ŞİRKET KURULUŞUNA İLİŞKİN TEBLİĞ YAYIMLANDI

Şirket kuruluş aşamasında sözleşmenin ticaret sicili müdürü huzurunda imzalanmasına ve imza beyannamesinin ticaret sicili müdürlüklerinde düzenlenmesine ilişkin usul ve esaslar belirlendi. 6 Aralık 2016 tarihli Resmi Gazete’de Gümrü...

Özgürses Gazetesi
04:56 -
Abone ol
ŞİRKET KURULUŞUNA İLİŞKİN TEBLİĞ YAYIMLANDI

Şirket kuruluş aşamasında sözleşmenin ticaret sicili müdürü huzurunda imzalanmasına ve imza beyannamesinin ticaret sicili müdürlüklerinde düzenlenmesine ilişkin usul ve esaslar belirlendi.

6 Aralık 2016 tarihli Resmi Gazete’de Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca “Şirket Kuruluş Sözleşmesinin Ticaret Sicili Müdürlüklerinde İmzalanması Hakkında Tebliğ” yayımlanarak aynı tarih itibariyle yürürlüğe girdi.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığının konuya ilişkin tebliği 6 Aralık 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tebliğ ile birlikte şirket kuruluş süreçlerinde önemli değişiklikler meydana gelecek.

Resmi gazetede yayımlanan konuya ilişkin tebliği değerlendiren Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka, “Bu tebliğ ile kuruluş aşamasında şirket esas sözleşmeleri, ticaret odaları bünyesinde hizmet veren ticaret sicil müdürlüklerinde ticaret sicili müdürü huzurunda imzalanacak.Şirket kuruluşları Noterler vasıtası ile yapılırken ve ortalama harç hariç Noter masrafı 500 TL tutuyor iken tebliğ ile birlikte bu masraf asgari ücretin %10’u kadar olacak ve işlemler Noterlerde değil ticaret sicillerinde yapılacak.Şirket kuruluş ve ticari işletme açılışı işlemlerinde müdürlüklere ibrazı zorunlu olan imza beyannameleri de, sicil müdürlükleri tarafından düzenlenebilecek. Adına imza beyannamesi düzenlenen kişilerin kimlik bilgileri doğrulandıktan sonra imza beyannameleri hazırlanacak ve müdür huzurunda imzalanacak. Tüm bu uygulamalar, üyelerimizin iş ve zaman kaybını ortadan kaldıracak. Taleplerimiz doğrultusunda hayata geçirilen düzenlemeler, ticaret sicili işlemlerine kolaylık sağlayacaktır. Üyelerimizin lehine uygulamalar içeren tebliğ dolayısıyla başta Gümrük ve Ticaret Bakanlığımız olmak üzere Hükümetimize teşekkür ediyoruz” dedi.

“Şirket Kuruluş Sözleşmesinin Ticaret Sicili Müdürlüklerinde İmzalanması Hakkında Tebliğ” ile ilgili Ticaret Sicili işlemlerinde yapılan diğer düzenlemeler ise şu şekilde:

“Şirket sözleşmesi yine MERSİS’te hazırlanacaktır. Şirket kurucuları, sözleşmenin imzalanması için Noter yerine şirketin kurulacağı yerin sicil müdürlüğünde hazır bulunacak, kurucusu gerçek kişi veya tüzel kişi olan şirketlerin sözleşmesi müdürlükte bizzat kendileri veya temsilcileri tarafından imzalanacaktır. Ancak, kurucu veya temsilcinin, okur-yazar olmaması, Türkçe bilmemesi, işitme, konuşma veya görme engelli olması halinde sözleşmeler noter huzurunda imzalanmaya devam edilecektir. On sekiz yaşından küçük kişilerin şirkette kurucu ortak olabilmesi için şirket sözleşmesinin velileri tarafından imzalanması gerekmektedir. On sekiz yaşından küçük kişinin velisiyle birlikte şirket kurucusu olması halinde, vasi veya kayyım kararı müdürlüğe ibraz edilecektir. Kurucu Türk vatandaşı ise geçerli kimlik kartı, pasaport veya sürücü belgesi ibraz edilecek, kurucunun doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybeden kişi olması durumunda mavi kart ibraz edilecek, kurucu yabancı uyruklu ise başvuruda geçerli pasaport ibraz edilecektir.Kurucu adına imza atacak temsilciler, sıfat ve yetkileri ile işlemi yapmaya izinli olduklarını gösterir belge ibraz etmekle yükümlüdür. Ayrıca bu kişiler, geçerli kimlik belgelerini de ibraz edecektir. Kurucu adına imza atacak kişinin vekil olması halinde vekâletname düzenlemeye yetkili makam veya noterlerce onanmış vekâletnamenin aslı ibraz edilecektir. Kurucu adına imza atacak kişinin vasi veya kayyım olması halinde konuya ilişkin mahkeme kararının aslı veya onaylı suretinin ibrazı gerekecektir. Ticaret sicil müdürlükleri gerekli evrakları ve bilgilerin doğruluğunu araştırdıktan sonra, şirket esas sözleşmesinin müdürlük tarafından MERSİS’ten alınacak nüshası kurucular veya temsilciler tarafından müdür huzurunda imzalanacaktır. Ayrıca bu sözleşme, imza onay belgesi hazırlanarak müdür tarafından da imzalanacaktır. İmzalanan ve mühürlenen sözleşmenin bir nüshası Ticaret sicil müdürlüğünce alınacak ve şirketin tescil başvurusu ile birleştirilerek dosyasında saklanacaktır. Kalan sözleşme nüshaları ilgililere teslim edilecektir. Ancak Müdürlükte imzalanan sözleşmenin onay tarihinden itibaren üç ay içinde tescili için başvuruda bulunulmaması halinde, sözleşmede imzası bulunanların şirket kurma iradelerinin devam ettiğine dair beyanda bulunmaları gerekecektir. Şirket esas sözleşmesinin imzalanması, düzeltme beyanının, irade beyanının, imza beyannamesinin düzenlenmesi ve sözleşmenin tescili işlemlerinden alınacak hizmet bedeli asgari ücretin yüzde onundan fazla olamayacaktır.”