KOZAK’TA ÇAM FISTIĞI DENETİMİ!

Bergama ile özdeşleşen “ Bergama Kozak Çam Fıstığı”   denetimi Bergama’ da gerçekleştirildi. Denetime,Bergama Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Ürper, Yönetim Kurulu Üyesi Tahir Erdoğan, Bergama Ticaret Odası Genel ...

Özgürses Gazetesi
08:53 -
Abone ol
KOZAK’TA ÇAM FISTIĞI DENETİMİ!

Bergama ile özdeşleşen “ Bergama Kozak Çam Fıstığı”   denetimi Bergama’ da gerçekleştirildi.

Denetime,Bergama Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Ürper, Yönetim Kurulu Üyesi Tahir Erdoğan, Bergama Ticaret Odası Genel Sekreteri Gülay Koç, Bergama Ticaret Odası Bergama Ticaret Odası KOSGEB Temsilcisi Yeşim Fidan Yılmazoğulları, Bergama İlçe Gıda Tarım Hayvancılık  Müdürlüğü’ndenGıda Mühendisi EmrahYıldırım, Bergama Ziraat Odası’ndan Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Bayer,Coğrafi İşaret Danışmanı Özener Patent Yönetim Kurulu Başkanı Huriye Özener ile konuyla ilgili diğer yetkililer katıldı.

Denetim kapsamında, coğrafi işaretlerin tescil belgesinde oluşturulan denetim komisyonu üreticilerle bir araya geldi. Denetim komisyonu tarafından Coğrafi işaretlerin üreticileri yerinde ziyaret edildi ve üreticilere denetimin önemi anlatılarak şartnameye uygunlukları açısından da denetim gerçekleştirildi.

Denetimde konuşan Bergama Ticaret Odası Yönetim Kurulu BaşkanıFikret Ürper; ”Ülkemizde yapılan araştırmada 3.000 üzerinde coğrafi işaretlerimizin ve geleneksel ürünlerimizin olduğu bilinmektedir. Görüldüğü o ki ülkemiz coğrafi işaretler konusunda büyük bir potansiyele sahiptir. İlçemizin adı ile özdeşleşen coğrafi işaretlerimizden biri olan “BERGAMA KOZAK ÇAM FISTIĞI” Menşe işaret olarak 2008 yılında Odamız tarafından koruma altına almıştır. Aynı zamanda    menşe işaret olarak ikinci başvurumuzda “BERGAMA GRANİTİ“  için yapılmış olup 29.11.2017 tarihi itibariyle tescil karar almış bulunmaktadır. Menşe işaret olarak tescili yapılan “ Bergama Kozak Çam Fıstığı”   ve “Bergama Graniti “  coğrafi işaretlerimizin bölge ekonomisine ve ülke ekonomisine katkı sağlaması bizler için önemlidir. İlçemizde koruma kapsamına alınacak coğrafi işaretlerimiz için araştırmalar devam etmekte ve neticelenmesi ile birlikte yeni başvurularımız yapılacaktır. ”  dedi.

Özener Patent Yönetim Kurulu Başkanı Huriye özener’de konuşmasın da; “Tescilli coğrafi işaretlerin 6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu’na göre denetim raporları 10 Ocak 2018 tarihine kadar Türk Patent ve Marka Kurumu’na sunulması zorunludur. Kanun ile gelen denetimler sonucunda 21.10.2008 tarihi itibariyle koruma altına alınan  “ Bergama Kozak Çam Fıstığı”   ibareli coğrafi işaretlerimizin denetimi gerçekleşmiştir. Denetimde asıl hedef tescil belgesinde ki şartnameye uygun olarak üretim yapan gerçek üreticilerin korunması,  Coğrafi işaretin gerçek değerinde satışa sunulması, buna bağlı olarak coğrafi işaretlerin marka değerinin saptanması, bilinçli tüketici profilinin oluşturulması, orijinalinden uzak olan ancak coğrafi işaretin ismini kullanan gerçek olmayan üreticiler ile mücadele edilerek bir mirasın ve tarihi kültürün gelecek nesillere güvenli bir şekilde aktarılmasıdır. Diğer önemli bir husus ise “ BERGAMA KOZAK ÇAM FISTIĞI”   na HAK ETTİĞİ DEĞERİ VEREBİLMEKTİR. “ dedi.