ALÄ°AÄžA KUÅž CENNETÄ° MÄ°SAFÄ°RLERÄ°NÄ° AÄžIRLIYOR

Ä°zmir’in AliaÄŸa ilçesinde bulunan ve Türkiye’nin sayılı sulak alanlarından biri olan AliaÄŸa KuÅŸ Cenneti ile Güzelhisar Deltası her yıl olduÄŸu gibi bu yılda yüzlerce flamingoyu misafir ediyor. AliaÄŸa’da kartpostalları aratmayan görÃ...

Özgürses Gazetesi
10:25 -
Abone ol
ALÄ°AÄžA KUÅž CENNETÄ° MÄ°SAFÄ°RLERÄ°NÄ° AÄžIRLIYOR

İzmir’in Aliağa ilçesinde bulunan ve Türkiye’nin sayılı sulak alanlarından biri olan Aliağa Kuş Cenneti ile Güzelhisar Deltası her yıl olduğu gibi bu yılda yüzlerce flamingoyu misafir ediyor. Aliağa’da kartpostalları aratmayan görüntüler oluşturan flamingoların yanı sıra farklı türlerden kuşlarda Aliağa’yı mesken tuttu. Aliağa Kuş Cennetine gelen flamingolar sanayi kenti Aliağa’nın başka bir yüzü olarak görenleri mutlu ediyor.

 

GÖRENLERİ MUTLU EDİYOR

Türkiye’de yaÅŸayan 425 kuÅŸ türünden 103’ü AliaÄŸa KuÅŸ Cenneti’nde yaşıyor. Besin deÄŸeri yüksek sulak alanda barınan flamingolar yavruları ile birlikte boy gösterirken ortaya renkli görüntüler ortaya çıkıyor. Keyiflerinin yerinde olduÄŸu gözlemlenen flamingolar, eÅŸsiz bir güzellik oluÅŸturuyor ve görenleri kendine hayran bırakıyor. Afrika, Asya ve Güney Avrupa’da yaÅŸadıkları bilinen flamingolarda her yıl konaklamak üzere AliaÄŸa yöresine geliyor. Flamingoların gelmesi sanayi kenti AliaÄŸa’nın farklı bir yüzü olarak görenleri mutlu ediyor.

 

KUÅž CENNETÄ° FARKLI TÃœRLERDEN YÃœZLERCE KUÅžU MÄ°SAFÄ°R EDÄ°YOR

Türkiye’nin sayılı sulak alanlarından bir olan AliaÄŸa KuÅŸ Cenneti, Güzelhisar Deltası ve Çaltılıdere Hacı Ahmet mevkileri 27 Hektar sulak alanı kaplıyor. ÇeÅŸitli mevsimlerde, Türkiye’deki toplam 425 kuÅŸ türünden 103’ünün yaÅŸadığı AliaÄŸa KuÅŸ Cenneti’nde ve deltada son yapılan kuÅŸ sayımında 3 bin 382 kuÅŸ adet tespit edildiÄŸi öğrenildi.

 

ALİAĞA YÖRESİNİN KUŞ DEMOGRAFİSİ

Aliağa yöresinde tespit edilen kuş türleri ve sayıları şöyle; “Ak Pelikan 3, Akça Cılıbıt 7, Angıt 86, Bahri 1, Boz Ördek 30, Büyük Ak Balıkçıl 6, Çamurcun 708, Çamurçulluğu 1, Elmabaş Patka 65, Fiyu 297, Flamingo 339, Gri Balıkçıl 12, Gümüş Martı 974, Gümüş Yağmurcun 2, İnce Gagalı Martı 9, Kara Boyunlu Batağan 2, Kara Karınlı Kumkuşu 86, Karabaş Martı 65, Karabatak 59, Kaşıkgaga 25, Kervançulluğu 5, Kılkuyruk 5, Kızılbacak 9, Kuğu 5, Küçük Ak Balıkçıl 6, Küçük Batağan 5, Küçük Karabatak 6, Küçük Kumkuşu 2, Pasbaş Patka 1, Sakarca 51, Sakarmeke 241, Suna 122, Sutavuğu 1, Tarakdiş 3, Yeşilbaş 143