E-TİCARETTE “GÜVEN DAMGASI” DÖNEMİ BAŞLADI

Elektronik ticarette güvenlik standartlarının yükseltilmesi ve e-ticaret sitelerinin güvenirliğinin tesis edilmesi amacıyla oluşturulan ‘Güven Damgası’ uygulaması başladı. Güvenlik ve hizmet kalitesi standartlarının yükseltilmesi v...

Özgürses Gazetesi
02:41 -
Abone ol
E-TİCARETTE “GÜVEN DAMGASI” DÖNEMİ BAŞLADI

Elektronik ticarette güvenlik standartlarının yükseltilmesi ve e-ticaret sitelerinin güvenirliğinin tesis edilmesi amacıyla oluşturulan ‘Güven Damgası’ uygulaması başladı.

Güvenlik ve hizmet kalitesi standartlarının yükseltilmesi ve e-ticaretin geliştirilmesi amacıyla kurulan güven damgası sistemi ile internet kullanıcılarının çevrimiçi alışveriş yapmalarının önündeki engellerden olan güvenlik, gizlilik ve hizmet kalitesi konularında yaşanan endişeler giderilecek.

E-ticarette güven sağlanacak

Güven damgası uygulamasını değerlendiren Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Ertürk, “E-ticarette alıcı ve satıcının birbirini karşılıklı olarak görmedikleri bir ortamdagüven duygusu büyük önem taşıyor. Bu noktada gizlilik, hizmet kalitesi ve tüketicinin alışveriş yaparken yaşadığı endişelerin giderilmesi konusunda güven damgası etkin bir rol oynayacak. Böylelikle e-ticaret sektöründe daha güvenli alışveriş dönemi de başlamış olacak.Birbiri ardına açılan e-ticaret siteleri ile birçok alanda olduğu gibi alışverişte de dijitalleşme hız kazanıyor, dünyada ve ülkemizde gittikçe de internetten alışverişi daha fazla benimsiyoruz.Söz konusu süreç bize e-ticaret sisteminin giderek daha da gelişeceğini, bu sebeple ticaretle uğraşan Kobilerimizin de bu büyüyen dijital ticaret sistemine entegre olmalarının önemini bir kez daha gösteriyor” dedi.

Güven damgası sağlayıcısı TOBB oldu

Güven damgası uygulamasınınelektronik ticareti güven ortamında kolaylaştırmak için atılan bir adım olduğunu vurgulayanBaşkan Ertürk, “Bakanlığımızın Türkiye’deki tek güven damgası sağlayıcı olarak Birliğimize yetki vermesi çok önemli.  Tüketicilerimizin alışveriş esnasında yaşadıkları bazı endişelerin ortadan kalkmasını sağlayacak olan bu sistemin uygulamaya alınmasını sağlayan başta Ticaret Bakanımız Sayın Ruhsar Pekcan’a ve Birlik Başkanımız M. Rifat Hisarcıklıoğlu’na teşekkür ediyoruz” dedi.

GÜVEN DAMGASI NEDİR?

‘Güven damgası’ uygulamasının amacı, tüketicilerin haklarını koruyup, internet üzerinden daha rahat ve güvenilir alışveriş yapmalarını sağlamak olacak. ‘Güven damgası’, yasa gereğince uygulanacak asgari güvenlik ve hizmet standartlarını sağlayan e-ticaret firmalarına ve hizmet sağlayıcılarına verilecek sembole deniliyor. E-ticaret sitelerinin ana sayfalarında bulunacak bu sembol, o sitede belli başlı güvenlik tedbirlerinin alınmış, güvenilir site olduğunun kullanıcılara gösterilmesi için kullanılacak. ‘Güven damgası’nın sitesine ilgili sitenin doğrulama bağlantısı eklenerek, o sitenin gerçekten bu damgaya sahip olup olmadığı da kontrol edilebilecek.

E-ticaret firmalarınca ‘güven damgası’ alınabilmesi için verilen hizmetle ilgili yerine getirilmesi gerekenler ise şöyle:

“Güven Damgası başvurusunda en fazla 3 ay önce ve her sene içerisinde en az 1 defa sızma testi yaptırılacak. Kişisel veri ve ödeme bilgileri içersin tüm işlemlerin SSL ile gerçekleştirilecek. E-ticaret üzerinden satışı yasak olan veya bir şarta bağlanan ürünlere ilişkin düzenleme ve idari kararlara uygun tasarlamaya riayet edilecek. E-ticarette ilgili ürünün içeriği, stok bilgisi, malzemeleri ve ölçü bilgilerinin yanı sıra teknik özellikleri, garanti ve kullanım koşullarına da yer verilecek. Ayrıca, ilgili ürünün kimler tarafından kullanılabileceği ve teknik bir desteğe ihtiyaç duyulduğunda kimler tarafından bu desteğin sağlanacağının da belirtilecek. Ürünlerin gerçek boyutlarının anlaşılmasını sağlayan görsellerin kullanılması, kargo ve teslim sürelerinin bilgilendirmelerinin yapılması sağlanacak. Sunulan hizmetin kim tarafından sağlandığının gösterilmesini, kapsamı ve süresi ile ilgili bilgiler sunulacak. Tüketicinin aldığı ürün / ürünler ile ilgili şikâyet ve taleplerini iletebilmesi için site üzerinden iletişim bilgilerinden telefon aracılığı ile ulaşabileceği müşteri hizmetleri olacak.”

BAŞVURU NASIL YAPILACAK?

‘Güven damgası’ almak isteyen e-ticaret firmalarının sahipleri, başvurularını GDS’ye (Güven Damgası Sağlayıcıları) yapacak. GDS tarafından tebliğde belirtilen şartların uygunluğu kontrol edilecek. Sitedeki eksik maddeler tespit edilirse ek süre verilecek. 30 gün içinde yapılması gereken başvuru olumlu sonuçlanırsa e-ticaret sitesinin ana sayfasında ve iç sayfalarında kullanılmak üzer GDS sitesi ile bağlantılı sembol yerleştirilecek. Bu bağlantıya tıklanıldığında e-ticaret sitesi ile ilgili bilgilerin olduğu sayfa açılacak.