BERGAMA’DAN EFES’E ‘DÜNYA MİRASI’ YOLUNDA BİSİKLET TURU

İzmir’de bu yıl ikinci kez gerçekleştirilen 'UNESCO Dünya Mirası Yolunda Bisiklet Turu' organizasyonu 250 sporcunun katılımıyla başladı. Önümüzdeki yıl Truva'ya uzaması hedeflenen turun başlangıç etabında İzmir Büyükşehir Belediy...

Özgürses Gazetesi
08:31 -
Abone ol
BERGAMA’DAN EFES’E ‘DÜNYA MİRASI’ YOLUNDA BİSİKLET TURU

İzmir’de bu yıl ikinci kez gerçekleştirilen ‘UNESCO Dünya Mirası Yolunda Bisiklet Turu’ organizasyonu 250 sporcunun katılımıyla başladı. Önümüzdeki yıl Truva’ya uzaması hedeflenen turun başlangıç etabında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar ve Bergama Kaymakamı Osman Nuri Canatan ile birlikte pedal çevirdi.
Bergama ve Selçuk Belediyelerinin birlikte düzenledikleri, İzmir Valiliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu, Karşıyaka Belediyesi ve İzmir Kalkınma Ajansı’nın (İZKA) destek verdiği ‘UNESCO Dünya Mirası Yolunda Bisiklet Turu’ başladı. Bergama Kızılavlu’dan başlayan etkinlikte Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar ve Bergama Kaymakamı Osman Nuri Canatan ile birlikte yaklaşık 1 kilometrelik şehir içi etabında bisikletçilerle birlikte pedal çevirdi. Organizasyona katılan 250 amatör bisiklet sporcusu Bergama Kızıl Avlu’dan Selçuk Efes Antik Kenti’ne kadar olan 200 kilometrelik mesafeyi aşacak. Sporcular ilk günün sonunda Karşıyaka’da konaklayacak. Ayrıca etkinlik kapsamında alternatif rock türünde müzik yapan sevilen grup Pinhani Bostanlı Reklarasyon Alanı’nda konser verecek.
“EN BÜYÜK ZENGİNLİĞİMİZ TARİHİMİZ”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, bisiklet turunun başladığı törende yaptığı konuşmada, iki UNESCO Dünya Mirası ilçenin birbiriyle buluşmasının kentin tarihi değerlerine sahip çıkmak ve bisiklet kullanımı konusunda bir farkındalık yaratmak açısından önem taşıdığını söyledi. İzmir’de bisiklet kullanımının giderek yaygınlaştığına dikkat çeken Başkan Kocaoğlu, kentteki bisiklet yollarının önümüzdeki süreçte yaygınlaşacağını, bisiklet derneklerinin önerileri doğrultusundaki düzenlemelerin de projelendirilerek hayata geçirileceğini açıkladı. İzmir’in çok büyük bir dünya mirasının üzerinde oturduğunu vurgulayan Başkanı Kocaoğlu, “İzmir’i dünyaya tanıtacak zenginlik ve değerler bu topraklarda vardır. Bu zenginlere sahip çıktığımız zaman dünyaya da ulaşmış olacağız” dedi.
“GELECEK YIL TRUVA’YA”

Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç ise bisiklet turunu tüm UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki kentleri kapsayacak şekilde uluslararası bir katılım ile yapmayı amaçladıklarını belirterek, “Dünyada ilk kez iki UNESCO dünya mirası kent arasında bir bisiklet turu yapılıyor. Bildiğiniz üzere 2018 Truva yılı ilan edildi. Önümüzdeki yıl Truva’ya uzanan bir turu hedefliyoruz” diye konuştu.
Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar ise projenin fikir babası Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç’e teşekkür etti. Tarihi mirasların korunmasının motorsuz taşıtların yaygınlaşmasından geçtiğinin altını çizen Akpınar, “Bu tur aynı zamanda karbon salınımının azaltılması, kentlerimizin havasının korunması yönünde bir mesaj veriyor” dedi.