Mübadelenin 99. yılı Karşıyaka’da anıldı

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu, Batı Trakya Toplumsal Dayanışma Günü ve 30 Ocak Mübadele Anlaşması'nın 99. yılı anma etkinlikleri kapsamındaki panele katıldı. Özuslu, “Savaşın, acıların insan üzerinde ...

Özgürses Gazetesi
07:02 -
Abone ol
Mübadelenin 99. yılı Karşıyaka’da anıldı

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu, Batı Trakya Toplumsal Dayanışma Günü ve 30 Ocak Mübadele Anlaşması’nın 99. yılı anma etkinlikleri kapsamındaki panele katıldı. Özuslu, “Savaşın, acıların insan üzerinde yarattığı duyguların bir daha asla olmaması için hükümetlere, devletlere, Birleşmiş Milletler’de ne kadar devlet varsa hepsine çok büyük sorumluluk ve iş düşmektedir. Siyaset bunu çözmek ve başarmak zorundadır” diye konuştu.

Batı Trakya Toplumsal Dayanışma Günü ve Türkiye ile Yunanistan arasında yapılan mübadele anlaşmasının 99’uncu yılında Karşıyaka Ahmet Piriştina Kültür Merkezi’nde panel düzenlendi. Karşıyaka Belediyesi tarafından düzenlenen etkinliğe İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu, Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, 21. Dönem İzmir Milletvekili Kemal Vatan, CHP İzmir İl Başkan Yardımcısı ve Balkan Masası Sorumlusu Görkem Duman, sivil toplum kuruluşlarının başkanları ile temsilcileri, oda ve derneklerin temsilcileri, muhtarlar, Balkan ve Göçmen derneklerinin temsilcileri, akademisyenler, meclis üyeleri ve yurttaşlar katıldı.

Özuslu: “Siyaset bunu çözmek zorundadır”
İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu, “İnsandan bahsetmemiz gerekiyor. 2 milyona yakın insan doğduğu, doyduğu, yaşadığı, büyüdüğü, koştuğu, eğlendiği, sevdiği, öldüğü topraklardan göç etmek zorunda bırakılıyor. Ata toprağını bırakıp başka bir toprağa gitmesinden bahsediyoruz. Günümüzde hala bu tür insan hareketleri, göçler devam ediyor. İnsanlık dramları yaşanıyor. 50-100 sene sonra panellerde, kitaplarda, şarkılarda anlatılacak. Akdeniz’de botları batırılarak ölüme terk edilmeye çalışılan göçmenleri de düşünmek lazım. Avrupa’da herhangi bir ülke sınırından bir yere giderken güvenliklerin tekme tokat çelmelerle yere yıkmaya çalıştığı insanları da görmek lazım. Savaşın, acıların insan üzerinde yarattığı duyguların bir daha asla olmaması için hükümetlere, devletlere, Birleşmiş Milletler’de ne kadar devlet varsa hepsine çok büyük sorumluluk ve iş düşmektedir. Siyaset bunu çözmek ve başarmak zorundadır. Devletlerin yaşattığı sorunların, insanların acısı haline dönüştüğünde baş edilemeyecek felaketlerle karşı karşıya kalınıyor” dedi.

“İyi ki varlar”
Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, “İyi ki varlar, iyi ki gelmişler. Bu vatan hepimize yeter. Onların varlığıyla zenginleşiyor her şey” şeklinde konuştu. CHP İzmir İl Başkan Yardımcısı ve Balkan Masası Sorumlusu Görkem Duman ise şöyle dedi: “Balkanlar bizim için barışın en güzel yaşanacağı yerdir. Bunun için her şeyi yapmaya hazırız” dedi. 21. Dönem İzmir Milletvekili Kemal Vatan, “20 yaşında göç ettim. Göçmenliği iliklerime kadar yaşadım. Çok şükür çalıştık, çabaladık bugünlere ulaştık” diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından moderatörlüğünü Doç. Dr. Bilgin Çelik’in yaptığı, Doç. Dr. Tuncay Ercan Sepetçioğlu ile Prof. Dr. Hasan Mert’in konuşmacı olarak katıldığı panelle etkinlik devam etti.