ÇANDARLI VE NEMRUT LİMANLARI MASAYA YATIRILDI

SAKA: DEMİRYOLU ALİAĞA’YI İKİYE AYIRMASIN Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Dr. Özkan Poyraz’ın başkanlığında “Çandarlı ve Nemrut Koyu Limanları Ulaşım Modlarına Otoyol ve Demiryolu Bağlantıların...

Özgürses Gazetesi
04:47 -
Abone ol
ÇANDARLI VE NEMRUT LİMANLARI MASAYA YATIRILDI

SAKA: DEMİRYOLU ALİAĞA’YI İKİYE AYIRMASIN

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Dr. Özkan Poyraz’ın başkanlığında “Çandarlı ve Nemrut Koyu Limanları Ulaşım Modlarına Otoyol ve Demiryolu Bağlantılarınının Gerçekleştirilmesi” toplantısı, Aliağa’da düzenlendi.

Toplantıya UDHB Yetkilileri, Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka, İMEAK DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, Petkim Genel Müdürü Saadettin Korkut, Tüpraş İzmir Rafineri Müdürü M. Bekir Yumuk ve Aliağa’daki limanların yetkilileri katıldı.

Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, Enerji, petro kimya, rafineri, liman ve lojistik gibi Türkiye’nin stratejik sanayi sektörlerine ev sahipliği yapan Aliağa’nın geleceğinin iyi planlanması gerektiğini ifade ederek, bu toplantıların yerel yönetimlerle birlikte belirli periyotlarla düzenlenmesini talep etti.

Nemrut’ta demiryolu olmazsa olmaz

Aliağa’daki limanların yük sevkiyatının mutlaka demiryolunun da aktif olarak kullanılacak hale gelmesi gerektiğini vurgulayan Saka, “Şu anda yük giriş ve çıkışı tamamına yakını karayolu ile yapılıyor. Karayolu ise bu yoğunluğu kaldıracak kapasitede değil. Nemrut Limanlar bölgesinin planlaması yapılarak geri hizmet alanlarının, limana giden demir ve kara yollarının uluslararası standartlara uygun hale getirilmesi gerekiyor. Bu işin yalnızca karayolu ile çözülmesi uzun vadede mümkün değil. Mutlaka ama mutlaka buradaki yükün sevkinin demiryolu hattı ile de olması gerekiyor. Bu kadar büyük bir liman bölgesinde demiryolu olmazsa olmaz. Bu projenin tamamlanması Aliağa ekonomisi için son derece önem arz ediyor” dedi.

Trafik kilitlenmeden Çevreyolu Aliağa’ya gelmeli

Bölgenin bir diğer problemi olan karayolu sorununa da değinen Saka, “Aliağa Limanlar Bölgesi karayolu ağında liman kaynaklı günlük ortalama 4 bin 500 ile 5 bin arasında ağır taşıtın trafiğe katıldığını, Petkim limanının yılın ilk çeyreğinin sonunda faaliyete geçmesiyle birlikte ise yılda 1 milyon TIR daha trafiğe dahil olacağını ifade ederek şöyle devam etti: “Sivil araçlar dahil günde ortalama 40 bin araç geçişinin olduğu ve bugün dahi trafik yoğunluğunu karşılayamayan mevcut İzmir-Çanakkale karayoluna günde ortalama 2 bin 750 adet konteyner tırının daha ekleneceği düşünüldüğünde önümüzdeki süreçte Aliağa-İzmir karayolu inanılmaz bir yoğunluk ve risk altında olacak. Bu durum kesinlikle sürdürebilir değil. Bu sebeple, Aliağa-İzmir çevre yolunun bir an önce tamamlanarak limanlar bölgesine bağlantısının sağlanması gerekiyor.”

 

 

Demiryolunun geçeceği güzergah Aliağa’nın kaderini tayin edecek

Konuşmasında Aliağa’nın içinden geçmesi planlanan demiryolu projesine de değinen Saka, Aliağa’da son bulan Torbalı-Aliağa İZBAN hattının Bergama’ya uzatılması projesinin gerçekleştirilmesi aşamasında, demiryolunun hangi güzergâh üzerinden ilerleyecek olmasının ilçenin kaderini tayin edeceğini dile getirdi. TCDD’nin şuan ki projesine göre ilçenin tam ortasından yük treni ve hızlı treninin geçeceğini dile getiren Saka, “Projenin gerçekleşmesi halinde tren yolu Aliağa’yı ikiye ayıracak ve bunun sonucunda pek çok sorunla karşılaşacağız. Aliağa’da gelişim Güzelhisar tarafına doğru gerçekleşiyor. Bu noktada gelişmelere paralel olarak nüfus artışının, sanayileşmenin ve konutlaşmanın göz önünde bulundurularak hareket edilmesi gerekmektedir. Bu bağlamda Bergama demiryolu projesinin gerçekleşmesi halinde ilçemiz tamamen ortadan ikiye bölüneceği gibi karşıdan karşıya geçişimiz de sıkıntılı olacaktır. Son beş yılda nüfusu 17 bin kişi artan ilçede, dev yatırımların da faaliyete girmesiyle birlikte yakın gelecekte kent nüfusunun hızla artacağı göz önünde bulundurulduğunda şehri ikiye bölecek demiryolunun Aliağa’nın gelişmesini engelleyeceği görülmektedir. Yetkililerin, yerel unsurların da görüşlerini alarak ilçenin geleceğini belirleyecek bu projede birlikte hareket etmeleri gerektiğini düşünüyorum. Bu nedenle projenin tekrar ele alınarak şehir merkezinin üst kısmından geçen eski projenin ilçeye daha faydalı olacağını düşünüyorum” diye konuştu.

Konuşmasının sonunda düzenlenen toplantının önemine değinen Saka, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’a, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Dr. Özkan Poyraz’a ve toplantıda bulunan genel müdürlere teşekkür etti.