MANTAR SEVERLER BERGAMA’DA BULUŞTU

  Bergama Belediyesi ile doğa ve mantarsever vatandaşların oluşturduğu ‘Mantar ve Yaban Topluluğu’nun birlikte düzenledikleri “Bergama 1.Kuzugöbeği Mantarı Buluşması” Kozak Yaylası, Göbeller Mahallesi’nde yapıldı. Berg...

Özgürses Gazetesi
01:23 -
Abone ol
MANTAR SEVERLER BERGAMA’DA BULUŞTU

 

Bergama Belediyesi ile doğa ve mantarsever vatandaşların oluşturduğu ‘Mantar ve Yaban Topluluğu’nun birlikte düzenledikleri “Bergama 1.Kuzugöbeği Mantarı Buluşması” Kozak Yaylası, Göbeller Mahallesi’nde yapıldı.

Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç’inde katıldığı buluşmaya, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden, İl ve İlçelerinden gelen doğa dostu ve mantar meraklıları ile yöre halkı katıldı. Yaban bitki uzmanlarının da takip ettiği etkinlikte Kozak Yaşam Vadisi’ne gezi düzenlendi. Doğa gezisinde katılımcılar, yenebilir ve tıbbi bitkileri gözleyip, yerel halktan çevre, çamfıstığı, yörede yetişen otlar ve kuzugöbeği mantarı üzerine bilgiler aldılar. Etkinlikte Bergama Belediyesi Kent Orkestrası mini konser verdi. Katılımcılara Bergama Belediyesi tarafından hazırlanan ve içinde mantar türleri ile ilgili bilgilerin bulunduğu kitapçıklar dağıtıldı.

Mantar ve Yaban Topluluğu adına konuşma yapan organizasyon sorumlusu Sevim Şahin; “Bu etkinlik Mantar ve Yaban Topluluğu’nun düzenlediği ilk etkinlik. Türkiye’nin çeşitli yerlerinden gelen doğaseverler ile bir araya geldik. Bergama’nın tarihini, doğal güzelliklerini, mantarını ve yenebilir otlarını tanıtmak amacıyla bu etkinliği düzenledik. Bu organizasyonun gerçekleşmesinde Bergama Belediyesi’nin büyük desteği oldu. Belediye Başkanımız Mehmet Gönenç’e çok teşekkür ediyoruz” dedi.

“DOĞAYLA BARIŞIK ETKİNLİKLER OLSUN”

 Etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, “Bugün burada farklı illerden ve ilçelerden gelen konuklarımızla birlikte güzel bir etkinlikte buluşmanın heyecanını yaşıyoruz. Bergama’nın güzelliklerini misafirlerimizle paylaşacağız. Bergama çok önemli bir tarih ve kültür kenti. Tarihi güzelliklerinin yanında Bergama’yı ön plana çıkaran bir diğer yönü de doğal güzellikleri. Bugün bir araya geldiğimiz havası, suyu ve doğasıyla eşsiz bir yer olan Kozak Yaylası gibi. Kozak Yaylası 17 köyün bulunduğu geniş bir coğrafya. Tabii hepinizin de bildiği gibi yeni yasayla birlikte köyler mahalle oldu. Fakat bizler hala köy diyoruz ve öylede kalmasını istiyoruz. Çünkü köydeki yaşamın, köydeki geleneksel dokunun kaybolmamasını istemiyoruz. Diliyorum ki buralar kentleşmenin yıkıcı etkilerinden uzak kalır ve buralarda doğayla barışık etkinlikler olur” diye konuştu.

 KUZUGÖBEĞİ MANTARI BÖLGE EKONOMİSİNE KATKI SAĞLIYOR

Kuzugöbeği Mantarının bölgeye ekonomik açıdan büyük katkı sağladığını söyleyen Göbeller Mahallesi Muhtarı Ertan Sağlam; “Bugün Kuzugöbeği ve yabani otlar ile ilgili düzenlediğimiz buluşmanın ilkini gerçekleştiriyoruz. Türkiye’nin birçok yerinden gelen doğa seveler ile bir araya geldik. Kuzugöbeği mantarı bölgemizde fıstık çamı ile beraber yetişen çok değerli bir mantar türüdür. Bölgemizde iklim koşulları oluştuğunda günlük 150 kilo yetişebiliyor. Kilosu 100-150 lira olan bu mantar türü ekonomik olarak bölgemize büyük bir katkı sağlıyor. Bu açıdan çok önemli bir etkinlik olduğunu düşünüyorum” dedi.Etkinliğe İzmir’den katılan Şebnem Nacar; “Biz Kuzugöbeği Mantarını ve yerel otları tanımak için İzmir’den geldik. Bergama’yı çok sevdik, çok güzel bir yermiş” dedi.

Etkinliğin sonunda katılımcılar Göbeller Mahallesi kadınlarının hazırlamış olduğu yöresel lezzetleri tatma ve el emeği ürünlerini de tanıma fırsatı buldu.

KUZUGÖBEĞİ MANTARI

 Kuzugöbeği (Morchellaesculenta), Morchellaceae familyasından, yenilebilen bir mantar türüdür. Genelde ormanlarda tek tek veya küçük gruplar halinde bulunur. Genelde bahar aylarında ortaya çıkar. Bahar aylarında yağışın olmaması olumsuz yönde etkiler. Fransız mutfağının önemli bir öğesi olan kuzu göbeği mantarı ekonomik değeri olan ve pek çok gurme tarafından tercih edilen lezzetli bir türdür.

Hastalıkların iyileştirilmesinde sık sık kullanılan mantar; B1, B2 ve C vitaminleri ile yüksek oranda kalsiyum, sodyum ve potasyum gibi mineraller içerir. Kuzugöbeği mantarı kan yapıcı özelliğiyle biliniyor. Kansızlık yani anemi rahatsızlığına da büyük fayda sağlar. Vücudun direncini artırır ve dinç kalmasını sağlar. Protein değeri oldukça yüksek bir mantar olan kuzugöbeği kansere karşı etkilidir. Bitkinliğe, güçsüzlüğe ve yorgunluğa karşı oldukça faydalı bir mantar türüdür. Gözler için oldukça yararlıdır. Gözlere parlaklık verir. Bağırsak ve mide rahatsızlıklarına iyi gelir. Beyne de oldukça faydalıdır, zihnin iyi çalışmasını sağlar.

MANTAR VE YABAN TOPLULUĞU

Sosyal medya üzerinden bir araya gelen mantar ve doğaya gönül vermiş vatandaşların oluşturduğu  “Mantar ve Yaban Topluluğu”, ekonomik değeri olan yabani mantarların tanıtımını yaparak, mutfak kullanımını da doğru ve güvenli bir şekilde yaygınlaştırmayı amaçlıyor.