El dokuması halıların motif ve hikayeleri kayıt altına alınacak

El dokuması Kız Bergama Halısı Yunt Dağı ve çevresindeki el dokuması halıların motif ve hikayeleri kayıt altına alınacak Öz İplik İş Sendikası’nın, Kültür ve Turizm Bakanlığı katkılarıyla gerçekleştireceği "Anadolu'nun Kadi...

Özgürses Gazetesi
09:42 -
Abone ol
El dokuması halıların motif ve hikayeleri kayıt altına alınacak

El dokuması Kız Bergama Halısı Yunt Dağı ve çevresindeki el dokuması halıların motif ve hikayeleri kayıt altına alınacak

Öz İplik İş Sendikası’nın, Kültür ve Turizm Bakanlığı katkılarıyla gerçekleştireceği “Anadolu’nun Kadim Dili: Halı Dokuma (Bergama Yunt Dağı) ” projesi ile el dokuması halıların desen ve motifleri araştırılacak, halıların unutulmaya yüz tutan ‘dili’ yeniden hayat bulacak. Belediye olarak projeye her türlü desteğin verileceğini söyleyen Belediye Başkanı Hakan Koştu, “Bergama’mızın tarihi ve kültürel zenginliklerini her yönüyle tanıtıp, korumak ve gelecek nesillere aktarmak üzere yapılacak her çalışmanın yanında olduk, olmaya devam edeceğiz” dedi.

Koronavirüs salgını dolayısıyla uygulama tarihleri değişkenlik gösteren “Anadolu’nun Kadim Dili: ‘Halı Dokuma’ (Bergama Yunt Dağı ) projesi ile; Bergama Yunt Dağı ve çevresindeki el dokuması halıların motifleri ve hikâyelerinin belgelenmesi ve bu eserlerin üretici olan ustaların kendilerinin oluşturdukları motif ve desenlerle geleneğe katkılarının tespit edilmesi sağlanacak.

Proje üzerine Bergama Belediyesi’ne geniş katılımlı bir ziyaret gerçekleştirildi. Ziyarette HAK-İŞ / Öz İplik İş Sendikası Genel Başkanı Rafi ay ve beraberindeki heyet Başkan Koştu’ya projenin detayları ve amacı hakkında bilgi verdi. Karşılıklı görüş alış-verişinin yapıldığı ziyarete; Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Türk El Sanatları Araştırma Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hatice Feriha Akpınarlı, İzmir Demokrasi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. H. Nurgül Begiç, İzmir Demokrasi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Türk Halk Edebiyatı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gonca Kuzay Demir ve proje ekibi de hazır bulundu.

BAŞKAN KOŞTU; “EL DOKUMASI HALI VE KİLİMLERİMİZ BERGAMA KÜLTÜREL KİMLİĞİNİN ÖNEMLİ BİR PARÇASI”

Tüm Dünya’da ‘Kız Bergama Halısı’ adı ile ün salan ve geçmişte Bergama’nın birçok kırsal yerleşim yerinde kadife eller ile kadınlar tarafından ilmek ilmek dokunan halı geleneğinin unutulmaması için yapılan her çalışmanın yanında olacaklarını söyleyen Belediye Başkanı Hakan Koştu, “Günümüzde halı dokumacılığı ilçemizde sürdürülmektedir. Bu gelenek kuşaklar arasında taşınarak günümüze kadar ulaşmıştır. Unutulmaya yüz tutan halı dokumacılığında kullanılan motif ve desen atlasının kayıt altına alınması için yapılacak olan bu projeyi çok önemsiyor ve destekliyoruz. Halı dokumacılığı, kadim bir sanat ve zanaat dalıdır. Uluslararası boyutta ise ülkemizi ve yöremize ait halılarla da Bergama’mızı temsil gücüne sahip kültürel bir mirastır.  Ustası ve dokumasına göre her halının kendine has bir özelliği bulunmaktadır.  Bu açıdan Bergama’mız geleneksel halı dokumacılığının motifler, desenler ve renkler ile oluşturulan anlamsal derinliklerinin tespit edilmesi, yorumlanması ve gelecek kuşaklara aktarılması yönünde geliştirilen bu projeye emek verecek olan, katkı koyacak olan herkese ve her kuruma şimdiden çok teşekkür ederim” dedi.