FAZLA DOĞALGAZ FA­TU­RA­SI ÖDEYİP, EVİNİ ISI­TA­MA­YAN­LAR DİKKAT!

Haber: Özgür GÜN   Ha­va­la­rın so­ğu­ma­ya baş­la­ma­sıy­la bir­lik­te kom­bi­ler yan­ma­ya baş­lar­ken, do­ğal­gaz fi­yat­la­rı­nın yük­sek ol­ma­sı ne­de­niy­le va­tan­daş­la­rın fa­tu­ra...

Özgürses Gazetesi
04:44 -
Abone ol
FAZLA DOĞALGAZ FA­TU­RA­SI ÖDEYİP, EVİNİ ISI­TA­MA­YAN­LAR DİKKAT!



Haber: Özgür GÜN   Ha­va­la­rın so­ğu­ma­ya baş­la­ma­sıy­la bir­lik­te kom­bi­ler yan­ma­ya baş­lar­ken, do­ğal­gaz fi­yat­la­rı­nın yük­sek ol­ma­sı ne­de­niy­le va­tan­daş­la­rın fa­tu­ra te­dir­gin­li­ği de baş­la­dı. Peki, bütün va­tan­daş­lar için prob­lem ha­li­ne dö­nü­şen do­ğal­gaz fa­tu­ra­la­rın­da nasıl ta­sar­ruf ya­pı­lır? Do­ğal­gaz fa­tu­ra­sı­nı azalt­ma­nın yol­la­rı ne­ler­dir? Kombi se­çi­mi ve ba­kı­mı fa­tu­ra­yı et­ki­ler mi? 15 yıl­lık tec­rü­be­si ile Ali­ağa’nın ta­nın­mış fir­ma­la­rın­dan GÜN Mü­hen­dis­li­ğin sa­hi­bi ma­ki­ne mü­hen­di­si İbra­him Gün so­ru­la­rı ya­nıt­la­dı.

Ka­ba­rık do­ğal­gaz fa­tu­ra­sı öde­me­mek için alın­ma­sı ge­re­ken ön­lem­le­ri an­la­tan ma­ki­ne mü­hen­di­si İbra­him Gün, ön­ce­lik­le doğru kombi se­çi­mi hak­kın­da bilgi verdi. Gün, do­ğal­gaz fa­tu­ra­la­rı dü­şür­mek için ya­pıl­ma­sı ge­re­ken­ler ara­sın­da doğru kombi se­çi­mi yap­mak ge­rek­ti­ği­ni be­lir­tir­ken, kombi ve pe­tek­le­rin ba­kı­mı­nın öne­mi­ne dik­kat çekti.
KOMBİ SEÇİMİ İLK ADIM
Isın­ma­nın ol­maz­sa ol­ma­zı kom­bi­le­rin yan­lış kul­la­nı­mı, tü­ke­ti­ci­ye ka­ba­rık doğal gaz fa­tu­ra­la­rı ola­rak geri dön­dü­ğü­nü be­lir­ten Gün “Ancak kombi se­çi­mi­ne ve kul­la­nım öne­ri­le­ri­ne dik­kat ede­rek bunun önüne geç­mek müm­kün” dedi. İbra­him Gün açık­la­ma­la­rı­na şöyle devam etti: “İyi bir marka ve iyi bir ser­vis ağı olan kombi mar­ka­sı size her zaman ko­lay­lık sağ­la­ya­cak, zor bir du­rum­da kal­ma­nız ha­lin­de size iyi bir hiz­met ve­re­cek­tir. Biz müş­te­ri­le­ri­mi­ze ön­ce­lik­le bunu tav­si­ye edi­yo­ruz. Bu­ra­da dik­kat çek­mek is­te­di­ğim ucuz olan kom­bi­yi değil cebi yak­ma­ya­cak kom­bi­yi al­sın­lar di­yo­rum. Pi­ya­sa­da şuan yo­ğuş­ma­lı kom­bi­le­rin fi­ya­tı 3.600-5.700 TL fiyat ara­lı­ğın­da sa­tı­lı­yor. Neden yo­ğuş­ma­lı kombi di­yo­ruz? Çünkü yo­ğuş­ma­lı kombi doğal gazın ya­kıl­ma­sın­dan sonra olu­şan atık gazı tek­rar ener­ji­ye dö­nüş­tü­re­rek kul­la­nı­yor. Bu sa­ye­de yo­ğuş­ma­lı kombi ve akıl­lı oda ter­mos­ta­tı kul­la­nı­mın­da evin izo­las­yon ve coğ­ra­fi ko­nu­mu­na göre yüzde 25-35’e varan çok ciddi do­ğal­gaz ta­sar­ru­fu sağ­la­na­bi­li­yor.
AKIL­LI TEK­NO­LOJİLER DEV­RE­DE
Kom­bi­ler­de akıl­lı tek­no­lo­ji­le­rin dev­re­ye gir­me­siy­le bir­çok yeni özel­li­ğin kul­la­nı­cı­la­ra su­nul­du­ğu­nu söy­le­yen Gün “İnter­net üze­rin­den kont­rol edil­me­ye baş­la­nan yeni nesil kombi mo­del­le­riy­le, kul­la­nı­cı­lar evin dı­şın­da olsa bile akıl­lı te­le­fon veya tab­let uy­gu­la­ma­sı üze­rin­den evin sı­cak­lık de­ğer­le­ri­ni kont­rol ede­bi­li­yor. Hatta kul­la­nı­cı­lar eve yak­laş­tı­ğın­da kom­bi­ler oto­ma­tik ola­rak dev­re­ye gi­ri­yor ve evin sı­cak­lı­ğı­nı is­te­ni­len de­re­ce­ye ge­ti­ri­yor. Bu sa­ye­de yüzde 30’lara varan ta­sar­ruf­lar sağ­la­na­bi­li­yor. Akıl­lı kom­bi­ler sa­de­ce do­ğal­gaz ta­sar­ru­fu sağ­la­mı­yor, aynı za­man­da bo­zul­ma­lar­dan do­la­yı olu­şa­cak mas­raf­la­rı da azal­tı­yor. Ser­vis za­ma­nı gel­di­ğin­de in­ter­net üze­rin­den di­rekt ola­rak kombi üre­ti­ci­si­ne haber veren yeni nesil akıl­lı kom­bi­ler, bu sa­ye­de kul­la­nı­cı­lar mas­raf­la­rı­nı dü­şü­rü­yor.”
DÜ­ZENLİ BAKIM ŞART
Kom­bi­nin ve te­si­sa­tın sağ­lık­lı ça­lı­şıp uzun ömür­lü ol­ma­sı için ba­kım­la­rı dü­zen­li ola­rak mut­la­ka yet­ki­li ser­vis­ler ta­ra­fın­dan ya­pıl­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni be­lir­ten Gün “ Ba­kı­mı yap­tı­rıl­ma­yan kombi ve te­si­sa­tın ve­ri­mi düşer ve ömrü kı­sa­lır. Ve­ri­mi düşen kombi daha fazla doğal gaz tü­ke­tir ve evi­ni­zi daha az ısı­tır. Bun­lar da kul­la­nı­cı­ya ka­ba­rık doğal gaz fa­tu­ra­la­rı ola­rak geri döner” dedi.

GE­REKSİZ YERE ODA SI­CAK­LI­ĞI­NI AR­TIR­MAK, TÜKETİMİ  FAZ­LA­LAŞ­TI­RIR
“Oda ter­mos­tat­la­rı, oda sı­cak­lı­ğı­nı kon­for şart­la­rın­da sabit tutar. Oda sı­cak­lı­ğı­nı ge­rek­siz yere 1 de­re­ce ar­tır­mak, yıl­lık yakıt tü­ke­ti­mi­ni or­ta­la­ma ola­rak yüzde 10 ar­tı­rır. Bu yüz­den kom­bi­ni­zi oda­nın ısı­sı­na göre ça­lış­tı­ran oda ter­mos­ta­tı önem­li bir çö­züm­dür.”
ENERJİ TA­SAR­RU­FU İÇİN KOMBİYİ KA­PAT­MA­YIN
“Kom­bi­yi ka­pa­tıp açmak ye­ri­ne, sü­rek­li açık tu­ta­rak ısıyı sa­bit­le­mek ol­duk­ça önem­li­dir. Evde ol­ma­dı­ğı­nız za­man­lar­da ısı se­vi­ye­si mi­ni­mum 15-16 san­tig­rat de­re­ce­de olur­sa, hem evi­niz­de daha kon­for­lu bir ortam sağ­la­mış olur­su­nuz hem de ta­sar­ruf eder­si­niz.”

Kombinin mucidi Vaillant

“Son ola­rak en başta da be­lirt­ti­ğim gibi önem­li olan ucuza iş yap­tı­ra­rak kar etmek değil, doğru marka ve gü­ve­ni­lir bir fir­may­la iş ya­pa­rak eko­no­mi­ni­ze en büyük kat­kı­yı sağ­la­-ya­bi­lir­si­niz. Biz­ler Gün Mü­hen­dis­lik ola­rak 15 yıl­dır Ali­ağa’da hiz­met ve­ri­yo­ruz. Bu güne kadar ka­li­te­miz­den ödün ver­me­dik. İşimiz se­ve­rek ya­pı­yor, ön­ce­li­ği­miz müş­te­ri mem­nu­ni­ye­ti di­yo­ruz. 150 yıl­lık Alman tek­no­lo­ji­si, kom­bi­nin mu­ci­di Va­il­lant Mar­ka­sı­nın gücü ile müş­te­ri­le­ri­mi­ze en iyi hiz­me­ti ver­me­ye ça­lı­şı­yo­ruz. Yap­tı­ğı­mız ba­şa­rı­lı iş­ler­le de bunun haklı gu­ru­ru­nu ya­şı­yo­ruz.”