BAŞKAN ŞİMŞEK: “ALİAĞA, İHRACATTA EN YOĞUN İKİNCİ GÜMRÜK”

ÖZGÜRSES GAZETESİ/ Özgür GÜN- İMEAK Deniz Ticaret Odası Aliağa Şubesi Eylül ayı Olağan Meclis Toplantısı, Meclis Başkan Yardımcısı Tarkan Avcı başkanlığında; Yönetim Kurulu Başkanı Adem Şimşek ve şube meclis üyelerinin katı...

Özgürses Gazetesi
04:08 -
Abone ol
BAŞKAN ŞİMŞEK: “ALİAĞA, İHRACATTA  EN YOĞUN İKİNCİ GÜMRÜK”

ÖZGÜRSES GAZETESİ/ Özgür GÜN- İMEAK Deniz Ticaret Odası Aliağa Şubesi Eylül ayı Olağan Meclis Toplantısı, Meclis Başkan Yardımcısı Tarkan Avcı başkanlığında; Yönetim Kurulu Başkanı Adem Şimşek ve şube meclis üyelerinin katılımıyla video konferans sistemiyle gerçekleştirildi. Toplantının gündeminde Aliağa Limanları ile Türkiye genelinde gerçekleşen yük ve konteyner istatistikleri yer aldı.

İMEAK DTO Aliağa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Adem Şimşek ve Şube Yönetim Kurulu üyelerinin katılımıyla video konferans sistemiyle gerçekleştirilen meclis toplantısında geçen ayın toplantı zabıtları onaylandı. Temmuz ayı mizanları onaya sunuldu, oy birliğiyle onaylandı. Ağustos ayı faaliyet raporunun da video konferansa katılan üyelerle paylaşıldığı İMEAK DTO Aliağa Şubesi Olağan Meclis Toplantısı, İMEAK Deniz Ticaret Odası Aliağa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Adem Şimşek’in konuşmasıyla devam etti.

“YENİ BALIK AVI SEZONU HAYIRLI OLSUN”

Konuşmasına İMEAK Deniz Ticaret Odasının 39. Kuruluş yıldönümünü ve Aliağa Şubesinin 3. Kuruluş Yıldönümünü kutlayarak başlayan Başkan Adem Şimşek sözlerine şöyle devam etti: “İMEAK Deniz Ticaret Odamızın 39. kuruluş yıldönümü ve Şubemizin 3. kuruluş yıldönümünü kutluyoruz. Daha nice uzun senelerce denizcilik sektörüne hizmet etmemizi diliyorum.Denizlerimizde1 Eylül itibariyle avlanma yasağının kalkmasıyla birlikte açılan yeni balık avı sezonunun tüm balıkçılarımız için bol, bereketli ve kazançlı geçmesini diliyorum. Denizlerimizi gelecek kuşaklara bırakma sorumluluğunu en üst düzeyde hisseden ve bunun gereğini yapacaklarını sonuna kadar inandığım tüm balıkçı kardeşlerime Vira Bismillah diyorum.”

2 MİLYON TL NAKDİ YARDIM

Başkan Şimşek, geçtiğimiz aylarda Ülkemizi derinden yaralayan yangın ve sel felaketleri sonrası İMEAK Deniz Ticaret Odası olarak TOBB tarafından başlatılan yardım kampanyasına 1 milyon TL, Batı Karadeniz’deki sel felaketi için İçişleri Bakanlığı’nın( AFAD ) kampanyasına da 1 milyon TL olmak üzere toplamda 2 milyon TL nakdi yardımda bulunduklarını söyledi.

TÜRKİYE’DEKİ EN YOĞUN 2. GÜMRÜK

İhracat rakamları ile ilgili de değerlendirmede bulunan Başkan Şimşek, “2021 yılının 7 ayın sonunda Aliağa Gümrüğü geçen yılın aynı dönemine göre ihracat rakamını % 45 arttırarak yaklaşık 10 Milyar USD ile Türkiye’deki en yoğun 2. gümrük olarak kayıtlara geçmiştir. 2021 yılının 6 ay sonunda Aliağa Gümrüğü geçen yılın aynı dönemine göre ithalat rakamını % 38 arttırarak yaklaşık 6 Milyar USD ile Türkiye’deki en yoğun 6. gümrük olarak kayıtlara geçmiştir.” dedi.

“SEKTÖRÜMÜZDEKİ HAREKETLİLİK ŞÜPHESİZ DEVAM EDECEK”

Adem Şimşek, Aliağa ve Türkiye genelinde limanlarda kaydedilen 2021 yılının ilk 8 aylık döneminde konteyner ve yük istatistiklerine değinerek konuşmasına devam etti. Şimşek: “ 2021 yılının ilk 8 ayında Aliağa limanlarında elleçlenen konteyner miktarı, bir önceki yılın aynı dönemine oranla %4 artış göstererek 976 bin TEU olarak gerçekleşti. Bu dönemde Aliağa limanlarında elleçlenen yük miktarı 70 milyon groston, Netton olarak ise 47 milyon ton olarak gerçekleşti. Türkiye toplamı ise 345 milyon netton olarak gerçekleşirken, Aliağa yüzde 13 pay ile 2. sırada yer aldı.Aliağa Limanlarına gelen gemi adedi sayısına baktığımızda bu yılın sekiz aylık dönemi ile geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 12 artış göstererek 3 Bin 831 olarak gerçekleşti. Türkiye genelinde elleçlenen konteyner miktarını TEU bazlı olarak değerlendirdiğimizde ise 2021’in ilk 8 ayının,  geçen yılın aynı dönemine göre artış göstererek 8,2milyon TEU olarak gerçekleşmiştir. Elleçlenen konteyner miktarında yüzde 12 pay ile Aliağa, Türkiye sıralamasında 5. sırada yer almıştır. Bu sonuçlarla sektörümüzdeki hareketlilik şüphesiz devam edecektir.” dedi.

Toplantı dilek ve temennilerin dinlemesiyle son buldu.