Aliağa’nın ‘STAR’ı 2018’de üretime başlıyor

SOCAR Türkiye iştiraklerinden STAR Rafineri, 6 milyar dolarlık dev yatırımla 2018 yılının üçüncü çeyreğinde üretime başlayacak. STAR Rafineri, Türkiye’nin ithal etmek zorunda kaldığı petrol ürünlerini üreterek cari açığın kapa...

Özgürses Gazetesi
03:17 -
Abone ol
Aliağa’nın ‘STAR’ı 2018’de üretime başlıyor

SOCAR Türkiye iştiraklerinden STAR Rafineri, 6 milyar dolarlık dev yatırımla 2018 yılının üçüncü çeyreğinde üretime başlayacak. STAR Rafineri, Türkiye’nin ithal etmek zorunda kaldığı petrol ürünlerini üreterek cari açığın kapanmasına 1.5 milyar dolarlık katkı sağlayacak

Star Rafinerisi Genel Müdürü Mesut İlter, Bakırçay Bölgesinde görev yapan gazetecilerle bir araya geldi. Gazetecilerle bir araya gelen İlter, sinevizyon gösterimi eşliğinde Star Rafinerisini ilişkin çeşitli bilgiler vererek,  sinevizyon eşiliğinde bir konuşma yaptı.

İzmir Aliağa’da 6 milyar dolarlık yatırımla inşa edilen; Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Bölgesi’ndeki en büyük petrol operasyonlarından STARRafineri’deson aşamaya gelindi. Temeli Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından 2011’de atılan SOCAR Türkiye iştiraki STAR Rafineri, 2018 yılının üçüncü çeyreğinde faaliyete geçecek. STAR Rafineri Genel Müdürü Mesut İlter, “Türkiye sanayiinin kalbinin attığı bu bölgede, önemli bir ekonomik gücün doğmasına destek veren Aliağa halkına teşekkürlerimi sunuyorum. Çok yakında, birlikte yarattığımız bu dev tesisin, bölge ve ülke ekonomisine katkısına birlikte tanık olacağız” dedi.Halen14 ülkeden19.500 çalışanı bulunan projenin yüzde 96.4’ünün tamamlandığını kaydeden İlter, rafinerinin faaliyet sürecinde yaklaşık 1.000 kişinin istihdam edileceğini dile getirdi.

10 MİLYON TONLUK KAPASİTE

STAR Rafineri’nin yıllık 10 milyon ton ham petrol işleme kapasitesine sahip olduğunu ifade eden Mesut İlter, rafineride yılda 1.6 milyon ton nafta, 1.6 milyon ton jet yakıtı, 4.8 milyon ton ultra düşük kükürtlü dizel ile petrokok, ksilen, reformat ve kükürt üretileceğini belirtti. STAR Rafineri’nin, 2018 yılının eylül ayı itibarıyla Aliağa veülke ekonomisinin en önemli güç kaynaklarından biri haline geleceğini belirten İlter, cari açığın azaltılmasına vereceği katkıyla ve yaratacağı istihdamla da ülke kalkınmasında önemli rol üstleneceğini söyledi. İlter, STAR Rafineri’nin cari açığınkapanması yönünde 1.5 milyar dolarlık katkı sağlayacağını da sözlerine ekledi.