Bornova’nın bin yıllık Sevgi Çarşısı  

Bugün Bornova’nın en işlek bölgesi olan Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı'nın hemen yanında bulunan tarihi Selçuklular Dönemi'ne kadar giden Çarşı’dan bahsedeceğim. Diğer adıyla” Bornova  Büyük Çarşı” neredeyse...

Özgürses Gazetesi
06:18 -
Abone ol
Bornova’nın bin yıllık Sevgi Çarşısı  

Bugün Bornova’nın en işlek bölgesi olan Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’nın hemen yanında bulunan tarihi Selçuklular Dönemi’ne kadar giden Çarşı’dan bahsedeceğim. Diğer adıyla” Bornova  Büyük Çarşı” neredeyse  tüm Bornovalıların uğradığı kahvehanesinde  çayını yudumladığı alışverişini yaptığı bir  yer…
Neden Bornova Çarşısı?
Anadolu’nun o eşsiz hoşgörüsünün  olduğu güler yüzün eksik olmadığı sevginin kol gezdiği, birlikte yaşamanın samimiyetin olduğu, kimsenin kimseyi incitmediği bir yerdir Çarşı.
Tarihi Selçuklular Dönemi’ne kadar giden Çarşı, yıllarca hizmet verdikten sonra yıkılmaya yüz tutmuştu. Bornova Belediyesi 2013-2014 yıllları arasında aslına uygun olarak restorasyonunu tamamlayarak pırıl pırıl olan yeni yüzüyle ilçeye değer kattı. Çarşı, yaklaşık  bir yıldır bu şekliyle Bornova halkının uğrak yeri haline geldi.
Yazıyı oluştururken Çarşı’nın daha çok sosyal ve siyasi boyutuna bakmak istedim. Kahvehaneleriyle,  alışveriş yapılan  dükkanlarıyla,  esnafın Anadolu’ya özgü o zarif samimiyetiyle değerlendirmek istedim. AVM’lerin o soğuk, insani sömüren, tuzak kuran yapısından uzak herkesin kendinden bişeyler bulduğu, en  önemlisi de farklı siyasi görüşlerden insanların aynı kahvehanede  buluşup aynı masa etrafında  oturup uygarca sohbet ettiği birlikte çay içtiği Çarşı, inanılmaz bir güç ve sevgi veriyor insana.
Siyasetin nabzı  da Çarşı’da atar
Siyasetçilerle halkın barışık olduğu ender yerlerden biridir Çarşı. Örnek mi? Sokağın hemen başında Cafe  Virane-ı  Şahane  diğer adıyla rahmetli olan Kaynana Cemalin yeri  var.  Çarşı’ya uğrarsanız mutlaka gidin o lezzetli  çayı  yudumlamaya başlayın. Çevrenize bir bakın, mutlaka İzmir siyasetinin tanınmış yüzlerini yurttaşlarla satranç, okey,  tavla, batak vb. oynadığını göreceksiniz. Hüseyin Abi’nin(Gündoğu) tavlanın zarını atarken, İzmir’deki belediyeler ve siyasetle ilgili değerlendirmeleri size büyük keyif verecektir.
Sadece kahvehanesinde  değil, balıkçı Yaşar’ın tezgah altında içtiği rakıdan aldığı keyfi görün gösterdiği samimiyetini yaşayın. Ayakkabınızı boyamak isteyen boyacının ısrarını,  Bornova Esnaf Odası Başkanı Mustafa Akkaya’nın işlettiği Antik İsimli lokantasında ki ev yemeklerini , Ulvi Ustanın Lokantasında yatık Erzurum dönerini(Cağ Kebabı) ve Mezopotamya’nın lezzetli yemeklerini tatmayı ihmal etmeyin.
Çerezci’den sıcak çerezi ve taze çekilmiş kahvesini alın. Kahvenin mis gibi  kokusunun sokaklara yayılışının size kattığı ferahlığı yüreğinizde hissedeceksiniz.  Fırından  taze sıcacık boyoz ile gevrek alıp hemen yeme ayrıcalığını da yine orada yaşayın.
Evinizin her türlü ihtiyacını hem de uygun fiyatlarla karşılayabileceğiniz bir yerdir Çarşı.
Hangi  güzelliği ararsanız bulacağınız, kısada olsa zaman geçirip dinlenebileceğiniz,  ne ararsanız bulabileceğiniz, kavgasız gürültüsüz alış veriş yaparken bile stresinizi atacağınız bir hoşgörü Çarşısı.
Bunların hiç birini asla AVM’lerde bulamazsınız.