Koca açıkladı: ‘Çin’den gelen aşılar, pazar gecesi yola çıkıyor’

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklama yaptı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çin tarafından üretilen aşının Türkiye'de kullanımına onay verildiğini açıkladı. Pazar gecesi yola çıkacak aşılar...

Özgürses Gazetesi
11:33 -
Abone ol
Koca açıkladı: ‘Çin’den gelen aşılar, pazar gecesi yola çıkıyor’

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklama yaptı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çin tarafından üretilen aşının Türkiye’de kullanımına onay verildiğini açıkladı. Pazar gecesi yola çıkacak aşılar, Pazartesi sabahı Türkiye’de olacak. Aşının koruyuculuğunun yüzde 91,25 oranında olduğunu söyleyen Bakan Koca, ”Aşının etkisi 21’inci günden itibaren ortaya çıkıyor. İlk aşamada 9 milyon kişi aşılanacak” bilgisini verdi. Öte yandan Koca, Alman aşısı Biontech’in sözleşmesinde sorun çıktığını ancak bu sorunun kısmen aşıldığını ifadelerine ekleyerek, ”Alman aşısında, Mart sonuna kadar 4,5 milyon, opsiyonel olarak 30 milyon doz için sözleşme bugün yarın imzalanır” dedi. Mutasyon konusunda gerekli tedbirlerin alındığını ve mutasyonun Eylül ayından beri mevcut olduğunu da belirtti.

Koca, ”Hastanelerimiz yoğun bakımlarımız yükü kaldırmada zorlanmaya başladı. Birçok ilde 100’de 100’e varan artış oldu. Yaygın genel tedbirler hayata geçirildi. Salgının seyrine göre illerimizde tek tek değerlendirme yapılarak yerel imkanların seferber edildiği, filyasyon ekip sayılarının arttırılması yanında, yaygın temaslı takibin yapıldığı bir dönemi yaşadık” ifadelerini kullandı.

MUTASYON AÇIKLAMASI

Dünya virüsün mutasyonuyla ilgili tedbirlere yoğunlaşmış durumdadır diyen Koca, ”Biz de tedbirleri vakit geçirmeden uyguladık. Bilinmelidir ki bu mutasyon Eylül ayından beri mevcut. Koronavirüs damlacık enfeksiyonla bulaşan bir hastalık. Mutasyon çarpan etkisi yapabilir. Ancak mutasyon ve varyasyonlar düzenli olarak taranmaktadır. Anlaşılan o ki, İngiltere’deki kontrolsüz vaka artışı araştırılırken Eylül ayından beri var olan mutasyon ilgililerin dikkatini çekmiştir. Türkiye başından beri hastalığı önemseyerek tedbirleri en erken alan ülkelerin başında gelmektedir. Mutasyonlar konusunda incelemelerimiz devam etti” ifadelerini kullandı.

‘ÇİN MAKAMLARI AŞIYI ONAYLADI’

Koca, ”Kurumumuzda çalışmanın ara sonuçlarını Bilim Kurulumuza sunmuştur. Bilim Kurulumuzun değerlendirmeleriyle aşımızın ülkemizde kullanılması konusunda kendi insanımıza gösterdiği etkiden emin olduk. Çalışmayı yürüten hocalarımız birazdan detayları paylaşacaktır. Çin makamları da Türkiye’ye gönderilecek olan aşı dozları için onay işlemlerini tamamladılar” diye konuştu.

‘ÇİN AŞISI PAZAR GECESİ YOLA ÇIKIYOR’

Koca, ”Üreticilerin depolarında hazır olarak bizden gelecek habere göre bir aksilik olmazsa Pazarı Pazartesiye bağlayan gece yola çıkıyor. İnanıyorum ki bugün millet olarak bu darlık zamanından genişlik günlerine geçişimizin habercisi olacak. Milletimizin inanç ve azmi her türlü badirenin üstesinden gelecek büyüklüktedir. Bu güzel haberlerin ülkemiz için insanlık için hayırlara vesile olmasını diliyorum” dedi.

‘ÇİN AŞISI YÜZDE 91,25 ETKİLİ’

Koca, ”Çin’in makamları da Türkiye’ye gönderilecek olan aşı dozları için onay işlemlerini tamamladılar. Çin aşısı Türk insanında yüzde 91,25 etkili olduğundan artık eminiz. Aşılar Pazar’ı Pazartesi’ye bağlayan gece yola çıkıyor. İnancımız bize her darlıktan sonra bir genişlik olduğunu söylüyor” ifadelerini kullandı.

‘AŞI İLK ETAPTA SAĞLIK ÇALIŞANLARINA’

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Koca, ”Pazartesi günü itibarıyla Türkiye’de aşıların olacağını söyledim. Özellikle Bilim Kurulumuz geniş bir çalışma yaptı, bir strateji hazırlandı. 4 aşamalı stratejiydi. İlk planda sağlık çalışanları olmak üzere yapılmıştı. Öncelikle sağlık çalışanlarımızdan başlamış olacağız. Birinci aşamada 9 milyona yakın kişinin olduğunu söyleyebilirim. Şubat sonuna kadar elimizde olmasını düşündüğümüz 50 milyon aşı olduğunu söylemiştim. İlk planda sağlık çalışanlarından başlamak üzere daha kısa bir zaman diliminde Ocak, Şubat, Mart gibi en geç Nisan olmak üzere yaygın üçüncü aşamada olan kişileri aşılamayı hedefliyoruz. Kitlesel bağışıklamada ne kadar dar bir zaman içinde yoğun aşılama yapılırsa başarılı olacağımızı biliyoruz. Özellikle birinci basamak sağlık hizmetlerimizin güçlü olduğunu biliyoruz. Aile sağlık merkezleri, kamu üniversite hastanelerimiz hatta özel hastanelerimiz kullanılmış olacağız. Günde ortalama 1,5 hatta 2 milyon aşıyı yapma imkanımızın olduğunu söyleyebilirim. Türkiye’nin her yerinde yapabileceğiz” şeklinde konuştu.