Bü­yük­şe­hir bu yıl 152 oto­büs ala­cak

İzmir Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye Mec­li­si oy­bir­li­ğiy­le toplu ta­şı­ma için 52 yeni oto­büs daha alın­ma­sı­na karar verdi. Böy­le­lik­le bu yıl toplu ta­şı­ma­ya dahil edi­lecek oto­büs sa­yı­sı 152’ye ...

Özgürses Gazetesi
11:22 -
Abone ol
Bü­yük­şe­hir bu yıl 152 oto­büs ala­cak

İzmir Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye Mec­li­si oy­bir­li­ğiy­le toplu ta­şı­ma için 52 yeni oto­büs daha alın­ma­sı­na karar verdi. Böy­le­lik­le bu yıl toplu ta­şı­ma­ya dahil edi­lecek oto­büs sa­yı­sı 152’ye çıktı.
İzmir Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye­si 2020’de alın­ma­sı plan­la­nan oto­büs sa­yı­sı­nı ar­tır­dı. Be­le­di­ye Mec­li­si bu akşam ya­pı­lan Ocak ayı üçün­cü top­lan­tı­sın­da ESHOT Genel Mü­dür­lü­ğü’nün Bü­yük­şe­hir ga­ran­tör­lü­ğün­de 60 mil­yon lira kredi kul­la­na­rak 52 yeni oto­büs daha satın al­ma­sı­na oy­bir­li­ğiy­le karar verdi. Böy­le­lik­le bu yıl toplu ula­şım ağına dahil edi­lecek oto­büs sa­yı­sı 152’ye çıktı. ESHOT, 2020 St­ra­te­jik Planı’nda 20’si elekt­rik­li 100 yeni oto­büs al­ma­yı ta­ah­hüt et­miş­ti.

Eko­no­mi­ye de can ola­cak
İzmir Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye Baş­ka­nı Tunç Soyer, 52 yeni oto­büs alı­mı­nın ken­tin arka sı­ra­la­rı­na yö­ne­lik ol­du­ğu­nu söy­le­di. Toplu ula­şım araç­la­rı­nın bir­bir­le­riy­le uyum­lu ça­lış­ma­sı­nı, kon­for­lu yol­cu­luk sun­ma­sı­nı ve za­man­dan ta­sar­ruf sağ­la­ma­sı­nın öne­mi­ni vur­gu­la­yan Tunç Soyer, “Pek çok sa­na­yi ku­ru­lu­şu­nun dar­bo­ğaz­da ol­du­ğu bu­gün­ler­de, be­le­di­ye­mi­zin ya­pa­ca­ğı bu alım, sek­tö­re ve ülke eko­no­mi­si­ne de bir an­lam­da can suyu ola­cak” dedi.

Za­man­dan ka­za­nı­la­cak
İhale sü­reç­le­ri­nin uzun­lu­ğu ne­de­niy­le Euro 6 emis­yon stan­dart­la­rı­na uygun 27 oto­büs ve 25 mi­di­büs en geç önü­müz­de­ki Mayıs so­nun­da doğ­ru­dan Dev­let Mal­ze­me Ofisi’nden (DMO) temin edi­lecek. Oto­büs­le­rin 10’u kö­rük­lü ola­cak. Özel­lik­le mi­di­büs­ler, büyük oto­büs­le­rin gi­re­me­di­ği ya da gir­mek­te zor­lan­dı­ğı ma­hal­le­le­re hiz­met ve­recek.

Ma­li­yet­ler de dü­şecek
Yeni oto­büs­le­rin gel­me­siy­le fi­lo­nun yaş or­ta­la­ma­sı da dü­şecek. Bunun yanı sıra yakıt, bakım ve arıza kay­nak­lı ma­li­yet ka­lem­le­ri de ciddi oran­da aza­la­cak.