Japon Yatırımcıların Yeni Gözdesi İzmir

İzmir’de 2016’nın ilk 6 ayı itibariyle toplam2.237 yabancı sermayeli firmanın yatırımı bulunmakta. İzmir’in konumu gereği doğal dağıtım merkezi olması ve sunduğu yüksek yaşam standartları yabancı yatırımcının ilgisini her ge...

Özgürses Gazetesi
03:17 -
Abone ol
Japon Yatırımcıların Yeni Gözdesi İzmir

İzmir’de 2016’nın ilk 6 ayı itibariyle toplam2.237 yabancı sermayeli firmanın yatırımı bulunmakta. İzmir’in konumu gereği doğal dağıtım merkezi olması ve sunduğu yüksek yaşam standartları yabancı yatırımcının ilgisini her geçen gün artırıyor.

Bugünlerde bu ilginin en önemli göstergesi neredeyse her ay açıklanan yeni Japon yatırımları. İzmir Kalkınma Ajansı’nın özel bir yatırım tanıtım stratejisi yürüttüğü Japonya Avrupa’ya açılan kapı olarak İzmir’i seçmiş durumda.

Son Dönemde İzmir ve Çevresine Yatırım Yapan Japon Firmalar:

 

  • Nippon Ham:Japon Gıda devi firma, İzmir’li beyaz et üreticisi Ege-Tav firmasının %60 hissesini 72 milyon dolar karşılığında satın aldı.

 

  • Denso Corporation: 2014 yılı sonunda dünyanın en büyük otomotiv yan sanayi firması Denso, İzmir’de üretim yapan DJ Cool’un yüzde 50’sini satın aldı. Japon şirket, DJ Cool ile de otobüs ve traktör iklimlendirme alanına da ilk adımı atmış oldu.

 

  • Pigeon Corporation: Japon Pigeon iştiraki Lansinoh yatırım için İzmir’i seçti. Lansinoh 2016 yılında Ege Serbest Bölgesi’nde inşasını tamamladığı 8 bin metrekarelik fabrikada tekli ve çiftli anne sütü emzirme pompaları, manuel anne sütü emzirme pompası, biberon ve emzik üretmeyi başladı.

 

  • GS Yuasa Corporation: Japon firma, İzmir’liİnciHoldingileortakaküüretimi ve Ar-Ge anlaşmasıimzaladı ve İzmir’defaaliyetlerinebaşladı.

 

  • Yusen Logistics:DünyanınöndegelenlojistikfirmalarındanJapon Yusen, İzmir merkezliİnciLojistikilebirleşmekararıaldı. Yusen, 2014 yılındaİnciLojistik’inyüzde 32 hissesinialmıştı. Dünyanın 40 ülkesindeofisi ve 17 bin çalışanıbulunan, deniz, hava, karayolutaşıması ve kontratlojistiğikonusundadeneyimiiledünyadaki ilk 15 lojistikşirketiarasındayeralan Yusen Logistics, Türkiye’dekifaaliyetlerine 1 Ekim 2012 tarihinde Yusen Logistics Turkey ismiylebaşladı.

 

  • Sun Chemical: DIC GrupşirketiJapon firma, Türkiye’dekiüçüncüfabrikasınıAliağa’yakurdu. Solvent bazlıesnekambalajmürekkepleriüretecektesise 30 milyon $ yatırımyapıldı. Aliağa’danAvrupa, çevreülkeler ve hattaAvustralya’yakonsantrearamamul ve mürekkepihracatıyapılacak.

 

  • Toyo Ink Group:Japon firma, İzmir’liYaşarGrubununmarkasıolan DYO Boya’nın %75’ini satın aldı.

 

  • Yanmar Corporation: Japon firma, İzmir’debirbölgeselofisaçarakTürkiyepazarınagirişyaptı.

 

  • Mitsubishi Electric: Mitsubishi Electric, ev tipi klimalarıüretmekiçinikincitesisiniİskoçya’dansonraTürkiye’deaçıyor. Bu kapsamdayenibirşirketkuranJapondevi, ilk yatırımbedeli 60 milyondolarolanyatırımıiçinManisa’dakifabrikasınıninşaatınabaşladı. Avrupa ve çevreülkelereklimalarbutesistengidecek.

 

  • Ajinomoto:Japon Ajinomoto, ÜlkermarkasınınsahibiYıldız Holding bünyesindekiÖrgenGıda’yı62 milyondolara satın aldı. 35 yılöncetemeliatılanÖren Gıda İzmir’dekifabrikasındaBizimMutfakmarkasıilebirdiziürününüretiminiyapıyor.Paketli kuru gıda ve tozkarışımüretimiyapanşirketitibariyleyıllık 45.000 ton ürünhacmiileTürkiye’ninenyükseküretimkapasitelitozgıdaüreticisikonumunda.

 

Lansinoh Neden Yatırım İçin İzmir’i Seçti

İzmir’e yatırım kararı alan ve ESBAŞ’ta fabrikasını tamamlayıp faaliyete geçen Japon Lansinoh Firmasının Yöneticilerinden NorimasaKitazawaİZKA’nın UNIDO ile birlikte Tokyo’da organize ettiği yatırım konferansında yatırım yeri olarak neden İzmir’i seçtiklerini anlattı. Kitazawa, İzmir’in limanları ve lokasyonu nedeniyle doğal bir dağıtım merkezi olduğunu, dolayısıyla İzmir’i bir hub olarak kullanabileceklerini düşündükleri için üretim yerini İzmir’de konuşlandırmayı uygun gördüklerini belirterek,  MENA bölgesine ürün gönderen Japon firmalarının İzmir’i üs olarak belirleyebileceklerini söyledi. Kitazawa ayrıca “İzmir’deki işgücünün kalitesi konusunda ciddi araştırmalar yaptıklarını ve çıkan sonuçların kendilerini tatmin ettiğini ve bu sonuçların yatırım kararı almalarını kolaylaştırdığını” sözlerine ekledi.