İzmir’de fayton dönemi kapandı

İzmir Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye­si İzmir ili ge­ne­lin­de fay­ton ta­şı­ma­cı­lı­ğı­nı ya­sak­la­dı. İzmir Ula­şım Ko­or­di­nas­yon Mer­ke­zi (UKOME) Genel Ku­ru­lu, ön­ce­ki yıl­lar­da ha­ya­ta ge­çi...

Özgürses Gazetesi
12:50 -
Abone ol
İzmir’de fayton dönemi kapandı

İzmir Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye­si İzmir ili ge­ne­lin­de fay­ton ta­şı­ma­cı­lı­ğı­nı ya­sak­la­dı. İzmir Ula­şım Ko­or­di­nas­yon Mer­ke­zi (UKOME) Genel Ku­ru­lu, ön­ce­ki yıl­lar­da ha­ya­ta ge­çi­ri­len “Fay­ton Ça­lış­ma Esas ve Usul­le­ri Yö­ner­ge­si”ni iptal ede­rek İzmir’de fay­ton dö­ne­mi­ni ka­pat­tı. Öte yan­dan, Be­le­di­ye­ye bağlı İZULAŞ bün­ye­sin­de­ki fay­ton iş­let­me­si de 1 Mayıs’tan iti­ba­ren ka­pa­tıl­dı. Yine UKOME ka­ra­rı doğ­rul­tu­sun­da; Kar­şı­ya­ka, Sel­çuk ve Di­ki­li’deki top­lam 32 fay­to­nun fa­ali­yet­le­ri­ne de son ve­ril­di. Hay­van­lar­la çe­ki­len ta­şıt­la­rın kent mer­ke­zin­de­ki bul­var ve cad­de­le­re çı­kı­şı­na ya­sak­la­ma ge­ti­ril­di.

İZULAŞ Fay­ton İşlet­me­si ara­cı­lı­ğıy­la Al­san­cak-Kor­don böl­ge­sin­de sür­dür­dü­ğü fay­ton hiz­me­ti­ni 1 Mayıs’tan iti­ba­ren son­lan­dı­ran İzmir Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye­si, uy­gu­la­ma­nın ikin­ci adı­mın­da ise kent ge­ne­li­ne yö­ne­lik yasal dü­zen­le­me­le­ri ha­ya­ta ge­çir­di. UKOME Genel Ku­ru­lu ka­ra­rı ile ön­ce­ki yıl­lar­da ha­ya­ta ge­çi­ri­len “Fay­ton Ça­lış­ma Esas ve Usul­le­ri Yö­ner­ge­si” iptal edil­di. Kar­şı­ya­ka’da 18, Sel­çuk’ta 12, Di­ki­li’de 2 adet fay­to­nun fa­ali­yet­le­ri­ne son ve­ril­di.

Tunç Soyer: Hay­van hak­la­rı­nı gö­zet­mek, Be­le­di­ye­miz’in temel ön­ce­lik­le­rin­den biri ol­ma­ya devam edecek
Ka­ra­yol­la­rı Tra­fik Yö­net­me­li­ği’nin 139’uncu mad­de­si­ne da­ya­na­rak resmi tören ve izin alı­na­cak me­ra­sim­ler hariç, hay­van­la çe­ki­len mo­tor­suz araç­la­rın ve hay­van sü­rü­cü­le­ri­nin kent mer­ke­zin­de­ki tüm bul­var, cadde ve tra­fik yo­ğun­lu­ğu olan so­kak­la­rı­na gi­ri­şi Be­le­di­ye En­cü­me­ni ta­ra­fın­dan ya­sak­lan­dı.

İzmir Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye Baş­ka­nı Tunç Soyer, İzmir’in hay­van hak­la­rı ko­nu­sun­da örnek ve öncü bir kent ol­ma­sı­nı he­def­le­dik­le­ri­ni ifade ede­rek “Se­çil­di­ği­miz gün­den bu yana fay­ton­la­rın kal­dı­rıl­ma­sıy­la il­gi­li yasal ve tek­nik sü­reç­le­ri hiç ara­lık ver­me­den yü­rüt­tük. Bu süreç kısa süre önce ta­mam­lan­dı ve İzmir’de fay­ton dö­ne­mi ka­pan­dı. Hay­van hak­la­rı­nı gö­zet­mek, Be­le­di­ye­miz’in temel ön­ce­lik­le­rin­den biri ol­ma­ya devam edecek” dedi.