Şeker Bay­ra­mı’n­da Bes­len­me Öne­ri­le­ri:

Ge­nel­de bü­yük­le­rin evin­de­ki bay­ram kah­val­tı­sıy­la baş­la­yan ve zi­ya­ret­ler­le devam eden bu güzel gün­ler­de, tüm aile bir arada ol­du­ğu için sof­ra­lar her za­man­kin­den çok daha çe­şit­li olur. B...

Özgürses Gazetesi
07:10 -
Abone ol
Şeker Bay­ra­mı’n­da Bes­len­me Öne­ri­le­ri:

Ge­nel­de bü­yük­le­rin evin­de­ki bay­ram kah­val­tı­sıy­la baş­la­yan ve zi­ya­ret­ler­le devam eden bu güzel gün­ler­de, tüm aile bir arada ol­du­ğu için sof­ra­lar her za­man­kin­den çok daha çe­şit­li olur. Bü­yü­kan­ne­le­rin bö­rek­le­ri, el ya­pı­mı tat­lı­la­rı ve özel pişen ye­mek­le­ri red­det­mek, bazen bü­yük­le­re say­gı­sız­lık gibi al­gı­la­nır. Veya bu ma­ze­re­tin ar­ka­sı­na sı­ğı­nı­la­rak aşırı yemek yenir. Bu bay­ra­mın en büyük özel­li­ğiy­se, adı üs­tün­de, şeker ve tat­lı­lar…

Ço­cuk­la­ra dik­kat!
Şeker bay­ra­mı, as­lın­da en çok ço­cuk­la­rın büyük he­ye­can­la bek­le­dik­le­ri bir bay­ram­dır. Yeni kı­ya­fet­ler, bay­ram sa­ba­hı bü­yük­le­rin elini öp­tük­ten sonra he­ye­can­la bek­le­nen cep harç­lık­la­rı ve tabi ki kapı kapı ge­ze­rek şeker top­la­mak. Bu durum onlar için eğ­len­ce­li bir oyun as­lın­da… Ama bir yan­dan da teh­li­ke çan­la­rı­nın çalıp da, se­si­nin du­yul­ma­dı­ğı bir dönem!

– Ço­cuk­la­rın bes­len­me­si ye­tiş­kin bes­len­me­sin­den daha has­sas bir ko­nu­dur.
– Özel­lik­le bü­yü­me ve ge­liş­me dö­ne­min­de, ağız ve diş sağ­lı­ğı, bes­len­me alış­kan­lık­la­rın­dan et­ki­le­nir. Aşırı şeker ve şe­ker­li ürün­ler tü­ke­til­me­si, ço­cuk­la­rın diş­le­ri açı­sın­dan sa­kın­ca­lı­dır. Bu durum mide ve ba­ğır­sak has­sa­si­ye­ti­ne de sebep olur.
– Sü­rek­li şeker ve şe­ker­li ürün­le­rin tü­ke­til­me­si, ço­cuk­la­rın açlık duy­gu­su­na engel ola­rak, ana ye­mek­le­rin ve ara­lar­da ol­ma­sı ge­re­ken sağ­lık­lı atış­tır­ma­la­rın red­de­dil­me­si­ne yol açar.
– Ço­cuk­la­rın sa­de­ce şeker ve çi­ko­la­ta ye­ri­ne, sütlü tatlı ve meyve ye­me­le­ri sağ­la­na­bi­lir­se, daha doğru bir yol çiz­miş olur.
– Bunun için bay­ram­dan önce ço­cu­ğu­nuz­la otu­rup ko­nu­şun ve ona şe­ker­li gıda tü­ke­ti­mi­nin faz­la­sı­nın za­rar­lı ola­bil­di­ği­ni an­la­tın. Sı­nır­lı mik­tar­da çi­ko­la­ta ve şe­ke­re mü­sa­ade ede­bi­le­ce­ği­ni­zi söy­le­yin. Ta­ma­men ya­sak­la­ma­yın. Çünkü bu durum, ço­cu­ğu­nu­zun gizli gizli şeker veya çi­ko­la­ta ye­me­si­ne sebep ola­bi­lir.

Bü­yük­le­re öne­ri­ler
– Sa­de­ce fi­zik­sel aç­lı­ğı­nı­zı gi­de­recek kadar yiyin, di­sip­li­ni­ni­zi kay­bet­me­yin. Bay­ram sof­ra­la­rın­da ge­çi­ri­len za­ma­nın uzun ol­ma­sı, ye­ni­len yemek mik­ta­rı­nı da ar­tı­ra­bi­lir, dik­kat edin. Be­ra­ber ya­pı­lan soh­bet­le­rin key­fi­ni çı­kar­ma­ya ça­lı­şın.
– Baş­lan­gıç ye­mek­le­rin­de hafif sa­la­ta ve zey­tin­yağ­lı­lar ol­ma­sı­na özen gös­te­rin ve bol su için. Bay­ra­mı sa­de­ce yemek yeme ey­le­mi ola­rak değil, sev­dik­le­ri­ni­zi gör­mek, on­la­rı din­le­mek ve sev­gi­ni­zi an­lat­mak için bir fır­sat ola­rak de­ğer­len­di­rin.
– Ana ye­mek­le­ri­ni­zi ha­zır­lar­ken, fı­rın­la­ma, bu­ğu­la­ma, haş­la­ma yön­tem­le­ri­ni kul­la­nın. Yağlı et­ler­den uzak durun ve kı­zart­ma yön­te­mi­ni ter­cih et­me­yin.
– Zi­ya­ret­ler­de­ki çay ve kahve ik­ram­la­rı­na dik­kat edil­me­li­dir. Günde or­ta­la­ma ola­rak iki litre sıvı tü­ket­me­yi de unut­ma­yın. Çay ve kah­ve­yi öl­çü­lü mik­tar­da ve şe­ker­siz ter­cih edin.
– Bay­ram zi­ya­ret­le­rin­de yakın me­sa­fe­ler için araç kul­lan­mak ye­ri­ne yü­rü­ye­rek git­me­yi ter­cih edin.

Şeker ve kalp has­ta­la­rı
Tan­si­yon, şeker has­ta­lı­ğı veya kalp damar has­ta­lı­ğı olan­lar ra­ma­zan bay­ra­mın­da ye­dik­le­ri­ne daha da çok dik­kat et­me­le­ri ge­rek­ti­ği­ni lüt­fen unut­ma­sın­lar. Özel­lik­le te­re­ya­ğı, katı mar­ga­rin veya hay­van­sal yağ­lar kul­la­nıl­mış ye­mek­ler­den uzak dur­ma­la­rı ve ye­dik­le­ri et cin­si­ne dik­kat et­me­le­ri önem­li. Şeker has­ta­sı olan­lar, mey­ve­li tat­lı­la­rı tat­lan­dı­rı­cıy­la ha­zır­la­ya­bi­lir veya diyet pu­ding­ler kul­la­na­bi­lir­ler.

Mide ve ba­ğır­sak so­ru­nu olan­lar
Özel­lik­le bay­ram­lar­da mide yan­ma­la­rı ve ba­ğır­sak so­run­la­rı artar. Bunun ne­de­ni çok mik­tar­da çi­ko­la­ta ve tatlı tü­ke­ti­mi­niz­dir. İçer­dik­le­ri yoğun şe­ker­le vü­cu­dun boş bir ener­ji al­ma­sı­na neden olan tat­lı­lar için vücut ağır­lı­ğıy­la il­gi­li so­run­la­rı olan­lar tü­ke­tim­le­ri­ne dik­kat
et­me­li­dir­ler.