84.Bergama Kermesi açılışı Kurtuluş günü etkinlikleri ile birlikte başladı

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önerisiyle 1937 yılında başlayan ve bu yıl 84’üncüsü düzenlenen, Türkiye’nin ilk yerel festivali Bergama Kermesi açılışı, Bergama’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 98.’nci yıl dönümü çele...

Özgürses Gazetesi
02:00 -
Abone ol
84.Bergama Kermesi açılışı Kurtuluş günü etkinlikleri ile birlikte başladı

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önerisiyle 1937 yılında başlayan ve bu yıl 84’üncüsü düzenlenen, Türkiye’nin ilk yerel festivali Bergama Kermesi açılışı, Bergama’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 98.’nci yıl dönümü çelenk sunma töreni ile birlikte başladı.

Hükümet Konağı önünde Atatürk Anıtı’na çelenk sunumu ile başlayan törende hem Bergama’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 98. yıl dönümü hem de 84. Bergama Kermesi coşkusu birlikte yaşandı.

Kurtuluş günü ve kermes açılış törenine Bergama Kaymakamı Mahmut Kaşıkçı, Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu, Garnizon Komutanı Tankçı Albay Murat Sağlık, Cumhuriyet Başsavcısı Bilgehan Yücel, belediye meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Atatürk Anıtı’na çelenk sunumu, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından 84. Bergama Kermesi’nin açılış konuşmasını gerçekleştiren Belediye Başkanı Hakan Koştu, Covid-19 Pandemisi tedbirleri nedeniyle farklı bir kutlama yapılıyor olmasının buruk sevincine dikkat çekti. Başkan Koştu, “14 Eylül Bergama’mızın Bayramıdır, Kermes bizim düğünümüzdür. Kermesimiz ve Bergama’mızın düşman işgalinden kurtuluşunun yıldönümü hepimize kutlu olsun” dedi.

BAŞKAN KOŞTU; “İNANIYORUM Kİ EN KISA ZAMANDA KORONAVİRÜS İLLETİNİ ATLATACAĞIZ”

Konuşmasında Koronavirüs illetinin en kısa zamanda atlatılması temennisinde bulunan Belediye Başkanı Hakan Koştu, “İnanıyorum ki, hükümetimizin çalışmaları ve bizlerin sağduyulu yaklaşımlarımız ile bu salgın musibetini atlatacağız ve siz kıymetli hemşehrilerimle yeniden yan yana olacağımız, birbirimizle kucaklaşacağımız günlere en kısa sürede kavuşacağız” dedi.

BAŞKAN KOŞTU; “BERGAMA KUVA-İ MİLLİYE HAREKETİ’NİN BAŞLADIĞI İLK YERLERDEN BİRİSİDİR”

Batı Anadolu’da, Kuva-i Milliye Hareketi’nin ilk başladığı ilk yerlerden birisinin Bergama olduğuna işaret eden Başkan Koştu, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, ‘ulusun bağımsızlığını, yine ulusun azim ve kararı kurtaracaktır’ sözleri üzerine başlayan Kurtuluş Savaşımız, dünya tarihine damgasını vurmuş bir Kahramanlık Destanı’dır. 1919’da Bergama’da başlayan işgal, 14 Eylül 1922’ye değin devam etmiş ve halk ne yazık ki 4 yıl boyunca büyük zulüm görmüştür. Bergama halkı, işgale karşı kanının son damlasına kadar mücadele etmiştir. Mustafa Kemal Paşa’nın, 30 Ağustos Başkomutanlık Meydan Savaşı’nın ardından ‘Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz’dir’ sözleri üzerine Türk ordusu, İzmir’den sonra hızla Bergama’ya da ulaşmıştır. Ordu, Bergama’daki Kuva-i Milliyecilerle birlikte, düşmanı kısa sürede pes ettirmeyi başarmıştır. Burada sizlerle birlikte bir kez daha, Tuzcu Efe’yi, Ali Osman Efe’yi, Adalı Efe’yi ve adı bilinmeyen kahramanlarımızı, şehitlerimizi ve tüm Kuva-i Milliyecileri rahmetle anıyorum” dedi.

BAŞKAN KOŞTU; “BU YIL KERMESİMİZ PANDEMİ NEDENİYLE TV EKRANLARI VE DİJİTAL MECRADA”

Konuşmasında Bergama Kermesi’nin önemine dikkat çeken ve Koronavirüs illeti nedeniyle kermes etkinliklerinin tv ekranları ve dijital mecra üzerinden yapıldığına işaret eden Başkan Koştu, “İkinci dünya savaşının en zorlu yıllarında dahi ara verilmeden kutlanan Kermesimizin 84’ncüsünü Pandemi tedbirleri kapsamında gerçekleştiriyoruz. Bu yıl, dijital mecra ve televizyon ekranlarından yapacağımız yayınlar ile Kermesi halkımızın evlerine getiriyoruz. Bizler tam 84 yıldır olduğu gibi bu yıl da, ekranlar aracılığıyla tüm dünyaya en güzel dostluk ve barış mesajlarını vereceğiz. İnanıyorum ki, Atamızın bu en güzel armağanı Bergama Kermesleri sonsuza dek yaşayacak, Bergama için duyduğumuz sevgi ve heyecan hiç eksilmeyecek. Kermesimizin, 1937 yılından bu güne tam 84 kez aralıksız düzenlenmesinde sonsuz gayret gösteren, aramızda olan ve olmayan geçmiş dönem belediye başkanlarına, meclis üyelerine, tüm sivil toplum kurumlarına, kamu kurumlarına ve desteğini esirgemeyen halkımıza teşekkür ediyorum” dedi.

Başkan Koştu’nun konuşmasının ardından açılış töreni günün anlam ve önemi üzerine şiirlerin okunması ve kutlamalar ile son buldu. 14 Eylül ve 15 Eylül 2020 tarihlerinde yapılacak olan kermes etkinlikleri tv ekranları, radyo yayınları ve belediye Facebbok sayfası üzerinden canlı verilecek olan söyleşiler, Asklepion Antik Tiyatro’da 14 Eylül Pazartesi saat 21.00’de İzmir Devlet Opera ve Balesi’nin “Türk Bestecileri” konseri, 15 Eylül Salı günü Bergama Kültür Merkezi’nden (BerKM) saat 21.00’de İzmir Devlet Türk Dünyası Dans ve Müzik Topluluğu’nun “Anadolu’dan Ezgiler” konseri ile devam edecek.