ALİAĞA ESNAF ve SANATKARLAR ODASI BAŞKANI HÜSEYİN EKREN’DEN GÜNDEM YARATACAK AÇIKLAMALAR!..

Haber: Özgür GÜN Aliağa Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hüseyin Ekren, Aliağa basınına yaptığı açıklamada 2018 yılında yapılacak seçimlerde tekrar adaylığını açıklamasının yanı sıra Aliağa Şoförler ve Otomobilciler E...

Özgürses Gazetesi
10:27 -
Abone ol
ALİAĞA ESNAF ve SANATKARLAR ODASI BAŞKANI HÜSEYİN EKREN’DEN GÜNDEM YARATACAK AÇIKLAMALAR!..

Haber: Özgür GÜN

Aliağa Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hüseyin Ekren, Aliağa basınına yaptığı açıklamada 2018 yılında yapılacak seçimlerde tekrar adaylığını açıklamasının yanı sıra Aliağa Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Salih Yiyitalp’e ve Esnaf ve Sanatkarlar Odası yeni başkan adayına yüklendi. Yaptığı açıklamada ilginç konulara dikkat çeken Başkan Ekren, yeni bir gündemin kapısını araladı.

Ekren, basına verdiği açıklamada şunları dile getirdi: “Bugün burada basın açıklaması yapmamızın nedeni  3 veya 4 önce bir arkadaşımızın esnaf odasına adayım diye yola çıkmasıdır. Bu çıkış süreci içerisinde bazı esnaflardan almış olduğumuz telefon veya  bizzat bilgiler içerisinde sanki esnaf odası başkanlığına tekrar aday değilmişim de o nedenle aday olmuşlar gibi bir hava yaratmak istemişler. Bugüne kadar hatırlarsanız bu tür görevdeyken tekrar biz adayız diye basın açıklaması yapmadık. Bunu toplantıyı yapma nedenimde yani biz aday olmayacakmışız gibi yanlış bilgilendirmelerin önüne geçmek adınadır. Yoksa biz görevimize devam ediyoruz . Nasip olursa esnaflara alnımızın akıyla 2018 yılında yapmamız gereken genel kurulda 4 yıldır aldığımız emaneti teslim edip, tekrar genel kurulda 4 yıllık yetki isteyeceğiz ve bu konuda yeniden göreve talip olacağız. Biz ekip olarak buradayız hiç bir şekilde aramızda sorun yok, bir sıkıntımız yok o nedenle birlik beraberliğimizi burada da kamuoyuyla paylaşmak istedik.”Dedi.

“KOL  KOLA GENEL KURUL YAPARDIK”

“Aday olan arkadaş bizim yönetimimizden biriydi, herkesin demokratik hakkı tabii ki aday olabilir. Ancak bu arkadaşımız adayım diye yola çıkmadan önce mart ayında ben duyumu aldım, ve bizzat işyerine giderek dedim ki; böyle bir duyum aldım, yönetimdesin birlikte çalışıyoruz, 7 yıldır da beni benden çok savunan arkadaştır. Böyle bir tavır içerisine gireceği hiç aklımıza gelmezdi. Gittim sordum dedim ki; aday olacakmışsın öyle duydum ve buraya sana aday olma demeye gelmedim! Rahat olabilirsin! Demokratik hakkın ama aday olacaksan bizzat senden duymak istedim, sağdan soldan değil. Bana verdiği cevap ise “Başkanım senin olduğun yerde ben yanlış yapmam, sen ne dersen o olur, ben zaten kendi işimle meşgulüm başkanlık dahi yapamam! o yüzden de aday değilim” diyerek net bir cevap vermişti. Bir buçuk ay sonra dükkanları gezmeye başladı ve yeniden adayım diye ortaya çıktı. Ne bize anlattı nede kamuoyuna açıkladı.  Bence kendince nabız yokluyor. Bunu duyduktan sonra iş netleşti. O, ay ki yönetim kurulu toplantımıza katılmadı.  Bir sonraki toplantıya yazılı olarak ben davet ettim ve geldi. Kendisine dedim ki; arkadaş ben sana geldim! sen burada bana aday mısın değil misin? dediğimde aday değilim ben başkanlık bile yapamam dedin.  Eğer adayım deseydi helalleşirdik, kol kola genel kurula giderdik. ”

“BİZİ ARKAMIZDAN VURMAYA ÇALIŞIYORLAR”

“Ama kendisinin yaptığı yanlış insanı arkadan vurmaktır. Çünkü mertçe karşımıza çıkmak yerine bu arkadan vurmayı tercih etti. Onun için bunu yaptığı gibi sağda solda aday olmayacak. ama kendisi ona destek verenler tarafından poh pohlanmak istiyor. Öyle bir şey yok yani kamuoyu olarak bunu bilinmesini net istiyorum. Ne oldu da aday oldu onu merak ediyorum?  Ne değişti? Bizler az çok biliyoruz. Birileri gaza getirdi. Aday olduktan sonra bu arkadaşımız, basında açıklamalar yaptı.  Proje olarak baktığımız zaman esnaf binasını ben yapacağım diyor. Şimdi ben önce, esnaf odasını bir 20 yıl önce nasıl aldım buraya nasıl geldi ondan sonra o esnaf sarayı projesi nasılmış onu anlatayım.  Kamuoyuda bunu bilsin. Ben oda başkanı olduğum zaman kasa sıfır bütçeydi. Başkanın oturacağı koltuk yok, misafirlerin oturacağı sandalye yoktu. Oda da sadece masa vardı. O günden bu günlere geldik. Göreve geldikten 4 ay sonra sıfır bütçeyle bu odayı satın aldım. Sıfır bütçeyle esnaf zihniyetiyle borçlanarak aldım, sonra borçları kapattık yan taraftaki arşiv odasını satın aldım ve bu konuda benim arkamda duran yönetim kurulu arkadaşlarıma da sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.  Çünkü hiç biri çatlak vermedi, bütün olumlu işlere imza attı. Buranın mülkiyetini alırken benim yönetim kurulunu devraldığım eski başkan  Sıtkı Köşük yönetimdeydi.  Bu borç ödenmez, alınmasın diye karar defterine imza attı. Ona rağmen bun buranın mülkiyetini satın aldım. Hep hayalimde Aliağa’ya, Ticaret Odasının olduğu gibi bağımsız bir Esnaf Sarayı yapma var. Bizim Fevzi Paşa Caddesi’ndeki arsa 1982 yılında esnaf odasına belediye tarafından bağışlanmış daha sonra bu esnaf kefaletin bir krize girmiş, kurtarma için İzmir üst birliğine verilerek  oradan para alınmış. 10 yıl sırf bu arsanın alınması için uğraştık. 10 yıl içerisinde hem de tek başıma o süreçte kimsede destek vermedi. 10 yıllık süreç içerisinde 2013 yılında tapuyu aldık diye basın açıklaması yaptık. O basın açıklamasını da yaparken o aday olan arkadaşta oradaydı en başta oturuyordu.”

2014 seçimlerinde şoförler odasıyla ortak aldık ve bu basın açıklamasını 2013’de o zaman ki Şoförler Odası başkanı Erdinç Şen ile birlikte yaptık. 2014 seçimlerinde şoförler odasında yönetim değişikliğine gidildi, tabi bu üyelerin takdiridir. O süreçten sonra şoförler odasının yeni başkanı, olmayan borçları bir anda odanın borçları haline getirerek şoförler odasını 300 milyar gibi borç altına soktu. Şimdi bu nasıl bir söz derseniz sadece arsa için 75 milyar kredi çekilip geri ödenmesi gereken bir borç varken hepinizde hatırlarsınız ki basın olarak haber yaptınız, şoförler odasını batırmışlar 685 milyar borç var diye açıkladı.

“SALİH TECRÜBESİZLİĞİNİN KURBANI OLDU”

Ama sonuçta işin aslı o değildi sadece 75 milyar borç vardı, İzmir birliğinin yapmış olduğu denetimlerde bu kayıtlarda var. Neydi o aradaki borç, bizim muhasebemiz tersten okunur. Öz sermayesi 685 milyar. Ama bizde borç yazar öz sermayenin olduğu yere, alacakta borçtur. muhasebe yönünden!  O nedenle borç yazıyor diye onu borç zannetti. Tecrübesizliğinin kurbanı oldu ama önceki yönetimdeki arkadaşlara yapmış olduğu hitaben borcu onların kiminin iki dönem kiminin bir dönem aidat borçları alacaklarını adamlar madem biz yedik ve batırdık, önce sen bize olan borcunu öde dedi. 300 milyar borç o şekilde oluştu. Şoförler odasından kimse bu parayı istemeyecekti.  Borç oluşunca biz ortak yapacak olduğumuz  esnaf sarayını yapamaz hale geldik. Başkanla oturup bu konu hakkında sohbet ettik. Başkan bu binayı ben yapmak istiyorum dedi. O zaman 12 – 13 yıllık hayalim bu. Şuanda da arsayı aldık, beraber yapalım.Nasıl yapacağız. Bizim paramız yok! ben sponsor bulacağım tamam dedim. Yalnız ben sponsorları sözlü kabul etmem dolaşırsın yazılı imzalı kaşesini  atar demir verir, çimento verir, nakit verir gelirsin bakarız. Benim param hazır.  İki ay süre verdik geri dönüş dahi olmadı ve bugüne kadar da bu tarihe kadar bir kilo demir, beton aldım diye karşımıza çıkmadı.  Yani sponsorda bulunmadı. Yüzde elli yapmamız için bizim koyduğumuz para  kadar şoförler odasının para koymak zorunda.  Ama ben ona şu seçenekleri sundum. yüzde elli ister kendin nakit bul ister sponsor bul yapalım. Benim param yok koyamıyorum.  sponsorda bulamadım dersen Aliağa’da müteahhitleri çağırırız, orası 4 daire 1 dükkan olabilir. 5 kat bize ne verirlerse müteahhitler kat karşılığı örnek bunun için hiç kimseden teklif almadım. Ogün söylediğim sözü yine söylüyorum bugünde aynı sözü bu örnektir. Diyelim ki müteahhitler  3 daire verdi. 5 katın üçünü verdi.  Bir buçuğu senin bir buçuğu bizim o zaman bir buçuk daireyi ben size vereyim müteahhitlerin yerine esnaf odası olarak ben yapayım sen para verme.  Yani kat karşılığı biz yapalım hayır dedi arsayı sat dedim, hayır nasıl olacak.  Salih, bu yüzde elli yapacağız dedi. Para ver, yatıralım bankaya 100’er bin lira üstünü sonra koyarız. Param yok! Buda böyle olmaz engel çıkarmaktan başka bir işe yaramadı, eğer biz tek başımıza olsaydık ,bugün esnaf sarayı içerisinde bu toplantıyı yapmış olacaktık.

“ŞOFÖRLER ODASINI SALİH BATIRMIŞTIR”

Esnaf Sarayı’nın yapılmama nedeni esnaf odası ve Hüseyin Ekren,  yönetiminden kaynaklı değil, şoförler odasının başkanının bu konularda acemi olmasından kaynaklı.  Çünkü kimse almayacağı paraya imza atacakken bir anda odayı borçlu hale getirdi. Odayı batıran Salih’tir öncesi değil. Çünkü adamlar bedavaya hizmet edecek, birde adamları hırsız tutacaksın. Aday olacak arkadaş ben Salih’le samimiyim ben bir konuşabilirliyim Başkanım dedi. evet konuşabilirsin dedim. Salih’i ikna et diye gönderdi  ama Salih’i ikna etmek yerine Salih bunu ikna etti. Herhalde beraber anlaştılar. Yapılmasın diye karşımıza aday çıktı. Yani odaya yapılsın diye arsaya bina yapılsın diye gitti. Sonuç bize dönüşü bu oldu.  Ben öyle yorumluyorum. Salih’in de bu işte parmağının olduğunu iyi biliyorum o ne derse desin beraber otururken sağda solda yer içerken resimleri elimde. Hiç bana kıvırmasınlar adayım diye açıklamadan önce Salih’le beş gün üst üste bir araya geldikleri resimler elimde bu konuda eminim.

“SEN KENDİNDEN MEMNUN DEĞİLSİN”

“Esnaf sarayı projesi aday olacak arkadaşımızın devşirme projesidir.  Önce kendi projesini yapacak adaysa, başkalarının projesini  çalmayacak. Ben 15 yılı aşkındır, emek harcadığım bir projeyi kimseye kaptırmam. Esnaf sarayı konusunda onun projesi olmadığını  anlatmak istedim. Bir de arkadaşımız bir gazeteye yaptığı röportajda  var olan yönetimden memnun değiliz demiş. Arkadaş sen yönetim kurulu üyesisin bu açıklamayı yaptığında bu odanın asil olarak yönetim kurulu üyesisin bir adam kendi kendinden memnun değilse, arkasından gidenler ondan nasıl memnun olsun. Önce sen kendinden memnun olman lazım sen kendinden memnun değilsin bir defa onun için bu arkadaş daha nerden nereye gittiğinin farkında değil.”

“BEN BELGELERLE KONUŞACAĞIM”

Benim projelerim var mı? Evet var.  Ben projelerimi 2018 de yapacağımız genel kurul salonunda açıklayacağım ve bin 300 esnafımızın gözünün içine baka baka açıklayacağım. Esnafın gözünün içine baka baka bizim arkamızdan konuşanların ne kadar yanlış bilgi verdiklerini belgeleriyle orada açıklayacağım. Çünkü şuan da söylenenlere ben esnafımızın uyanık olmasını tavsiye ediyorum. Söylenenlere itibar etmemelerini tavsiye ediyorum. Kendisinin yönetimde olup bir tane karar şart koymayan hepsinin oy birliği ile geçen kararlara rağmen biz memnunuz demek ne demek? Bir insanın kendisinden memnuniyetsizliği demek? Kendinle barışık olmayan adam hiç kimseyle de barışık olamaz. Onun için biz burada yönetim olarak tam kadroyuz, bizim hiç bir şekilde aramızda çürüklük yoktur. Biz hayatım boyunca buna şahitsiniz yönetimde burada ben yola çıktıklarımı yolda bulduklarıma değişmedim bu arkadaşta yola çıktıklarımızdandı ama bu arkadaş yolda bulduklarına bize değişti. 2014 yılında listede  karşımızda yer alan arkadaşlarla birlikte bu gün ortak hareket ediyor. Ama hepsini demiyorum, bir kaç tanesiyle 2014 yılında bize karşı olan bir kaç kişiyle ortak hareket etti. 2014 yılında bu adamlar hakkında ne kadar olumsuz şeyler söyledin hepimiz şahidiz. Bugün sen onlarla kol kola gidiyorsun ve bu yönetimden memnun değiliz diyorsun. Çok sorunları var!Ben  çok sorunları var demiyorum şu sorunları var diyorum.  Onları da genel kurulda anlatacağım. Sorun ne kaç çeşit meslek dalları  var o mesleklerin ne sorunu var kanun ve yönetmeliklerle neler yapılır bunları bileceksin. Hiç yönetime girmeyen arkadaşımız bunları bilemez. Ama sen 7 yıldır asil yönetim kurulu üyeliği yapıp da 7 yıl sadece karar defterlerine yazılana imzanı atıp hiç bir öneride bulunmaz imzaları atıp kalkıp gidersen sonra biz yönetimden memnun değiliz demeye hakkın yok!

” BUGÜNE KADAR HİZMET İÇİN VAR OLDUK. BUNDAN SONRADA HİZMET İÇİN VAR OLACAĞIZ “

Sende yönetimdesin hangi öneriyi getirmişte yapılmamış bu oda da ama benim ona görev verip de yapmadıklarını belgeleriyle genel kurul salonunda söyleyeceğim. Biz Oda başkanıyız oda başkanlığı eskiden olduğu gibi amatörce yapılacak bir iş değil koltuğa oturup bir imza atılacak yer değil artık. Oda başkanlığı bana göre Türkiye’de, profesyonelce yapılacak bir iş çünkü o kadar karar var, yöneltmelikler değişti ki inanın yetişemiyoruz. Her  gün yeni bir genelge çıkıyor. Ama bunları takip etmezsen olmaz. Şimdi onları duyuyorum birisi başkan birisi başkan vekili koltukları pay etmişler. Bunlar hizmet etmeye gelmiyor koltuk paylaşmaya geliyor, ama bizde Hüseyin Ekren’in yönetiminde demokrasi var herkes bir yıl süreyle sırayla yapıyor ikinci başkanlığı hepsi burada desinler ki yapmıyoruz. Niye burada birlik beraberlik var bu yüzden var. Kendisi de yaptı bir yıl ikinci başkanlık yani biz koltuk sevdalısı değiliz biz hizmet için varız. Bugüne kadar hizmet için var olduk. Bundan sonrada hizmet için var olacağız. Yani arkadaşlarımızla birlikte biz bu işte tam kadro varız. Siz söylenenler gibi aday olamama gibi bir şeyimiz yok. Biz sıfırdan bu günlere geldik. Bizim esnafımızla zaten gönül bağımız var. Esnafı gezmek konusunda zaman zaman kısıtlı olarak  uğrayamadığımızdan dolayı eleştiri almış olabiliriz. Ama esnafımız şuna iyi dikkat etsin ki bu oda Türkiye de ilkleri yaptı.  Biz ekibimizle tam kadro varız biz burada birlik beraberlik içerisindeyiz bunu kamuoyuyla paylaşıp bunu duyurmak istedik. ”