Denizciler Kabotaj Bayramı’na hazırlanıyor!

Haber: Özgür GÜN 1 Temmuz 1926'da yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu kapsamında milli bayram ilan edilen Denizcilik ve Kabotaj Bayramının 93'üncü yılı, yurt genelinde çeşitli etkinliklerle kutlanacak. Bu yıl Aliağa Liman Başkanlığı, ...

Özgürses Gazetesi
08:00 -
Abone ol
Denizciler Kabotaj Bayramı’na hazırlanıyor!

Haber: Özgür GÜN

1 Temmuz 1926’da yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu kapsamında milli bayram ilan edilen Denizcilik ve Kabotaj Bayramının 93’üncü yılı, yurt genelinde çeşitli etkinliklerle kutlanacak.
Bu yıl Aliağa Liman Başkanlığı, İMEAK Deniz Ticaret Odası Aliağa Şubesi, Aliağa Amatör Balıkçılar ve Deniz Sporları Derneği ve Aliağa Belediyesi’nin ortaklaşa düzenleyecek olduğu 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj bayramı etkinliklerinin hazırlıkları tüm hızıyla devam ediyor. Etkinlikler 1 Temmuz Pazartesi günü sabah saat 10.00’da Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenecek olan çelenk töreni ve şehitler anısına denize çelenk bırakılması ile başlayacak olan program, Avcı Ramadan Rekreasyon alanında çeşitli etkinlikler devam edecek.

1 Tem­muz De­niz­ci­lik ve Ka­bo­taj Bay­ra­mı ile il­gi­li ola­rak İMEAK Deniz Ti­ca­ret Odası Ali­ağa Şu­be­si Yö­ne­tim Ku­ru­lu Baş­ka­nı Adem Şim­şek açık­la­ma­da bu­lun­du. Şim­şek açık­la­ma­sın­da şun­la­rı ifade etti: Ül­ke­miz­de, 20 Nisan 1926 Ta­ri­hin­de TBMM’de kabul edil­miş olan Ka­bo­taj Ka­nu­nu, 1 Tem­muz 1926’da yü­rür­lü­ğe gir­miş ve bu Kanun, “Tür­ki­ye Li­man­la­rı ve sa­hil­le­ri ara­sın­da yük ve yolcu ta­şın­ma­sı ile kı­la­vuz­luk ve rö­mor­kaj hiz­met­le­ri, Türk Va­tan­daş­la­rı ve Türk Bay­ra­ğı ta­şı­yan ge­mi­ler­ce ya­pı­lır” hük­mü­nü ge­ti­re­rek daha ön­ce­den ya­ban­cı­la­ra açık olan bu fa­ali­yet­le­ri bun­dan böyle sa­de­ce Tür­ki­ye Cum­hu­ri­ye­ti va­tan­daş­la­rı­nın ya­pa­bi­le­ce­ği­ni be­lirt­miş­tir. Bu ka­nun­la; akar­su­lar­da, göl­ler­de, Mar­ma­ra de­ni­zi ile bo­ğaz­lar­da, bütün kara su­la­rın­da ve bun­lar için­de kalan kör­fez, liman, koy ve ben­ze­ri yer­ler­de, ma­ki­ne, yel­ken ve kü­rek­le ha­re­ket eden araç­la­rı bu­lun­dur­ma; bun­lar­la mal ve yolcu ta­şı­ma hakkı Türk yurt­taş­la­rı­na ve­ril­di. Ay­rı­ca; dal­gıç­lık, kı­la­vuz­luk, kap­tan­lık, çark­çı­lık, tay­fa­lık ve ben­ze­ri mes­lek­le­rin Türk yurt­taş­la­rın­ca ye­ri­ne ge­ti­ri­le­bi­le­ce­ği be­lir­til­di. Ya­ban­cı ge­mi­le­rin yal­nız Türk li­man­la­rıy­la ya­ban­cı ül­ke­le­rin li­man­la­rı ara­sın­da insan ve yük ta­şı­ya­bi­le­ce­ği kabul edil­di. Bu ne­den­le her yıl 1 Tem­muz gü­nü­nü Ül­ke­miz­de “De­niz­ci­lik ve Ka­bo­taj Bay­ra­mı” ola­rak kut­lan­mak­ta­dır.”

“İHRA­CAT VE İTHA­LA­TIN YÜZDE DOK­SA­NI DENİZ YOLU İLE SAĞ­LA­NI­YOR”
Dünya ti­ca­re­ti­nin yüzde 80’i, Tür­ki­ye’nin ise it­ha­lat ve ih­ra­ca­tı­nın yüzde 90’nın deniz yolu ile sağ­la­dı­ğı­nı be­lir­ten Şim­şek; “Kı­ta­la­ra ve ok­ya­nus­la­ra açı­lan bir köprü ko­nu­mun­da­ki ül­ke­miz­de de­niz­ci­li­ğin önemi ol­duk­ça büyük. De­niz­le­ri bir­bi­ri­ne bağ­la­yan iki önem­li su­yo­lu­na ve bir iç de­ni­ze sahip ül­ke­mi­zin, tarih bo­yun­ca st­ra­te­jik ko­nu­mu ne­de­niy­le öne­mi­ni her geçen gün art­mak­ta­dır” dedi.

“ÜLKE OLA­RAK DENİZCİLİKTE DAHA DA İLERİYE GİTMELİYİZ”
Deniz ti­ca­re­ti­nin ülke açı­sın­dan öne­mi­ne de­ği­nen Baş­kan Adem Şim­şek şun­la­rı dile ge­tir­di: “80 yıl­lık ta­ri­hi­miz­de rekor kıran ih­ra­cat mal­la­rı­mı­zın za­ma­nın­da ve düz­gün bir şe­kil­de iler­le­me­si ve ge­li­şi­mi­ni sür­dür­me­si için de­niz­le­ri­mi­ze ve de­niz­ci­li­ği­mi­zin daha da ge­liş­me­si­ne ül­ke­mi­zin ih­ti­ya­cı var. Üç ta­ra­fı de­niz­ler­le çev­ri­li ve iki önem­li bo­ğa­za sahip ül­ke­mi­zin je­opo­li­tik açı­dan büyük önem ta­şı­yan ko­nu­mu­nu ve zen­gin po­tan­si­ye­li ül­ke­miz de­niz­ci­li­ği açı­sın­dan da en iyi bi­çim­de de­ğer­len­dir­mek ge­rek­mek­te­dir. Ül­ke­miz deniz ta­şı­ma­cı­lı­ğı­nı ge­liş­tir­mek için her türlü avan­ta­ja sahip. İMEAK Deniz Ti­ca­ret Odası Ali­ağa Şu­be­si ola­rak so­rum­lu­su ol­du­ğu­muz Foça, Ali­ağa, Di­ki­li ve Ay­va­lık böl­ge­le­rin­de de­niz­ler­den sağ­la­nan im­kân­la­rın art­tı­rıl­ma­sı için ça­lış­ma­la­rı­mız tüm hı­zıy­la devam et­mek­te­dir. Bu an­lam­da 1 Tem­muz De­niz­ci­lik ve Ka­bo­taj Bay­ra­mı mü­na­se­be­ti ile so­rum­lu­luk sa­ha­mız içe­ri­sin­de yer alan bu böl­ge­ler­de çe­şit­li et­kin­lik­ler dü­zen­li­yo­ruz” dedi.

De­ni­ze sır­tı­na dönen değil, de­niz­le ya­şa­yan, de­niz­den ek­me­ği­ni çı­ka­ran bir mil­let ya­rat­mak için el­le­rin­den gelen tüm ça­ba­yı gös­ter­me­ye devam ede­cek­le­ri­ni be­lir­ten baş­kan Şim­şek; “De­niz­ci­lik­te is­te­di­ği­miz se­vi­ye­le­re ulaş­mak te­men­ni­siy­le, tüm de­niz­ci­lik ca­mi­ası­nın ve hal­kı­mı­zın ‘1 Tem­muz De­niz­ci­lik ve Ka­bo­taj Bay­ra­mı’nı kut­lu­yo­rum” dedi.