Meclis Başkanı Kahraman’a “Laiklik” tepkisi sürüyor

Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu Bileşenleri, (CHP, Petrol-İş Aliağa Şubesi, ADD, Alevi Kültür Derneği, Emekli-Sen,Eğitim-İş, BES) yaptıkları basın açıklamasıyla Meclis Başkanı İsmail Kahraman'ın ‘laiklik’le ilgili açıklamala...

Özgürses Gazetesi
09:59 -
Abone ol
Meclis Başkanı Kahraman’a “Laiklik” tepkisi sürüyor

Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu Bileşenleri, (CHP, Petrol-İş Aliağa Şubesi, ADD, Alevi Kültür Derneği, Emekli-Sen,Eğitim-İş, BES) yaptıkları basın açıklamasıyla Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın ‘laiklik’le ilgili açıklamalarına tepki gösterdi.

TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın ‘Laiklik anayasada olmamalı’ sözlerinin sert bir dille eleştirildiği açıklamada, “Gericiliğe teslim olmayacağız”, “Türkiye Cumhuriyeti laiktir, laik kalacaktır” ifadelerine yer verildi.

Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu Bileşenleri,  Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın “Yeni Anayasa’da Laiklik olmamalı,daha dindar bir anayasa yapılmalı” şeklindeki sözlerine ADD Aliağa Şubesinde yapılan basın açıklamasıyla oldukça sert cevap verdi. ADD Aliağa Şube Başkanı Erol Ertürk’ün okuduğu basın açıklamasında şunlar yer aldı;

“M.Kemal Atatürk’ün 1920’de kurduğu ”gazi” ünvanlı TBMM’nin şimdiki başkanı İsmail Kahraman ”Laiklik yeni anayasada olmamalı.” dedi.

 

TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın ‘Laiklik kaldırılmalıdır, Anayasa’da dindarlıktan da kaçınılmamalıdır’ sözleri cumhuriyeti yıkma hedefinin ilanıdır.

 

TBMM Başkanı bu açıklamaları ile Anayasayı ihlal etmiş ve meşruiyetini kaybetmiştir.

 

AKP Anayasa mahkemesi kararı ile Laikliğe karşı odak olmaktan ceza almış bir partidir ve onun seçtirdiği meclis başkanı da bu sabıkaya yeni bir suç daha eklemiştir.

 

Laikliğe Çağrı Birlikteliği olarak Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına çağrıda bulunuyoruz. İsminizin ön eki olan Cumhuriyeti ve değerlerini korumak için gerekli işlemleri başlatınız.

 

 

Bizler, mevcut anayasamıza göre suç olan bu sözleri söyleyen İsmail Kahraman’ı iyi tanıyoruz.

 

Onu, 1969’da iki gencin bıçaklanarak öldürüldüğü Kanlı Pazar’dan, yöneticisi olduğu öğrenci derneklerinden, şeriatçı 31 Mart kalkışmasını öven sözlerinden çok iyi tanıyoruz.

 

Böyle bir geçmişe sahip birini, TBMM’ye başkanlık için kimin önerdiğini, kimin ona ”ağabey” dediğini de iyi biliyoruz.

 

Bu hukuksuz davranışları sergileyen kişinin anayasamızın 2.maddesini (“Türkiye cumhuriyeti, toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir.”) ve (Anayasanın 1. maddesindeki devletin şeklinin cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2. maddesindeki cumhuriyetin nitelikleri ve 3. maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.) bilmediğini hiç sanmıyoruz. Bizce bu sözler bilerek, planlanarak ve isteyerek söylenmiştir.

 

Bu sözler, 93 yıllık Atatürk Cumhuriyeti’ne, onun ilkelerine, getirdiği çağdaş yaşam biçimine, inanç özgürlüğüne, kadın-erkek eşitliğine savaş açan çarpık bir zihniyetin içinden geçenlerin ağzından dökülmesidir.

 

Yeni Anayasa isteyenlerin aslında ne istedikleri de bu konuşmada ortaya çıkmıştır. Onlara göre yeni anayasa dindar(!) olmalıdır.

 

Buradan Siyasi partilere çağrımızdır; olayların izleyicisi olmaktan çıkın… Bu bitip tükenmeyen şeriatçı kalkışma denemelerine izin veremezsiniz! İsmail Kahraman’ın o koltukta oturmasına sessiz kalamazsınız! Lütfen sorumluluğunuza ve ettiğiniz yemine sahip çıkın! Ayağa kalkın, mücadele edin, salt laf etmek alışkanlığını terk edin, alternatif mücadele yolları bulun. Gericiliğin ülkeyi teslim almasına izin vermeyin!

Laikliği kaldırarak toplumsal barışımızı ortadan kaldırmaya, Türkiyeyi Ortadoğu’ya çevirmeye, bir iç savaşa sürüklemeye çalışanlara izin vermeyin.

 

Anayasaya karşı kasten ve planlanarak işlenen suçlar için cumhuriyeti korumakla görevli savcılarımıza suç duyurusunda bulunuyoruz.

 

Ve son söz olarak diyoruz ki: Ne cumhuriyetimizi yıkmaya, ne de laiklik ilkesini anayasadan çıkarmaya ne de yeni bir anayasa yapmaya gücünüz yetmeyecek. Ağa babalarınızın da, işbirlikçilerin de, emperyalistlere de gücü yetmemişti.

Kararlıyız! İzin vermeyeceğiz…

Demokrasinin, özgürlüğün, vicdanı hür bireylerin ve bir arada yaşamımızın teminatı olan laik ilkelere sahip çıkacağız. Gericiliğe teslim olmayacağız.

Buradayız, varız ve mücadele edeceğiz…”

 

Bütün planlarınızı bozacağız. Şunu da biliniz ve beyninize(!) kazıyınız:

 

Türkiye Cumhuriyeti Atatürk ilkelerine sahip çıkarak yaşayacaktır.

Türkiye Cumhuriyeti laiktir, laik kalacaktır..”

 

ALİAĞA EMEK VE DEMOKRASİ PLATFORMU BİRLEŞENLERİ

 

Platform üyeleri  son olarak ADD  binasının önünde “Türkiye Laiktir,Laik Kalacak”  sloganları  attılar..