KOSGEB’İN YENİ DESTEKLERİ ALİAĞALILARA ANLATILDI

Aliağa Ticaret Odası ve KOSGEB İzmir Kuzey Hizmet Müdürlüğü ortaklığında KOSGEB destekleri bilgilendirme toplantısı ALTO M. Ender Özer seminer salonunda düzenlendi. KOBİ'lerin günümüz rekabet koşullarında daha sağlıklı büyüyeb...

Özgürses Gazetesi
12:30 -
Abone ol
KOSGEB’İN YENİ DESTEKLERİ ALİAĞALILARA ANLATILDI

Aliağa Ticaret Odası ve KOSGEB İzmir Kuzey Hizmet Müdürlüğü ortaklığında KOSGEB destekleri bilgilendirme toplantısı ALTO M. Ender Özer seminer salonunda düzenlendi.

KOBİ’lerin günümüz rekabet koşullarında daha sağlıklı büyüyebilmesi, ekonomideki etkinliklerinin arttırılabilmesi için gerekli olan devlet desteklerinden maksimum fayda sağlaması ve ihracat odaklı ilerlemelerine destek vermek amacıyla Aliağa Ticaret Odası ve KOSGEB İzmir Kuzey Müdürlüğü ortaklığında bilgilendirme toplantısı ALTO M. Ender Özer seminer salonunda düzenledi.

Toplantıya Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Ertürk, Meclis Başkanı Adnan Saka, Yönetim Kurulu Başkanvekili Hamdi Erdem,  KOSGEB İzmir Kuzey Hizmet Müdürü Levent Arslan ve çok sayıda ALTO üyesi katıldı.

Toplantının öncesinde Aliağa Ticaret Odası, KOSGEB ve İŞKUR işbirliğinde düzenlenen “KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri” nin sertifika töreni gerçekleştirildi.  Girişimcilik eğitimlerini başarıyla tamamlayan kursiyerler belgelerini aldı.

Toplantının açış konuşmasını yapan ALTO Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Ertürk, Oda üyelerinin KOSGEB desteklerinden daha fazla faydalanması için sık sık KOSGEB işbirliği ile ALTO’da bilgilendirme toplantıları yaptıklarını belirterek: “Düzenlediğimiz toplantı genç girişimcileri, yeni işletme açacak olan girişimcileri ve işletmesini geliştirmek isteyen tüm üyelerimizi ilgilendiriyor. Bizler de girişimci olmak isteyenlere ve mevcut işletmesini geliştirmek isteyen müteşebbislerimize gerekli eğitim ve destekleri vererek kamunun tahsis ettiği finans kaynaklarına ulaşmalarını sağlama noktasında desteğimizi sürdüreceğiz. Bu noktada Türkiye’nin en önemli sanayi ve ticaret merkezlerinden biri olan Aliağa’mızda da firmalarımızın ihtiyaçları doğrultusunda bu önemli desteklerden faydalanacağını umuyorum” dedi.

Açış konuşmasının ardından söz alan KOSGEB İzmir Kuzey Hizmet Müdürü Levent Arslan ise, İşletme Geliştirme Destek Programı, İşbirliği ve Güçbirliği Destek Programı, Girişimciliği Geliştirme Destek Programı, Teknopazar, Kobi Teknoyatırım ve Ar-Ge ve İnovasyon Destek Programları, Stratejik Ürün Destek Programı hakkında katılımlara detaylı bir sunum yaptı.

İş kuracaklara 150 bin TL’ye kadar destek

Girişimcilik ve Destek Programı’nda radikal bir değişiklik yapacaklarını ifade eden Arslan, “Hizmet ve ticaret sektöründe faaliyet gösteren işletmelere hızlı, kolay şekilde bu desteğimizi sunacağız. İleri teknoloji alanında ya da imalata yönelik yeni şirket kurmak isteyen girişimcilere de 100 bin liralık desteğimizi 360 bin liraya yükselteceğiz” açıklamalarında bulundu.

Yeni iş kuracak girişimcilere, 50 bin TL’si hibe olmak üzere 150 bin TL’ye kadar destek sağladıklarını kaydeden Arslan, faal işletmelere yönelik desteklerini ise şöyle sıraladı: 30 bin TL’ye kadar hibe kira desteği. 300 bin TL’ye kadar makine, teçhizat, donanın, hammadde, yazılım ve hizmet alımı desteği. Bunun 150 bin TL’ye kadar olan kısmı geri ödemesiz. 150 bin TL’ye kadar geri ödemesiz personel gideri desteği. 100 bin TL’ye kadar geri ödemesiz proje geliştirme desteği. 100 bin TL’ye kadar geri ödemesiz yurtdışı tanıtım ve pazarlama; 50 bin TL’ye kadar da geri ödemesiz yurtiçi tanıtım ve pazarlama desteği.

“30 yıldır KOBİ’lere destek veriyoruz”

KOSGEB’in desteklerini anlatan Arslan, ilk olarak AR-GE desteklerini anlattı. 30 yıldır KOBİ’lere ve girişimcilere AR-GE desteği verdiklerini belirten Arslan, İzmir’de özellikle kozmetik, kimya ve gıda anlamındaki AR-GE çalışmalarını desteklemek istediklerini dile getirdi. AR-GE projesi tamamladıktan sonra KOBİ Tekno Yatırım Destek Programı’na başvurulabildiğini söyleyen Arslan, teknoloji alanlarında katma değer yaratacak ve ülkemizin uluslararası alanda rekabet gücünü arttıracak tamamlanmış AR-GE projelerine destek sağladıklarını belirtti.

Üretilen ürün tanıtılmasının önemine vurgu yapan Arslan, bu konuda Teknolojik Ürün Tanıtım ve Pazarlama Destek Programı’nın devreye girdiğini vurguladı. Arslan, projenin Türkiye’de ve yurtdışında tanıtımı için destek verdiklerini söyledi. Arslan, ayrıca projenin medyada tanıtılması ve konuyla ilgili fuarlara katılım için önemli finansal destek verdiklerini ekledi.

KOSGEB’den yerli üretime destek

Ülkemizin en önemli konularından bir tanesi yerli imalat olduğunu söyleyen Arslan, “KOSGEB olarak cari açığa katkısı büyük olan yüksek oranda ithal edilen ürünlerin yerli ve milli şekilde imalat edilmesi için yeni bir destek programı olan Stratejik Ürün Destek Programı’nı uygulamaya aldık. Bu destek programımızda bir yenilik aramıyoruz. Temel kriterimiz yüksek oranda ithal olan bir ürün olması” diye konuştu.

KOBİ’lerin ekonomideki paylarının ve etkinliklerinin artırılmasını hedefleyen KOBİGEL KOBİ Gelişim Destek Programı hakkında bilgi veren Arslan, “300 bin TL’ye kadar ki kısmı geri ödemesiz olmak üzere 1 milyon bin TL’ye kadar destek sağlıyoruz” dedi. Tüm alanlarda sağlanacak desteklerin oranının, tüm bölgelerde yüzde 75 olduğunu kaydeden Arslan, yüzde 100 yerli malı kullanımında bu oranın yüzde 90 olacağını da sözlerine ekledi.

Kabul edilen projelere ön finansman sağlanacak

KOSGEB’in sahada en çok eleştirildiği noktalardan bir tanesinin kabul edilen projeyi başlatmak için yeterli işletme sermayesinin bulunamaması olduğunu belirten Arslan, “Erken ödeme opsiyonunu projelerimize ekledik. Proje kabul edildikten sonra ilk 2 ayda talep edilmesi halinde yüzde 25-30’luk bir bütçeyi işletmeye ön finansman olarak sağlıyoruz” dedi.