Mumcu Bayraklı’da türkülerle anıldı

Bayraklı Belediyesi, ölümünün 22. yıldönümünde araştırmacı-gazeteci-yazar Uğur Mumcu'yu Tepekule Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen etkinlikle andı. Anma gecesinde konuşan Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, "Uğur Mumcu'yu ve...

Özgürses Gazetesi
10:49 -
Abone ol
Mumcu Bayraklı’da türkülerle anıldı

Bayraklı Belediyesi, ölümünün 22. yıldönümünde araştırmacı-gazeteci-yazar Uğur Mumcu’yu Tepekule Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen etkinlikle andı. Anma gecesinde konuşan Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, “Uğur Mumcu’yu ve bu uğurda kaybettiğimiz bütün devrimcileri başta Deniz Gezmiş, Yusuf, Hüseyin ve onları kurtarmak için hayatını kaybeden Mahirleri ve İbrahimleri ve Gezi olaylarında kaybettiğimiz gencecik bedenleri burada saygıyla anıyorum” dedi.

Bayraklı, Türk basınının özgür kalemi Uğur Mumcu için biraraya geldi. 24 Ocak 1993’te Ankara Karlı Sokak’taki evinin önünde, arabasına konan bombanın patlaması sonucu suikaste kurban giderek yaşamını yitiren Mumcu için düzenlenen anma gecesine CHP İzmir İl Başkanı Bedri Serter, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu, CHP İl yönetimi, Bayraklı İlçe Başkanı Cemalettin Alper ve Buca eski Belediye Başkanı Ercan Tatı ile vatandaşlar katıldı.

MAALESEF GERİYE DOĞRU GİDİYORUZ

Anma gecesi Uğur Mumcu’nun hayat hikayesinin gösterimi ile başladı. Gecede bir konuşma yapan Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, “Bundan birkaç gün önce Şair Nazım Hikmet’i andık. Şimdi Uğur Mumcu. 6 Mayıs’ta Denizleri anacağız. Biz onları anıyoruz da acaba onlar bizi nasıl hatırlıyor. Yattıkları yer nur olsun. Geriye gidiyoruz gibi geliyor bana. Yıllar önce Uğur Mumcu söylenecekleri söylemiş. Burada tekrarlamaya gerek yok. Uğur Mumcu’nun ölümünden bu güne maalesef geriye doğru gidiyoruz. Bunun için aynı şeyleri düşünen aydınlanmadan yana, ilericilikten yana, devrimcilikten yana bütün insanlara bu tür etkinliklerle mümkün olduğunca bir araya gelmesi gerekiyor. 29 Ekim 1923 etkinliğinde Bayraklı’da bütün Türkiye’ye ses getiren bir etkinlik yaptık. Bundan sonraki etkinliklerimiz de aynı bu şekilde daha ses getirici bir noktaya doğru taşıyacağız. Uğur Mumcu’yu ve bu uğurda kaybettiğimiz bütün devrimcileri başta Deniz Gezmiş, Yusuf, Hüseyin ve onları kurtarmak için hayatını kaybeden Mahirleri ve İbrahimleri saygıyla sevgiyle anıyorum. Ve Gezi olaylarında kaybettiğimiz gencecik bedenleri burada saygıyla anıyorum” dedi.

HASAN TAHSİN’İN ŞEHRİ İZMİR’İ GERİCİLİĞE TESLİM ETMEYELİM

“Demokrasinin mevzii olan İzmir’in belediyelerini bu anlamda korumamız gerektiğini düşünüyorum” diyen Başkan Karabağ, “ Bizler belediyede olmasak acaba Uğur Mumcu’yu nasıl anacaktık? Dolayısıyla Hasan Tahsin’in şehri İzmir’i gericiliğe yobazlığa ve bağnazlığa teslim etmeyelim. Eksiklerimiz kusurlarımız olabilir. Otobüsler geç gelebilir, yollar pis olabilir ama padişahlığın gelmesini istemeyenlerin bir arada olması gerektiğini düşünüyorum. Bunlardan daha önemli şeyler oluyor Türkiye’de. Bunu için de en baştaki güvenilir şehir İzmir ve Bayraklı’da bunun mihenk taşlarından oluyor. Bayraklı’da gericilerin hayalleri suya düşüyor, düşmeye devam edecek. Biz aydınlanmayı bayrağımızdan ay yıldızımızdan kırmızı beyaz rengimizden aldığımız belediyemizin rengini de kırmızı beyaz yaptık. Onu dalgalandırmaya Atatürk’ü unutturmamaya ve de Cumhuriyet’i yaşatmaya devam edeceğiz” dedi.

Geceye katılan CHP İl Başkanı Serter, “Uğur Mumcu öldü ama arkasında yüz binlerce Uğur Mumcu bıraktı. Kalemden korkanların yürekleri o kadar zayıf ki kalem söz her şey demek. Atatürk’ten korkanların resimlerinden korkanların sırası geldi. Uğur Mumcu ve Cumhuriyet devrimcilerinin ruhu şad olsun” dedi. “Uğur Mumcu’nun ölümünün yıl dönümünde 2015’de onu yad etmenin en güzel tarafı İl Başkanımızın dileğini yerine getirmek için hepinize mücadelenizde başarılar diliyorum” diyen CHP İzmir Milletvekili Moroğlu ise, “Ocak ayı bizim için acılarla dolu bir ay. Hep yurtseverlere, devrimcilere o kadar acı çektirdiler ki Ocak ayında anma günlerimiz çok. Ben Uğur Mumcu’nun yanında Onat Kutlar, Hrant Dink, Metin Göktepe, Muammer Aksoy’u da rahmetle anıyorum” dedi.

DUYGU DOLU ANLAR YAŞATTILAR

 

Daha sonra sahneye Ercan ve Gökhan Çağıran kardeşler çıktı. Sazlarıyla sahne alan İzmirli kardeşler söyledikleri şarkı ve türkülerle dinleyicileri duygu dolu anlar yaşattılar. Anma gecesinin ikinci bölümünde yine İzmirli sanatçı Efe Mete Aydemir orkestrasıyla birlikte sahneye çıktı.