İZMİR’DE PAMUK HASADI UYDU TAKİP SİSTEMİ İLE KONTROL EDİLECEK

İzmir pamuğunda kaliteyi artırmak, kaybı azaltmak, hızlı ve etkin bir kontrol sağlamak için; pamuk hasat makineleri artık uydudan kontrol edilecek. Pamuk toplama makineleri ile yapılan hasatta, tarladaki pamuğun zamanında, en az ürün ve k...

Özgürses Gazetesi
09:31 -
Abone ol
İZMİR’DE PAMUK HASADI UYDU TAKİP SİSTEMİ İLE KONTROL EDİLECEK

İzmir pamuğunda kaliteyi artırmak, kaybı azaltmak, hızlı ve etkin bir kontrol sağlamak için; pamuk hasat makineleri artık uydudan kontrol edilecek.

Pamuk toplama makineleri ile yapılan hasatta, tarladaki pamuğun zamanında, en az ürün ve kalite kaybı ile tekniğine uygun olarak hasat edilmesini sağlamak ve bu sayede çiftçimizin bin bir emek ve masrafla yetiştirdiği pamuğun kalitesini korunması amacıyla; İzmir hudutları içerisinde Pamuk Hasat Makinelerine Nem Sensörlü Araç Takip Cihazı takılarak, uydu takip sistemi ile takip edilmesi ve gerekli kontrollerin yapılması (ortam neminin, hızlarının, nerelerde ve ne kadar durakladıkları, hangi yolları takip ettikleri vb.) sağlanacaktır.

Sistem; araçlara tesis edilecek cihazların GPS uydularından ve cihaza bağlı sensörlerden aldığı verileri GSM/GPRS üzerinden sunucu bilgisayarlara aktarması mantığı ile çalışmaktadır. İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile 12 İlçe Müdürlüğü tarafından da tek ekranda tüm araçların bilgileri görüntülenecektir.

Pamuk hasat makinelerine GPS ve nemölçerin takılmasıyla; pamukta nem kontrol edilecek, nem kontrolü ile birlikte hasatta tam açmamış kozaların toplanması, pamuğun çiğli oranının yüksek olması gibi durumlar da kontrol altında tutulacaktır.

Hazırlanan 2020 Yılı Pamuk Toplama Makinesi ile pamuk hasadında kontrol hizmetlerinin yürütülmesine ilişkin tebliğ gereğince; İzmir ili sınırları içerisinde bulunan tüm pamuk hasat makinelerine GPS takılarak, pamuğun % 65 hava neminin üstünde olduğu durumlarda toplanmasını engellemek ve bu orandan fazla nem oranına sahip pamuk toplayan pamuk hasat makinesi ve operatörlerine, teknik özellikleri yetersiz, tamir, bakım ve ayarları tekniğine uygun olmayan makineyle hasat yapan makine sahibi ve ürün sahiplerine, Kabahatler Kanunu’nun 32’nci maddesine göre idari para cezası uygulanacaktır.