordon’a gelebilecek. Kınık’ın doğal güzelliklerini ve ortamını tanımak isteyen İzmir’in merkezindeki vatandaşımız bize kavuşabilecek. Karayoluyla 2 saat süren mesafe daha da kısalacak” dedi.

Başkan Doğruer, Kınık Organize Sanayi Bölgesi’nin hareketlendiğini de belirtirken üniversitenin kurulmasıyla ilçenin daha da ileri bir noktaya taşınacağını söyledi. Doğruer,  TOKİ, hastane ve doğalgaz altyapı inşaatlarının hızla devam ettiğini sözlerine ekledi.