“NEFES ALAN TARİH” BERGAMA’NIN KENT MARKASI OLUŞUYOR

Bergama’da kent markası ve görsel kimliğinin oluşturulması amacıyla başlatılan çalışmalar hakkında lansman toplantısı yapıldı. Bergama Kültür Merkezi BerKM’de yapılan toplantıya Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Ticare...

Özgürses Gazetesi
11:08 -
Abone ol
“NEFES ALAN TARİH” BERGAMA’NIN KENT MARKASI OLUŞUYOR

Bergama’da kent markası ve görsel kimliğinin oluşturulması amacıyla başlatılan çalışmalar hakkında lansman toplantısı yapıldı.

Bergama Kültür Merkezi BerKM’de yapılan toplantıya Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Ticaret Odası Başkanı Fikret Ürper, Bergama’daki kanaat önderleri, akademisyenler ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı. “Bergama, Nefes Alan Tarih” sloganıyla anlatılan çalışmalarda marka tanıtım logosu ve izlenilecek konularla ilgili başlıklara yer verildi. Ayrıca marka stratejisini hayata geçirmek üzere geliştirilen eylem planı “Yerel Halkın Eğitimi”, “Turizm Dışı Tanıtım”, “Yurtiçi Tanıtım”, “Yurtdışı Tanıtım” ve “Ziyaretçi Deneyimi” başlıklarında toplandı.

MARKALAŞMA KONUSUNDA STRATEJİ YARATMAMIZ GEREKİYOR

Açılış konuşmasını yapan Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç; “2014 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmemizin ardından, Bergama’nın tanıtımı, kültür turizmi konusundaki potansiyeli ve bunların nasıl daha iyi değerlendirileceği konusu kent gündeminde sıklıkla konuşulmaya başlandı. Bergamalılar olarak sürekli, Bergama’nın turizm konusunda hak ettiği noktada olmadığını ve bundan da yeterince pay alamadığını konuşuruz. Bunca önemli potansiyele sahip olmak, sadece Anadolu’nun değil, dünyanın en önemli antik kentlerinden birisi olmak tek başına yeterli değil. Bunun üzerine bir strateji yaratmamız gerekiyordu. Buradan yola çıkarak Bergama ile ilgili turizm destinasyonu ve yönetimi nasıl sağlanabilir konusunda ticaret odamızla birlikte bir çalışma başlattık. Öncelikle Bergama’nın eksikleri ve fırsatları neler? İnsanların aklındaki Bergama algısı nedir? Bergama’nın değerleri neler? Bunların stratejik bir yaklaşıma ve bilimsel yöntemle tespiti gerekiyor. Bununla ilgili kent markası oluşturulması ve görsel kimlik hazırlanması için bir çalışma başlattık” dedi.

ASIL BAŞARI SAHİPLENMEYLE GELİR

Daha sonra I Mean It Türkiye Direktörü Nazlı Kayı bugüne kadar yapılan çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Kayı; “Birkaç aydır sürdürdüğümüz çalışmalarla Bergama’nın Türkiye’de algı analizinin yapılması, strateji ve eylem planının hazırlanması, bir yönetişim mekanizması önerilmesi, kentsel marka konumlandırılmasının yapılması, Bergama görsel kimliğinin ve hediyeliklerin tasarlanması konusunda çalışmalar yaptık. Bizim asıl hedef kitlemiz ulusal ve uluslararası arenaysa aslında onların algıları, onların nasıl gördüğü ile ilgili konumlandırma yapmamız gerekiyor. Burada ki önemli noktalardan birisi de sahiplenme. Asıl başarı bu sahiplenmeyle birlikte gelecek. Şu ana kadar yaptığımız çalışmalarla ilgili paydaşlardan gelen geri bildirimler çok olumlu bu sahiplenmenin devam etmesi başarıyı getirir” dedi.

BERGAMA VE TÜRKİYE GENELİNDE KAPSAMLI ÇALIŞMA YAPTIK

Ardından merkezi Los Angeles’ta bulunan I Mean It stratejisti Günter Soydanbay Toronto’dan salona canlı bağlanarak çalışmalar ile ilgili bilgi verdi. Soydanbay; “Çok kapsamlı bir çalışma yaptık. Bu çalışma sırasında sizlerle derinlemesine görüşmeler yaptık. Aynı zamanda Bergama ve Türkiye genelinde kapsamlı bir anket çalışması yaptık. Bütün bu öğrendiklerimizi harmanlayarak bir mantık çerçevesinde sıraladık. Bergama’nın kendine benzer yerlerden farkını ortaya koyduk. Dünyanın en dik tiyatrosu olan antik tiyatroyu modern bir formla Bergama Logosu olarak belirledik ” dedi.

ÇALIŞMA KANAAT ÖNDERLERİNDEN VE HALKTAN TAM NOT ALDI

Sunum sonrasında gerçekleştirilen kokteyl ile çalışmanın değerlendirilmesi yapıldı. Değerlendirmelerde hem kanaat önderleri hem de halk çalışmayı çok beğendiklerini dile getirdiler.