BAŞKAN ŞAHİN İZMİRLİLERİ, ÇİLEK DİYARI EMİRALEM’DE BULUŞTURACAK…

Türkiye’nin önemli çilek üretim merkezlerinden biri olan Menemen’in Emiralem bölgesinde yaşayanlar, 21 yıl aradan sonra yeniden Çilek Festivali’ne ev sahipliği yapmanın mutluluğunu paylaştı. Son olarak 1997 yılında Çilek Festivali co...

Özgürses Gazetesi
12:12 -
Abone ol
BAŞKAN ŞAHİN İZMİRLİLERİ, ÇİLEK DİYARI EMİRALEM’DE BULUŞTURACAK…

Türkiye’nin önemli çilek üretim merkezlerinden biri olan Menemen’in Emiralem bölgesinde yaşayanlar, 21 yıl aradan sonra yeniden Çilek Festivali’ne ev sahipliği yapmanın mutluluğunu paylaştı. Son olarak 1997 yılında Çilek Festivali coşkusu yaşanan Emiralem’de, 11 Mayıs 2013 tarihinde Menemen Belediyesi tarafından düzenlenen Çilek Festivali, festival günü yaşanan ve 53 vatandaşımızın hayatını kaybettiği Hatay’ın Reyhanlı ilçesindeki bombalı saldırılar nedeniyle iptal edilmişti. Ekonomiye sağladığı faydanın yanı sıra yöre insanının kültürel yaşamında da önemli bir yeri bulunan Emiralem çileğini tüm dünyaya tanıtmak için yola çıkan Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin, olumsuz hava koşulları nedeniyle bir hafta ertelenerek 12 Mayıs’ta gerçekleştirilen Menemen Belediyesi 1. Emiralem Çilek Festivali’nde hemşehrilerine, gelecek yıl tüm İzmirlileri çilek diyarı Emiralem’de buluşturacakları sözünü verdi.

Festival Kortej Yürüyüşüyle Başladı

Menemen Belediyesi 1. Emiralem Çilek Festivali, Emiralem 4 yol mevkiinde toplanan vatandaşların kortej yürüyüşü ile başladı.  Menemen Belediye Bandosu’nun marşları eşliğinde gerçekleştirilen yaklaşık 600 metrelik kortej yürüyüşüne; Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin, Belediye Meclis Üyeleri, Siyasi Partilerin İlçe Başkanları, Sivil Toplum Örgütleri Başkanları, Muhtarlar, yerli ve yabancı halk oyunları ekipleri ve yüzlerce vatandaş katıldı. Coşkulu kortej yürüyüşüne Emiralemliler işyerlerinden alkışlarla destek verdi.

Festival yine aynı yerde yapıldı

Menemen Belediyesi 1. Emiralem Çilek Festivali, geçmişte olduğu gibi yine Emiralem Belediyesi’nin eski hizmet binası önünde yapıldı. Festival kortejinin tören alanına girmesiyle birlikte saygı duruşunda bulunularak, istiklal marşımız okundu.

2009 yılında Büyükşehir Yasası ile kapatılarak Menemen Belediyesi’ne bağlanan Emiralem Belediyesi’nin eski Belediye Başkanı Veli Dal, Emiralem’de çilek festivali geleneğinin çok eskilere dayandığını hatırlatarak; “Uzun zamandan beri olan ama aralıklarla devam eden bir çilek festivali yapıyorduk. Ancak ekonomik şartlardan dolayı bunu devam ettiremedik. Belediye Başkanımız, Menemen Belediyesi 1. Emiralem Çilek Festivali’ni yapmakla bizleri onurlandırdı. Kendisine teşekkür ediyorum. Bu beldemizin alın teri olan, her sene biraz daha ileriye giderek yetiştirilen çileğimizin hem ülke dışında hem de ülkemiz içinde tanıtılmasına vesile olan çilek festivalinin, bundan sonra devam edeceğine inanıyorum” dedi.

Emiralem Değirmendere Mahalle Muhtarı Nurdoğan Çiftçi de konuşmasında, uzun yıllar sonra yeniden Emiralemlilere çilek festivali coşkusu yaşattığı için Belediye Başkanı Tahir Şahin’e teşekkür etti.

Sıra marka tescilinde

6000 üyesi bulunan Menemen Ziraat Odası’nın Başkanı Metin Karagöl ise törende şunları söyledi; “Çiftçilerimizin böyle güzel ürünleri yetiştirmesinden dolayı gurur duyuyorum. Emiralem’de çilek çok eskiden beri yetiştirilmekte. Menemen ovasına Manisa’dan girişte, çok değerli topraklara sahip bir ovamız var. Bu ovada çileğin bu kadar güzel yetiştiğini bulan büyüklerimize, bugün üretimleriyle ülkemiz ekonomisine katkı koyan üreticilerimize çok teşekkür ediyorum. İleriki tarihlerde bu festivalimizin devam ettirilmesi, çileğimizin markasının tescillendirilmesi ve coğrafi işaret içerisinde Emiralem’in çilek yetiştiricisi olarak yer almasını diliyorum.”

Almanya’daki markette Emiralem çileği…

Menemen Belediye Meclis Üyesi Tanzer Sucu ise konuşmasında; “Geçen gün Almanya’dan bir arkadaşımla konuştum. Markete çileğin ‘Emiralem çileği’ diye satıldığını söyledi. Demek ki biz yurtdışına kadar ulaşmışız. Ama bunu daha ileri bir boyuta götürebilmemiz için, Menemen Belediyesi, Ziraat Odası, Meslek Odaları, hep beraber elimizden geleni yapmamız lazım. Bir yıl boyunca gerçekten sanki bir bebek gibi, bir çocuğa bakılır gibi bakılıyor bu çilek.  Bu insanların emeklerini daha çok ülkemize duyurmamız lazım. Başta Belediye Başkanım başta olmak üzere, çilek festivalimizin gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Başkan ŞAHİN; “Herkes Emiralem’i tanıyacak”

Bu yıl birincisini gerçekleştirmelerine rağmen Menemen’de başarılı bir festivale ev sahipliği yaptıklarını ve bunu daha da geliştireceklerini söyleyen Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin ise konuşmasında; “Birincisini gerçekleştirdiğimiz Emiralem Çilek Festivali’nde, hep birlikte güzel bir gün yaşıyoruz. Bu festivali Sivil Toplum Örgütlerimiz, Belediye Meclis Üyelerimiz, Muhtarlarımız, Emiralemli kadınlarımızla birlikte gerçekleştirdik. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Bugün Emiralem çileğini azıcık bile olsa tanıtabildiysek, biliniz ki bunun faydasını yarınlarda hep birlikte göreceğiz diye düşünüyorum. İnşallah seneye Emiralem’in bütün ana caddelerini trafiğe kapatarak, çilek üreticilerimizin tezgahları ile donatacağız. Tüm İzmir’in ve Manisa’nın Emiralem’de buluşmasını sağlayacak, nasıl çilek festivali yapılacağını hep birlikte göstereceğiz. Seneye tüm İzmir’i ben buraya yıkmaya hazırım. Herkes Emiralem’i tanıyacak, bilecek. Emiralem çileğini keyifle satın alacak, Emiralemli çilek üreticimiz kazanacak” dedi.

Şehidimizin ismi parkta yaşatılacak

25 Mayıs 2005’te, Batman’ın Gercüş ilçesinde PKK’lı teröristlerin yola döşedikleri mayın tuzağına basan askeri ile birlikte şehit düşen Emiralemli Jandarma Uzman Çavuş Mustafa Hakan Aydoğmuş’un adının verildiği park, Çilek Festivali etkinlikleri kapsamında törenle hizmete açıldı. Menemen Belediyesi tarafından yaptırılan parkın açılışını Şehit Ailesi, protokol üyeleri ve vatandaşlarla birlikte yapan Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin; “Şehidimiz Mustafa Hakan Aydoğmuş’un ismini verdiğimiz güzel bir parkın açılışını hep birlikte gerçekleştirdik. Bu tür festivaller hem ekonomik olarak o yerleşkeye katkı sağlıyor, hem de birliğimize ve dirliğimize katkı koyuyor. Belediyeler olarak yol, ulaşım, yeşil alanlar gibi pek çok hizmetler yaparsınız ama birliğe katkı koymazsanız, yaptığınız tüm bu hizmetler boşa gider. O birlik ve beraberlik olduğu sürece, bu ülkeyi içten ve dıştan yıkmak isteyen emperyalist güçlere hiçbir zaman fırsat vermeyeceğiz. Birlik ve beraberliğimiz olduğu sürece bu devlet her zaman tek devlet olarak kalacaktır. Bu millet her zaman tek millet olarak kalacaktır. Bu vatan her zaman tek vatan olarak kalacaktır. Gönderde dalgalanan ay yıldızlı bayrağımız her zaman tek bayrak olarak kalacaktır. Dost düşman bunu böyle bilsin” dedi.

 

Yarışmalar yoğun ilgi gördü

Festivale katılanlar, gün boyu düzenlenen yarışmaları da büyük bir ilgiyle izledi. Her yaş grubundan Menemenlilerin katıldığı ve yoğun katılım sağlanan 4 farklı yarışmada dereceye girenlere ödülleri, törenle takdim edildi.

İlköğretim öğrencilerine yönelik Çilek Resmi Yarışmasında birinci olan Şehit Mustafa Hakan Aydoğmuş İlkokulu 4. sınıf öğrencisi Eylül Karakurt’a fotoğraf makinesi, ikinci Şehit Barış Demir ilkokulu 4. sınıf öğrencisi Elif Nazlı Alşen’e bisiklet ve üçüncü Şehit Mustafa Hakan Aydoğmuş İlkokulu 2. sınıf öğrencisi Ceylin Esen’e tablet ödüllerini sunan Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin, En Güzel Çilek Yarışmasında birinci olan Hakan Fidan’a Motorlu El Çapa Makinası, ikinci Hasan Yaman’a Motorlu Sırt Ot Tırpanı ve üçüncü Zafer Yaman’a Motorlu Sırt İlaçlama Makinası ödüllerini de verdi. Başkan Şahin ayrıca ödül kazanan tüm yarışmacılara Menemen’e özgü toprak testi hediye etti.

En Güzel Çilek Bahçesi Yarışmasında birinci olan Veysel Tekin’e Motorlu El Çapa Makinası, ikinci Yüksel Özçelik’e Motorlu Sırt Ot Tırpanı ve üçüncü Ahmet Aydın’a Motorlu Sırt İlaçlama Makinası ödüllerini ise Menemen Ziraat Odası Başkanı Metin Karagöl sundu.

En Güzel Çilekli Pasta Yarışmasında ise birinci Nurgül Boz mutfak robotu, ikinci Ebru Bursalı blender ve üçüncü Nuray Özdemir kahve makinesi ödüllerini Menemen Belediye Meclis Üyesi Tanzer Sucu’nun elinden aldı.

Gün boyu eğlencenin sonunda Aslızen sahnedeydi

Saat 11:00’de kortej yürüyüşü ile başlayan Menemen Belediyesi 1. Emiralem Çilek Festivali’ne katılan çocuklar, çilek kostümlü maskot ile fotoğraf çektirmek için gün boyu adeta yarıştılar. Sanatçıların canlı heykel performansları da yoğun ilgi gördü. Açılış töreninin ardından sahne alan Grup Şamata; halat çekme yarışı, çuval yarışı, yumurta yarışı, çilek ve yoğurt yeme yarışları gibi birbirinden eğlenceli yarışmalar düzenledi. Çocukların yanı sıra yetişkinlerde yarışmalara katılarak eğlenceye ortak oldu.

Yurt içi ve yurt dışından halk oyunları ekiplerinin de sahne aldığı festivalde; Makedonya ve Arnavutluk Halk Dansları Toplulukları gösterileriyle festivale renk kattı. Karşıyaka Halk Eğitim Merkezi Fehtiye yöresi halk oyunları gösterileriyle, Menemen Kültür ve Halk Oyunları Gençlik Spor Kulübü Derneği ise Zeybek Ekibi ve Trakya yöresi halk oyunları gösterileriyle festivale katılanlara keyifli anlar yaşattı.

En Güzel Çilek Resmi Yarışması’nda dereceye giren eserlerin sergilendiği festivalde, Emiralemli üreticilerinin açtıkları tezgahlar da yoğun ilgi gördü. Emiralemliler ürettiklerini satabilmenin, vatandaşlar ise direk üreticisinden en güzel sebze ve meyveleri satın alabilmenin mutluluğunu yaşadı.

Emiralem sokaklarında gün boyu keyifle dolaşan vatandaşların akşam saatlerinde buluşma alanı yine Emiralem Belediyesi eki hizmet binası bahçesi oldu. Gün boyu düzenlenen yarışmalarda dereceye girenlere ödüllerini dağıtılmasının ardından sahne alan İzmirli şarkıcı Aslızen, güçlü sesi ve başarılı sahne performansıyla vatandaşlardan büyük alkış topladı. Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin’in eşi Nurdan Şahin, festivale katılanları coşkuyla eğlendiren Aslızen’e konserin sonunda çiçek ve Menemen’e özgü toprak testi hediye etti.