Yörüklerin Kültürü ve Tarihi Bu Kitapta

 AliaÄŸa Belediyesi’nin ‘Oku, Okut’ kampanyası kapsamında kitapseverlere Ocak ayı kitabı olarak sunduÄŸu 156 sayfalık ‘Yörükler ve Derici Yörükleri Tarihi’nin dağıtımı tüm hızıyla devam ediyor. Kitapseverler, Anadolu’nun ve TÃ...

Özgürses Gazetesi
07:05 -
Abone ol
Yörüklerin Kültürü ve Tarihi Bu Kitapta

 Aliağa Belediyesi’nin ‘Oku, Okut’ kampanyası kapsamında kitapseverlere Ocak ayı kitabı olarak sunduğu 156 sayfalık ‘Yörükler ve Derici Yörükleri Tarihi’nin dağıtımı tüm hızıyla devam ediyor. Kitapseverler, Anadolu’nun ve Türkiye Cumhuriyeti’nin mayası olan Yörüklerin tarihini konu alan eseri Aliağa Belediyesi Merkez Hizmet Binası zemin katında faaliyet gösteren Basın, Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden ücretsiz olarak temin edebiliyor.

Aliağa Kent Kitaplığı’nın 13.Yayını olan eser, Aliağa ve çevresindeki bin yıllık Yörük kültürünü araştırmak, öğrenmek, yaşatmak ve geleceğe taşımak için Aliağa Belediyesi tarafından hazırlandı. Eser, daha önce ‘Aliağa: Cumhuriyet Dönemi’, ‘Aliağa Çevresi ile Birlikte Güzelhisar’ ve ‘Su, Deniz, Gediz: Foça’ adlı kitaplarında yazarlığını da yapan eğitimci, yerel araştırmacı Cevat Yıldırım tarafından kaleme alındı.

Aliağa Kent Kitaplığı’nın nadide eserlerinden olan kitap, sadece Aliağa ve çevresindeki Yörükler açısından değil, Anadolu coğrafyasındaki tüm Yörüklerin tarihiyle ilgili önemli bilgiler barındırıyor.

Dijital Versiyonları Online Olarak Yayınlandı

‘Yörükler ve Derici Yörükleri Tarihi’nin dijital versiyonları da Aliağa dışında ikamet eden kitapseverler için Aliağa Belediyesi’nin resmi internet sayfasına yüklendi. Okuyucular, kitabı https://www.aliaga.bel.tr/aliaga-kent-kitapligi linki üzerinden online olarak okuyabildikleri gibi bilgisayar ve mobil cihazlarına da indirebiliyor.

‘Yörükler ve Derici Yörükleri Tarihi’ İçindekiler:

1.Bölüm (Yörükler)

17 Yörük-Yüğrük

18 OÄŸuzlar

19 Oğuz Boyları

20 OÄŸuz KaÄŸan Kimdir?

20 Selçuklular ve Oğuzlar

22 Dandanakan Savaşı

22 Dandanakan Savaşı Sonrası

24 Türkmenler

24 Doğu Anadolu Taraflarında Türkmen Beylikleri

27 Asya’dan Anadolu’ya Gelen Türkmen Boyları ve Oymakları

29 Bozulus Türkmenleri Anadolu’ya Yayıldı

30 İlk Kez Yörük Adı

31 Oğuzların Boy Düzeni

31 Oğuz Boyları ve Yerleştikleri Yerler

38 Askeri Sınıf Olarak Yürük

39 Yörüklerden Alınan Değişik Vergiler

40 Yörüklerin Yaşam Düzeni Niçin Bozuldu?

42 Yörüklerde Günlük ve Mevsimlik Yaşam

45 Genelde Yörüklerde ve Hayvanlarında Görülen Hastalıklar

48 Yörüklerle İlgili Az Bilinen Konular

50 Yayla ve Yaylacılık

51 Ege Bölgesi’nde Yaylacılık