Güven’den üç bakana ‘sakız’ bombardımanı

Güven, sakız üretimi desteğinde neden geç kalındığını sordu Güven’den üç bakana ‘sakız’ bombardımanı  CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hülya Güven, katma değeri yüksek olan sakız üretiminin neden desteklenmediğini...

Özgürses Gazetesi
02:13 -
Abone ol
Güven’den üç bakana ‘sakız’ bombardımanı

Güven, sakız üretimi desteğinde neden geç kalındığını sordu

Güven’den üç bakana ‘sakız’ bombardımanı

 CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hülya Güven, katma değeri yüksek olan sakız üretiminin neden desteklenmediğini, üretiminin neden artırılmadığını ve hangi sektörlerin sakız ithal ettiklerini üç bakanlığa sordu. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanı ile Gümrük ve Ticaret Bakanı’nı soru yağmuruna tutan Güven, Yunanistan örneğini vererek özellikle Çeşme-Urla-KaraburunYarımadası için önemli bir tarım ürününün desteksiz bırakılmasını, ürün artışının olmamasını eleştirdi. Güven, “Bakanlıklar topu birbirine atıyor. Bu arada ise çiftçilerimizve ülke ekonomimiz için çok önemli bir katkı sağlayabilecek bir ürün maalesef yeterince desteklenmediği için üretilemiyor ve üretim için tüm koşullar mevcut olduğu halde yetiştirilmiyor ithal ediliyor. Yunanistan örneği bile bize yetmiyor. AKP hükümeti döneminde üreticimizin desteklenerek ülkemizin kalkınması için  yatırım ve teşvik yapılmamaktadır.” diye konuştu.

SAKIZ ‘MEYVE DEĞİL’ YANITI

2013 yılında İzmir İl Genel Meclisince sakız ağacının desteklenmesi için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na başvuru yapıldığını ancak sakız ağacının ‘meyve türü’ olmaması nedeniyle yurtiçi sertifikalı fidan kullanımıdesteğinden yararlandırılamayacağının bildirildiğini hatırlatan Güven, kendisinin de benzer şekilde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı’na bir soru önergesi ile sorunu ilettiğini belirtti. Güven, “Bakanlığın sakız ağacı ile ilgiliçalışmaları Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın yürüttüğünü bildirmesi üzerine ise ‘ülkemizde sakız üretiminin 2002 yılından günümüze kadar neden artırılamadığına ilişkin sorularımı’ da Orman ve Su İşleri Bakanı’na yönelttim” dedi.

 ‘EYLEM PLANI VAR, EYLEM YOK

CHP İzmir Milletvekili Güven, “Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı’nın önergeme verdiği cevapta sakız ağacının meyve olmadığı, bu nedenle destek verilmediği belirtilmiş, ancak bölgede hangi meyvelerin desteklenmekte olduğuna ilişkin soru ise yanıtsız kalmıştır. Orman ve Su İşleri Bakanlığınca hazırlanan ‘Sakız Eylem Planı 2014-2019’da ise günümüzde sakızın toptan kilogram satış fiyatının 120-180 euro civarında olduğu, sakızlı ürünlerin oldukça yüksek bir katma değer yaratarak çok yüksek fiyatlardan alıcı bulduğu, Yunanistan’ın 2012 yılında 11 milyon 528 bin dolarlık ham sakız ihraç ettiği belirtilmiştir. Daha önce destek verilmesi düşünülmeyen sakızüretimine 2014 yılında Orman ve Su İşleri Bakanlığınca Eylem Planı hazırlandığına göre, planda katma değeri yüksek olduğu belirtilen sakız üretimine bugüne kadar destek verilmemesi oldukça şaşırtıcı bir durum. Herhalde Bakanlık verdiğimiz soru önergelerinden sonra konuyu değerlendirerek 2014 yılında destek için eylem planı hazırladı. Geç de olsa bu kadar önemli bir konunun ele alınmasını sağlamış olmak bizi mutlu etmiştir. Umuyoruz ki bu eylem planı seçime kadar göstermelik değildir. Ayrıca sakız üretim teşviğinden yalnızca bir kaç kişi değil tüm üreticilerimiz yararlanır.” Dedi.