KİTAP OKUMAYI SEVİYORLAR SEVDİRİYORLAR

İzmir’in turistik İlçesi Foça’da 15 yıl önce kurulan Foça Kitap Kulübü her yıl ücretsiz binlerce kitap dağıtıyor. Çoğunluğu emekli vatandaşlardan oluşan kulüp üyeleri kitapların bir kısmını aralarında topladıkları cüzi par...

Özgürses Gazetesi
09:48 -
Abone ol
KİTAP OKUMAYI SEVİYORLAR SEVDİRİYORLAR

İzmir’in turistik İlçesi Foça’da 15 yıl önce kurulan Foça Kitap Kulübü her yıl ücretsiz binlerce kitap dağıtıyor. Çoğunluğu emekli vatandaşlardan oluşan kulüp üyeleri kitapların bir kısmını aralarında topladıkları cüzi paralarla, bir kısmını ise bağışlarla temin ediyorlar. Kulübün İlçede iki noktada oluşturduğu sokak kitaplıklarından vatandaşlar iade koşulsuz 7 gün 24 saat ücretsiz kitap alabiliyorlar.    

100 dolayında üyesi bulunan Foça Kitap Kulübünün Başkanlığı’nı kurulduğundan beri Ayla Karatekin yürütüyor. 3 haftada bir üyelerin müsait olanlarıyla toplanıyorlar. Bu toplantılarda önce yeni çıkan kitaplardan alınması önerilenler listeleniyor. Oylama ile alınacaklar belirlenip, para toplanıyor. Alınan kitaplar okumak isteyen üyelere veriliyor. Kitap alan üye bir sonraki toplantıda okuduğu kitap hakkında kısa bir sunum yaparak üyeleri bilgilendiriyor. Kitaplar okumayı talep edenler oldukça üyeler arasında dolaşımda kalıyor. Sonra; bir kısmı, bağış yoluyla gelen kitaplarla birlikte,  her yıl düzenlenen kitap şenliğinde ücretsiz dağıtılmak üzere  biriktirme alanına, bir kısmı ilçede oluşturdukları sokak kitaplıklarına konuyor. Yurdun neresinden olursa olsun kitap ihtiyacı olduğunu bildiren okullara, bir kargo şirketinin(Yurtiçi kargo) ücretsiz taşıma desteğiyle, istedikleri konu ve yaş gruplarına göre kitaplar seçilerek gönderiliyor. Ayrıca gündemdeki bazı yazarlar konuk edilerek üyeler ve katılmak isteyen vatandaşlarla sohbetler gerçekleştiriliyor.

ANA AMAÇ KİTAP OKUMAYI SEVDİRMEK

Kitap okumayı sevdiklerini ve ana amaçlarının kitap okumayı sevdirmek olduğunu belirten Foça Kitap Kulübü Başkanı Ayla Karatekin pandemi nedeniyle yapamadıkları bazı etkinlikleri önümüzdeki aydan itibaren yeniden yapacaklarını söyledi. Ayla Karatekin; “ Kulübümüzün ana maksadı Foça halkına kitap okumayı sevdirmek, bunun için ucuz hatta hiç ücretsiz kitap dağıtımı yapmaktır. Üç haftada bir toplanıyoruz. Seçtiğimiz kitapları alıyoruz. Dolaşıma sokuyoruz. Sonra özetini ve yorumunu yapıyoruz. Bütün işimiz bittikten, okuduktan sonrada bir köşeye koyuyoruz ki, bu zamanla binlerce kitap oluyor. Hibe kitaplarda alıyoruz. Bunları yazın festivalle beraber Foça halkına ücretsiz dağıtıyoruz. İki senedir bu kitap dağıtımını yapamıyoruz. Koronavirüs yüzünden. İnşallah bu Eylül başlayacağız. Çünkü 5 bin dolayında kitabımız birikti. Stantlara koyuyoruz kitapları ve halkımız bunları ücretsiz alıyor. Bu şekilde bir fayda sağlamış oluyoruz. Bize Türkiye’nin her tarafından kitap talebi geliyor. Kütüphanemiz yok diyen okullara hemen gönderiyoruz. Bir kargo (Yurtiçi kargo) şirketi bunları ücretsiz yolluyor oraya. Buda büyük bir hizmet. Çünkü biz bunun altından kalkamayız.”

İKİ NOKTADA SOKAK KİTAPLIĞI

“Foça’da iki noktada sokak kitaplığımız var. Hibe edeceğimiz kitapların bir kısmını arkadaşlar vazife ediniyorlar, oraya koyuyoruz. Muhakkak o dolaplarımız boş durmuyor. Foça halkı da açıyor kapağını, alıyor kitaplarını, götürüyor. Geri getirme mecburiyeti de yok. Devamlı dolabımız dolu.”

GETİRMEYE GEREK YOK GELİP ALIYORUZ

“Kitap bağışını seve seve kabul ediyoruz. Gidip alıyoruz hatta. Sizin getirmenize gerek yok. Beni arayın. Şu kitap deyin. Biz hemen gelip alalım. Sonra birde konuşmacı yazarlar alıyoruz. Hakikaten konuşmacı yazarların da hoşuna gidiyor. Çok ta güzel, çok ta değişik konularda konuşmacılarımız geldi gitti. Buna da başlayacağız inşallah” dedi.

Seyfi GÜL