Türkiye 6 tesis ile AB Gemi Geri dönüşüm listesinde..

AB Konseyi, AB Parlamentosu ile anlaşarak 27 Haziran 2013 tarihinde Gemi Geri Dönüşüm Yasasını kabul ederek, 22 Ekim 2013 tarihinde Gemi Geri Dönüşüm Yasası AB Parlamentosu'nun ana toplantısında onaylamış ve 30.12.2013 tarihi itibariyle ka...

Özgürses Gazetesi
12:50 -
Abone ol
Türkiye 6 tesis ile AB Gemi Geri dönüşüm listesinde..

AB Konseyi, AB Parlamentosu ile anlaşarak 27 Haziran 2013 tarihinde Gemi Geri Dönüşüm Yasasını kabul ederek, 22 Ekim 2013 tarihinde Gemi Geri Dönüşüm Yasası AB Parlamentosu’nun ana toplantısında onaylamış ve 30.12.2013 tarihi itibariyle kabul edilmişti.

Amacı; AB Bayraklı gemilerin geri dönüşümü sırasında oluşabilecek olumsuz emniyet ve çevre etkilerinin, gereksiz ekonomik yük oluşturmadan azaltılmasının sağlanmak olan Yeni Yasa, AB Bayraklı gemilerin OECD ülkeleri dışında kalan ülkelerde yer alan tesislerde minimum çevresel ve emniyet koşulları yerine getirerek yasal olarak geri dönüştürülebilmesine imkân sağlamak. Gemi sahipleri, gemi geri dönüşüm kriterlerini sağlayan tesisleri “AB Listesi” içinden seçebilecektir.

31 Aralık 2018’de  yürürlüğe giren ve uygulanmaya başlanan, Avrupa Geri Dönüşüm Yönetmeliği ile, Avrupa Birliği  bayraklı  gemilerin AB Gemi Geri Dönüşüm listesine dahil olmayan tesislere gönderilmesinin yolu kapanmış oldu.

Halen   26 Avrupa Birliği ülkesi ve 1 Amerikan geri dönüşüm firmasının yer aldığı AB Gemi Geri Dönüşüm tesisleri listesinde  ülkemiz 2019 yılında  LEYAL -LEYAL DEMTAŞ VE IŞIKSAN yer almıştı.

2019 yılında denetim süreçleri tamamlanan SÖK DENİZCİLİK-EGE ÇELİK ve ÖGE GEMİ firmaları  24 Ocak 2020 tarihi itibariyle AB Gemi Geri Dönüşüm tesisleri listesinde yer alan diğer firmalar oldu.

Diğer firmalarında müracaat –inceleme ve denetim süreçleri devam etmek olup, 2020 yılı içerisinde bu sayının artması bekleniyor.

 

 

.