ALİAĞA EMEK VE DEMOKRASİ PLATFORMU:”AÇLIK SINIRININ ALTINDA BİR ASGARİ ÜCRET KABUL EDİLEMEZ”

Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu, asgari ücret görüşmeleri ile ilgili basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada, TÜPRAŞ işçilerinin yaşadığı sıkıntılara da değinildi. Petrol-İş Sendikası Aliağa Şubesi’nde, asgari üc...

Özgürses Gazetesi
12:33 -
Abone ol
ALİAĞA EMEK VE DEMOKRASİ PLATFORMU:”AÇLIK SINIRININ ALTINDA BİR ASGARİ ÜCRET KABUL EDİLEMEZ”

Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu, asgari ücret görüşmeleri ile ilgili basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada, TÜPRAŞ işçilerinin yaşadığı sıkıntılara da değinildi.

Petrol-İş Sendikası Aliağa Şubesi’nde, asgari ücret görüşmeleri hakkında bir açıklama yapan Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri, TÜPRAŞ işçilerinin sıkıntılarının çözümü noktasında da yanlarında olduklarını dile getirdi. Petrol-İş Sendikası Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay’ın da hazır bulunduğu toplantıda, Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu adına basın açıklaması metnini Emekli-Sen Aliağa Şube Başkanı Sabahattin Yeşiltepe okudu. Yeşiltepe, Koç Holding’in pandemi koşullarını fırsata çevirerek işçilere köleci çalışma koşullarını dayattığını ve sendikal örgütlülüğü yok sayarak esnek çalışmayı getirmeye çalıştığını ifade etti.

“TÜPRAŞ işçileri tam katılımla mücadelede birleştiler”

Koç Holding’in “Ne Toplu Sözleşme tanırım ne de sendika” demeye getirdiğini söyleyen Yeşiltepe, “TÜPRAŞ işçileri geçmiş mücadele deneyimlerinin de izinden yürüyerek, baskıyı, sömürüyü artıran uygulamalara dur diyor. TÜPRAŞ işçileri tam katılımla mücadelede birleştiler. Bu birlik ve kararlılık devam ettiği sürece, işverenin bundan sonraki saldırıları da boşa çıkarılacak, fiili ve meşru mücadele çizgisiyle başta havzadaki fabrikalar olmak üzere Türkiye işçi sınıfına örnek olunacak, yol açılacak” diye konuştu.

“Asgari ücret normal ücrete dönüştü”

Yeni yılda uygulanacak olan asgari ücret tespit görüşmelerinin başladığını ifade eden Yeşiltepe, “Ülkemizde, 7 milyonu aşan asgari ücretli işçileri ve 3,5 milyonu bulan kayıt dışı çalışmayı göz önüne alırsak, asgari ücret aslında normal ücrete dönüşmüştür. İşçilerin yarıdan fazlası asgari ücretle ya da onunda altında bir ücretle çalışmaktadır. Yoksulluk sınırı 8 bin liraya ulaşmışken, temel tüketim maddelerine yapılan zamlar otomatiğe bağlanmışken, asgari ücretlinin dahi vergi yükü sürekli artarken, açlık sınırının dahi altında bir asgari ücret kabul edilemez” diye konuştu.

“Bütçe adil bir şekilde, halkı esas alarak dağıtılmalı”

Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri olarak asgari ücret görüşmelerinde sendikalarla işçi temsilcilerinin taleplerinin belirleyici olması gerektiğini vurgulayan Sabahattin Yeşiltepe, “Asgari ücret vergiden muaf tutulmalı, artan oranlı gelir vergisi uygulamasına son verilmeli, salgının ve ekonomik krizin yükünü işçilere, emekçilere ve giderek daha da yoksullaşan halka kesilmesi uygulamalarına son verilmeli ve bütçe adil bir şekilde, halkı esas alarak dağıtılmalı” dedi.