OKTAY SOCAR YÖNETİMİNİ UYARDI

Petrol İş Sendikası Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay, pandemi döneminde SOCAR işyerinde işçilerin sorunlarını dile getirerek işvereni uyardı. Petrol İş Sendikası Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay, pandemi döneminde zor şartlarda ç...

Özgürses Gazetesi
08:54 -
Abone ol
OKTAY SOCAR YÖNETİMİNİ UYARDI

Petrol İş Sendikası Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay, pandemi döneminde SOCAR işyerinde işçilerin sorunlarını dile getirerek işvereni uyardı.

Petrol İş Sendikası Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay, pandemi döneminde zor şartlarda çalışan işçilerin sorunlarını dile getiren bir basın açıklaması gerçekleştirdi. SOCAR yönetimine ‘yaptığınız yanlıştan dönün’ çağrısında bulunan Oktay açıklamasında, “Malum bir pandemi süreci yaşanıyor. Ve bu pandemiden dolayı işyerlerimizde yaşanan sıkıntıları, problemleri, örgütlü olduğumuz iş yerlerindeki işverenlerin nasıl bu pandemiyi fırsata çevirmeye çalıştığını hep birlikte yaşıyoruz. Pandemi sürecinde devlet tarafından açıklanan rakamların gerçekliğine inanmıyoruz. Çünkü görüştüğümüz haberleştiğimiz birimler var. Oralardan aldığımız bilgiler var. Dolayısıyla bu açıklanan rakamların çok daha üzerinde vakaların olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla işyerlerimize de bu pandemiden dolayı çalışma gruplarında bir değişiklik yapıldı. Zaten Tüpraş işyerimizde yaklaşık sekiz aydır bu pandemi sistemi devam ediyor. Bir gurup arkadaşımız çalışırken, bir grup arkadaşımız izolede yedişer günlük süreyle. Dönüşümlü olarak bu şekilde çalışılıyor.” Dedi.

“Birinci önceliğimiz tüm çalışanlarımızın sağlığı”

Konuşmasına SOCAR işyerinde uygulanan vardiya sisteminden bahsederek devam eden Başkan Ahmet Oktay, “Petkim ve Star işyerimizde de geçtiğimiz 19 Martta bu sisteme geçilmişti. Yaz döneminde vaka sayıları azaldığı için tekrar normal vardiya sistemine geçmiştik. Ancak şu son dönemde hem ülke genelinde hem de işyerlerimizde vaka sayıları temaslı sayıları arttığı için karantinaya alınan arkadaşlarımız oldu. 13 Kasım’dan itibaren tekrar 12’şer saatlik çalışma sistemine geçtik. Burada bizim birinci önceliğimiz tüm çalışanlarımızın sağlığı. Dolayısıyla iki vardiya çalışırken iki vardiya izolede. Yedişer günlük çalışma düzenine geçtik. Burada da ücretsel olarak da işverenle vardığımız bir takım mutabakatlar var. Ama şunu da görüyoruz. Burada bir insanın karşılayamayacağı bir çalışma düzenini de işveren yaratmaya çalışıyor. Yani bizim talebimiz yedi gün çalışıyorsa arkadaşlarımız 12’şer saatten, yedi günde evde izole haklarını kullanmaları lazım. Ama bunu da işverenin fırsata çevirmeye çalıştığını görüyoruz. Yaklaşık bir haftadır kendileriyle yürütmüş olduğumuz toplantılarda bazı konularda mutabakata vardık. Ama diğer konularla ilgili herhangi bir mutabakata varamadık. Evet pandemi dönemindeyiz. Bunun bilincindeyiz. Süreçten dolayı hareket alanımız kısıtlı olsa dahi, bunun farklı yöntemleri vardır. Böylesi bir dönemde işverenin elini kolunu sallayarak rahat bir hareket etmesine asla izin vermeyeceğiz.” Dedi.

“Böyle bir modeli asla kabul etmeyiz”

Çalışanların gerektiğinden daha fazla çalıştığına dikkat çeken Oktay, “ Arkadaşlarımız fazla efor harcıyorsa bununda bir karşılığı olması lazım. İşveren lokal olarak 20 gün, 22 gün aralıksız 12 saat çalışma hayata geçirmeyi düşünüyor. Bunun da doğru olmadığını biz kendilerine söylüyoruz. Böyle bir modeli asla kabul etmeyiz. Bu modelin uygulanmasına da asla izin vermeyiz. Bunu kabul etmeme adına alacak olduğumuz her hangi bir karar varsa biz almamız gereken karar neyse bunu almaktan da asla imtina göstermeyeceğiz. Söylediklerinizle uyguladıklarınız lütfen bir olsun. Bizim gibi örgütlü olmayan taşeron arkadaşlarımız var. Taşeron da çalışan arkadaşlarımız içinde izole haklarını kullandıracaklarını söylemişlerdi. Fakat bunun da kağıt üzerinde kaldığını görüyoruz. Taşeron firmalarda çalışan arkadaşlar izoleye ayrıldıklarında ücretlerinin ödenmediğini de gördük. O insanlar örgütsüz oldukları için bu konu da herhangi bir şey söyleyemiyorlar patrona. Ama burada da yine asıl sorumlu işverendir. Burada da SOCAR grubu sorumluluklarını maalesef yerine getirmiyor.” Şeklinde konuştu.