ALTO’DAN GEMİSANDER’E ZİYARET

Aliağa Ticaret Odası (ALTO) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka ve Yönetim Kurulu üyeleri Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği’ni (GEMİSANDER) ziyaret etti. Ziyarette gemi söküm sektörünün ve Aliağa’nın genel sorunları hakkında k...

Özgürses Gazetesi
12:04 -
Abone ol
ALTO’DAN GEMİSANDER’E ZİYARET

Aliağa Ticaret Odası (ALTO) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka ve Yönetim Kurulu üyeleri Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği’ni (GEMİSANDER) ziyaret etti. Ziyarette gemi söküm sektörünün ve Aliağa’nın genel sorunları hakkında karşılıklı görüş alışverişinde bulundu.

Toplantıda, GEMİSANDER Başkanı Adem Şimşek’in Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın koster filosu için hurda teşviki vereceğini açıkladı. Türk filosunun yenilenmesi için hurda teşviki verileceğinin açıklanması gemi söküm sektöründe büyük heyecan yarattı.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın koster filosu için hurda teşvikini açıklamasının gemi söküm sektörü için çok önemli bir gelişme olduğunu ifade eden ALTO Başkanı Adnan Saka, Açıklanan teşvik sisteminin gemi söküm sektörüyle birlikte armatörlere, tersanecilere ve yan sanayicilere de büyük fırsatlar sağlayacağını kaydetti.

Teşvik sektöre önemli katkılar sağlayacak

Bakanlığın Türk koster filosunun yenilenmesi için hurda teşviki verileceğini açıklamasının gemi geri dönüşüm sektöründe büyük heyecan yarattığını belirten GEMİSANDER Başkanı Şimşek, Filodaki 200’ü aşkın geminin yaşının 30’un üzerinde olduğunu ve ilk etapta 100 geminin hurda teşvikine girmesinin planlandığını söyledi.

Sektör’ün gözü AB’den çıkacak yasada

Küresel krizin etkilerini gidermek adına 2015 yılı ilk çeyreğinde tam kapasiteye erişme hedefi için gerekli anlaşmaları büyük ölçüde tamamladıklarını ifade eden GEMİSANDER Başkanı Şimşek, Avrupa Birliği (AB) yeni bir yasa çıkarıyor ve önümüzdeki yıl devreye girmesini beklediğimiz Gemilerin Emniyetli ve Çevreye Uyumlu Geri Dönüşümüne ilişkin Hong Kong Uluslararası Konvansiyonu’na göre, AB bayrağı taşıyan gemiler, sadece bizim tesislerimizde sökülebilecek. Bunun yanı sıra Malta bayraklı gemilerin Türkiye’de sökülmesi için görüşmelerimiz sürüyor. Yine bu yılın ilk çeyreğinde sonuçlanacak olan Yunanistan, Mısır, Ukrayna, İtalya, Fransa gibi ülkelerden de hurda gemi almak için çabalıyoruz. Tüm bu gelişmeler sektörün içinde bulunduğu dar boğazdan çıkması adına önemli bir katkı olacak” dedi.

 

 

Bayrak değişimiyle mücadele

AB ülkeleri bayrağını taşıyan sivil gemilerin, armatörlerce bayrak değişimi yoluyla AB mevzuatına aykırı olmasına karşın maddi yönden daha karlı gördükleri, gerekli çevre koşullarını taşımayan 3. dünya ülkelerine satılmasının sektörün önündeki en önemli sorun olduğunu dile getiren Şimşek, Bununla ilgili mücadelelerinin uluslararası boyutta devam ettiğini dile getirdi.

Dünya’daki en çevreci gemi geri dönüşüm Aliağa’da

Aliağa Gemi Söküm tesisinin dünyada çevre, iş ve işçi sağlığı standartlarına uygun tek tesis olduğunu vurgulayan Şimşek, “Biz yeşil bir geri dönüşüm sektörüyüz. Geçtiğimiz aylarda tesislerimizi ziyaret eden AB yetkilileri bölgemizden memnun kalarak buradan ayrıldı. Şuanda da 3 tane AB bayraklı geminin söküm aşamasında firmaların gönderdikleri denetçiler geri dönüşüm işlemlerinin standartlara uygunluğunu inceliyorlar ve her şey yolunda. Sahip olduğumuz bu avantaj bizi 2015’te yeniden dünya liderliğine taşıyacaktır” diye konuştu.

Haksız rekabet sektörü derinden etkiliyor

Gemi söküm sektöründe, uluslararası sözleşmelere bağlı olarak faaliyet gösteren 22 Türk firmasının hiçbir uluslararası yükümlülüğü bulunmayan Bangladeş, Hindistan, Pakistan gibi ülkelerin başlattığı haksız rekabet nedeniyle gerileme yaşadığını kaydeden Başkan Saka, “İlçe ekonomisine direkt katkı sağlayan en önemli sektörlerden birisi olan gemi söküm sanayisindeki düşüşün Aliağa’nın ekonomisini derinden etkiliyor. Aliağa için önemi büyük olan ve aynı zamanda birçok yan sektöre katkı sağlayan gemi söküm sektörünün ayakta tutulması gerekiyor” dedi.

Önümüzdeki dönemde Türkiye dünyada liderliğe yükselecek

Gemi geri dönüşüm sektöründe Türkiye’nin kalite bakımından dünyada lider olduğunu ancak fiyat konusunda Asya ülkeleri ile rekabette zorlandıklarını ifade eden Saka, “Ancak önümüzdeki dönemde yürürlüğe girecek uluslar arası kuralların Türkiye’yi dünyada tercih edilen konuma yükselteceğini düşünüyorum. Hong Kong Sözleşmesi ve AB’nin aldığı karar da devreye girince AB bayraklı gemiler sadece çevre ve iş sağlığı tedbirlerini uygulayan tesislerde sökülebilecek. Bu da sektörümüzü dünyada liderliğe yükseltecektir” dedi.