Meme kanseri artık ölümcül  değil!

Rahim kanserleri  sıklıkla menopoz sonrası dönemde görülüyor *Prof. Dr. Haydaroğlu,  “Rahim ağzı kanserlerinin belirtileri; ağrılı cinsel birleşme, cinsel birleşme sonrasında veya sırasında kanama, vajinal kanama ve akıntıdır...

Özgürses Gazetesi
10:10 -
Abone ol
Meme kanseri artık ölümcül  değil!

Rahim kanserleri  sıklıkla menopoz sonrası dönemde görülüyor

*Prof. Dr. Haydaroğlu,  “Rahim ağzı kanserlerinin belirtileri; ağrılı cinsel birleşme, cinsel birleşme sonrasında veya sırasında kanama, vajinal kanama ve akıntıdır”

*“Kadınlar, 40 yaşından sonra 2 yılda bir, 50 yaşından sonra her yıl mamografi çektirmesi gerekiyor”

* “Erken yaşta cinsel yaşama başlama, çok sayıda partner, erken yaşta gebelik, düşük sosyoekonomik seviye, cinsel yolla bulaşan hastalıklar rahim ağzı kanseri olasılığını artırıyor” diye konuştu

İZMİR(Ege Ajans)-Nisan ayının ilk haftası, Türkiye’ de Kanserle Savaş Haftası olarak kabul ediliyor. Her yıl 1- 7 Nisan tarihleri arasında kanser hastalığına karşı bilgilendirme, bilinçlendirme ve farkındalık kazandırmaya yönelik çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Ege Üniversitesi  Kanserle Savaş Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından  1 Nisan 2016 Cuma günü saat14.30 da Konak Belediyesi Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi’nde halka açık “Kadın Kanserleri”konulu kanser  farkındalığı toplantısı düzenlenecek.

Ege Üniversitesi   Kanserle Savaş Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ayfer Haydaroğlu, “Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser olup görülme sıklığı her yıl  yüzde 1.5 artmaktadır. Sekiz kadından birinde meme kanserine yakalanma olasılığı vardır. Meme kanseri ne kadar erken yakalanırsa yaşam şansı o kadar çoktur. Tarama yöntemleriyle meme kanseri artık ölümcül  olmaktan çıkmış, kronik bir hastalık haline gelmiştir” dedi.

Meme kanseri belirti vermeden, ele gelmeyecek kadar küçükken tarama kontrolleri ile yakalanabileceğini ifade eden Prof. Dr. Haydaroğlu, “Bunun için 40 yaşından sonra 2 yılda bir, 50 yaşından sonra her yıl mamografi çektirilmesi gerekmektedir. Mamografi taraması ile kanserin memede saklanacağı bir yer yoktur. Ayrıca kadınlar bedenleri ile ilgili olmalı, meme yapılarını tanımalıdırlar. Her ay memelerini kendi kendini muayene (KKM) yöntemi ile kontrol etmeli bir değişiklik bulurlarsa doktora başvurmalıdırlar” diye konuştu.

Prof. Dr. Haydaroğlu, “Kadınlarda meme kanseri gibi rahim ve rahim ağzı kanserleri de muntazam jinekolojik kontrollerle erkenden yakalanabilen, çok iyi sonuçlar alınan  kanserlerdir. Rahim kanserleri sıklıkla menopoz sonrası dönemde görülür ve ilk belirtisi vajinal kanamadır. Menopoz dönemindeki tüm yüksek riskli kadınlardan rahim ve rahim ağzı doku örneği alınması önerilmektedir” dedi.

Erken yaşta cinsel yaşama başlama, çok sayıda partner, erken yaşta gebelik, düşük sosyoekonomik seviye, cinsel yolla bulaşan hastalıklar rahim ağzı kanseri olasılığını artırdığını vurgulayan Prof. Dr. Haydaroğlu, “Kadınların her yıl jinekolojik muayenelerini yaptırmalarını ve vajinal sürüntü alınması rahim ağzı kanserlerinin çok erken yakalanmasını sağlar. Erken evrelerde 5 yıllık sağ kalım  yüzde80 iken ileri evrelerde diğer organlara yayılmış hastalıkta  yüzde 10’lara düşmektedir. Rahim ağzı kanserlerinin belirtileri; ağrılı cinsel birleşme, cinsel birleşme sonrasında veya sırasında kanama, vajinal kanama ve akıntıdır” diye konuştu.