BAŞKAN KOŞTU “SEÇİM BROŞÜRÜNÜ SAKLAYAN BİR YÖNETİM OLMADIK”

 Hazırlayan: Özgür GÜN/ ÖZGÜR SES GAZETESİ 3 bin yıllık tarihi ve son dönemdeki yatırımlarla Kuzey Ege’nin parlayan yıldızı olan Bergama için göreve geldiği ilk günden bugüne birçok yatırımın ilçesine gelmesini sağlayan ba...

Özgürses Gazetesi
08:09 -
Abone ol
BAŞKAN KOŞTU “SEÇİM BROŞÜRÜNÜ SAKLAYAN BİR YÖNETİM OLMADIK”

 Hazırlayan: Özgür GÜN/ ÖZGÜR SES GAZETESİ

3 bin yıllık tarihi ve son dönemdeki yatırımlarla Kuzey Ege’nin parlayan yıldızı olan Bergama için göreve geldiği ilk günden bugüne birçok yatırımın ilçesine gelmesini sağlayan başarılı Belediye Başkanı Hakan Koştu, iki yıllık görev süresini Özgür Ses’e verdiği röportajla değerlendirdi.

Seçim öncesi verilen sözlerin ve seçim broşürlerinde vadettikleri projelerin yüzde 50’den fazlasını, projelendirme anlamında ise yaklaşık yüzde yüze yakınını gerçekleştirdiklerini söyleyen Başkan Koştu, “Hedefimiz görev süremiz içerisinde projelerimizin tamamını bitirmektir.” dedi.

“5 YILDA 15 YILLIK İCRAAT YAPACAĞIZ”

Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu, iki yıllık görev süresini Özgür Ses’e değerlendirdi. Dönem içerisinde verdikleri sözlerin hepsini yerine getireceklerini vurgulayan Koştu, 5 yılda 15 yıllık icraatı hayata geçirmiş olacaklarını kaydetti. Başkan Koştu, “Belediye Başkan Adayları halkın önüne çıkarken bir seçim broşürüyle çıkarlar. Aday derki; bu broşürün içerisinde sizlerin sıkıntılarını saptadık, bu sıkıntıların çözümü doğrultusunda şu projeleri hayata geçireceğim der ve vatandaştan oy ister. Biz de vatandaşlarımızdan bu şekilde oy istedik. Vatandaşlarımızda bize bir görev verdi. Allah nasip ederse bu dönem içerisinde verdiğimiz sözlerin hepsini yerine getireceğiz.  Hatta vermiş olduğumuz sözlerin üzerine ekleyeceğiz. Bergama’da 10 yıllık bir hizmetsizlik dönemi vardı. Bizim sloganımızda şöyleydi: ‘Biz, 5 yılda 15 yıllık iş yapacağız. ’Sözümüzün arkasındayız. Bu 5 yılda 15 yıllık icraatı hayata geçireceğiz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan 22 Şubat 2020’de Bergama’yı ziyaret etmişti. Projelerimizin birçoğunu kendisine aktarmış ve desteklerini almıştık. Biz bakanlarımızla, milletvekillerimizle her zaman koordineli olduk. Büyükşehir belediye başkanımızla da aynı şeklide koordineli olarak çalışıyoruz. Bu bilinç içerisinde projelerimizi hayata geçiriyoruz. İki yılda söz verdiğimiz işlerin birçoğunu hayata geçirdik.”dedi.

“EN ÇOK YATIRIM ALAN İLÇE BERGAMA”

Hayata geçirdikleri projeler hakkında detaylı bilgiler veren Başkan Koştu, “Bergama 2020 yılı içerisinde İzmir’de en çok yatırım alan ilçe oldu. 2021’de de bu böyle olacak. Doğalgaz Bergama için olmazsa olmazımızdı. Geçen yıl 50 km. üzerinde doğalgaz döşendi. Bu yıl 60 km. şehir içinde doğalgaz döşenecek ve böylelikle Bergama’nın yüzde 80’ine doğalgaz ulaşmış olacak.

Bergama’ya uygun konut sözümüz vardı. 2020 yılında pandeminin en güç şartlarında dahi TOKİ Sosyal Konut Projesi’nin 2020 yılının nisan ayında ihalesini yaptık. İnşaat çok hızlı ilerliyor. Nasipse 2021 yılının içerisinde bu konutlarımızı vatandaşlarımıza teslim edeceğiz. 2. Etap TOKİ çalışmalarımız başlayacak. Bu projenin büyütülmesi, arsa kazanımı ve yeni proje için Aralık ayında Sayın Çevre ve Şehircilik Bakanı ile görüştüm. 2. Etap TOKİ Konutları için fizibilite ve yer kazanım çalışmalarımız devam ediyor. İhtiyaç doğrultusunda bu projelerimizin 3. ve 4.’ncü etabı da olacak.

İlçemizde 9 Eylül ve Ege Üniversitesi Meslek Yüksek Okulları faaliyet gösteriyor. Bergama’mızda öğrenci yurdumuz yoktu.  Biz bu konuyu yine Ankara temaslarımızda Gençlik ve Spor Bakanlığımıza açtık. Böylelikle 500 kişilik Kredi Yurtlar Kurumuna ait öğrenci yurdunu Bergama’ya kazandırıyoruz. Sosyal tesisleri ve spor alanlarıyla beş yıldızlı otel niteliğindeki yurdun 2020 yılında ihalesi yapıldı. Önümüzdeki eğitim ve öğretim sezonuna yetişmiş olacak ve hizmete açacağız. Bu ne demek oluyor? Üniversitelerimizi burada bölüm olarak daha da çeşitlenmesini daha da büyümesine yol açacaktır. Bergama kadim bir şehir! Tarihe baktığımızda bir bilim şehri de aynı zamanda.Bu yüzden yüksekokullarımızın hatta fakültelerimizin ileriki dönemlerde çoğalmasıyla Bergama’mızı bu konuda belli bir noktaya taşıyacağız.

Bergama merkezde ciddi bir meydan ve yeşil alan sorunu vardı. İlçemizin merkezinde 14 Eylül Stadyumu var. Bu stat çok eski. Artık güncel ihtiyaçlara cevap veremez durumda. Biz oraya Bergama’nın kalbi diyoruz. Fakat o kalp artık durmuş, atmıyor. Trafik, otopark sıkıntısı ve yeşil alan problemi var. Bu alanı eski Çamlı Park’la da birleştirerek 57 Bin metrekarelik bir ‘Millet Bahçesi’ni Bergama’ya kazandırıyoruz. Buranın öncelikle mülkiyet sorununu hallettik. Burası Gençlik ve Spor Bakanlığına ait bir yerdi. Bergama Belediyesi üzerine devraldık ve tapuyu aldıktan hemen sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gittik ve projelendirmesi başladı. Şuan projelendirmenin son noktasını koymak üzereyiz. Önümüzdeki günlerde ihale müjdesini Bergamalı hemşerilerimize vereceğiz. Başladıktan sonrada 10 bin metrekare otoparkı, çevresindeki yolların genişlemesi ile birlikte 57 bin metrekarelik yeşil bir alanı sosyal donatı alanlarıyla birlikte Bergamalıların hizmetine açacağız. İhale gününden yaklaşık bir yıl sonra bu projenin biteceğini söyleyebilirim.” Diye konuştu.

BERGAMA’NIN TURİZMDE GELECEKTEKİ EN BÜYÜK PROJELERİNDEN BİRİ

Bergama’nın bir turizm şehri olduğunu, fakat turizmden istediği payı alamadığını kaydeden Başkan Hakan Koştu, “İlçemiz turizm konusunda oldukça geri kalmış. Biz bu geri kalmışlığı gidermek istiyoruz. İlk önce şehrin siluetini değiştirmemiz gerekiyor. Belediyecilik anlamında bu işleri yaptıktan sonra turizmde yeni bir dönem açmak istiyoruz. Bununla ilgili olarak geçtiğimiz yıl restorasyonlar başlattık.  Bu restorasyonların en büyüğü diyebileceğimiz Selinos Antik Kanalı Islah Projesi. Bu proje, 30 yıldır hayal edilen aynı zamanda bir çevre probleminin olduğu Akropolün eteğinden akan tarihi bir nehir. Bu nehir etrafında çarpık kentleşmeden ve alt yapı yetersizliğinden kaynaklanan çevre kirliliğini hep beraber yaşıyoruz. Göreve geldiğim ilk gün Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Bekir Pakdemirli ile paylaşmıştım. DSİ’nin imkânlarıyla buraya neler yapabiliriz? Burası sadece DSİ’nin marifetiyle yapılabilecek bir iş değildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da bu işin içinde olması gerekiyordu. Çünkü burası antik bir kanal,basit bir dere yatağı değil. Çevresinde birçok tarihi eserin bulunduğu önemli bir antik kanal. Birvizyon projesi olan Selinos Antik Kanal Islah Projesi bir çevre ve aynı zaman da turizmde bir gelecek projesi. Biz bu hayali gerçekleştirdik. İhalesi yapıldı. Tüm zorluklara rağmen iş teslimi yapıldı ve şuan iş başladı. Bundan sonra hep birlikte bu işin ilerlediğini göreceğiz. Bergama’nın turizmde gelecekteki en büyük projelerinden biri olacak.  Kısaca Selinos’tan önce Selinos’tan sonra Bergama da turizm diye konuşulacak. Tabi bu projenin yanında bizim yapmış olduğumuz diğer restorasyon çalışmalarımızda var. Tabakhane, Çırçır Fabrikası’nın dönüştürülmesi ve yeni bir müzenin Bergama’ya kazandırılmasını sağlıyoruz. Yeni müzenin projesi tamamlandı. Kültür Turizm Balkanı ile görüşmelerimiz devam ediyor. Yeni bir müzeyi de hayırlısıyla Bergama’ya kazandıracağız.” İfadelerini kullandı.

“Şehir içi trafiğini rahatlatacağız”

Koştu, Bergama’da ulaşım ile ilgili sorunların da olduğunu hatırlatarak, bu sorunları göreve gelir gelmez ele aldıklarını ifade etti. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü ilebu sorunları konuştuklarını söyleyen Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu, “Milletvekillerimizinde desteğiyle Bergama’nın uzun yıllardır beklediği çevre yolu inşaatı başladı. 2021 yazında bu yolu hizmete açmış olacağız. Hem şehirlerarası transit yolcuların Bergama’ya girip sıkıntı çekmemesi hem de şehir içinde yaşayan hemşerilerimizi bu gereksiz trafikten bunalmalarını engelleyerek, şehir içi trafiğini rahatlatacağız. Çevreyolunun açılması ile birlikte şuan devlet karayolu olarak kullanılan Adnan Menderes Bulvarı da 4 kilometrelik bir şehir bulvarı olarak düzenlemesini yapacağız. Buda şehrimizin girişini rahatlatacak. Şehrimizin silütenin güzel görünmesi anlamında şehir merkezimizdeki tırların ve kamyonların şehir dışına çıkarılması projesi var. Tır otoparkı şuan bitmiş durumda. Bu yıl içerisinde devreye alacağız. Yol bağlantıları tamamlanacak.  Bağlantılar yapıldığında inşallah sokaklar, caddeler ağır taşıtların park ettiği tehlikeli durumdan kurtulmuş olacak. Öte yandan, gençlere ve spora çok önem veriyoruz. Yönetime gelir gelmez belediyemiz bünyesinde Gençlik ve Spor Müdürlüğünü kurduk. Bergama Belediye Spor amatör ligdeydi. Bergama Belediye Spor Futbol Kulübünü profesyonel lige çıkarma başarısını gösterdik. Takımımız şuanda 3. Ligde mücadele veriyor. Gençlik ve Spor Kulübümüzün üretmiş olduğu birçok faaliyet var. Oryantiringle ilgili olarak organizasyonlar var. Türkiye’nin belki de en iyi Oryantiring sahası Bergama’da. Ama bunu işlemek gerekiyordu. Geçtiğimiz günlerde Oryantiring Federasyonu Başkanı ve genel sekreteriyle görüştük. Bergama’yı bu işin Avrupa da merkezi haline getirmek istiyoruz. Çünkü burada tarih var. Doğa var. Orman var!” dedi.

“BERGAMA’YA YENİ BİR SAĞLIK TESİSİ KAZANDIRIYORUZ”

Bergama’nın aynı zamanda bir tarım şehri olduğunu sözlerine ekleyen Başkan Koştu, “Tarımla ilgili olarak Bergama’da yapılacaklar konusunda Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Bekir Pakdemirli ile görüşmeler sağladık. Modern, tarıma kazandırabileceğimiz tesisler anlamında bir Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesini planladık. Çok elverişli bir alanımız var. Bu alan üzerine ilk etapta büyükbaş hayvancılık düşünülüyor. Fizibilite, araştırma ve yer belirleme yapıldı. Artık ete kemiğe bürünme durumuna geldi. 2021 yılı içerisinde de bu İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin tüzel kişiliğinin kurulmasını sağlıyoruz. Bergama’ya çok güzel bir Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesini kazandırmış olacağız. Bu kazanımla birlikte 2 bin 500 kişiye istihdam sağlanmış olacak. Bununla birlikte tarım ve hayvancılık sektörünü entegre edip, hem bitkisel üretimde hem de hayvansal üretimde piyasadaki dalgalanmaları engelleyecek, fiyat istikrarını sağlayacak önemli büyük bir kuruluş olacak. Ben bunun örneklerini geçen yıl yerinde inceledim. Çok güzel örnekleri var. İnşallah bunlarında bir örneğini Bergama’ya kazandırmış olacağız. Bergama Belediyesi’nin sosyal hizmetleri de devam ediyor. Pandemi döneminde kaymakamlıkla birlikte oluşturulan Vefa Destek Ekipleri ile en uyumlu çalışan ilçelerden biri Bergama’dır. Belediye olarak zabıtamızla, emniyet güçlerimizle beraber ulaşamadığımız köy, mahalle kalmadı. Coğrafi olarak İzmir’in en büyük ilçesiyiz. Ulaşmadık yer, çalmadık kapıbırakmadık. Ekiplerimiz canla başla çalışmaya devam ediyorlar. Şehrimizin merkezinde Cumhuriyet Meydanı projemiz var. Proje tamamlandı. 2021 yılı içerisinde son onaylarını aldıktan sonra iş başlayacak ve 2022’de Bergama Cumhuriyet Meydanı’nı hizmete almış olacağız. O kadar çok proje sözü verdik ki bunlardan biride Bergama’mıza yeşil alan kazandırma amaçlı Vakıf Zeytinliği Projesi. Şehrin merkezinde kalan bir vakıf zeytinliği var. Bu alanda tarihi zeytin ağaçları var. Şuan orası izbe bir halde, gündüzleri bile vatandaşların çekinerek geçtiği bir alan. Bu alanın projelendirmesini tamamladık. Önümüzdeki iki hafta içerisinde anıtlar kurulundan da son onayı aldıktan sonra 35 Bin metrekarelik yeşil alanı halkımızın hizmetine açacağız. Güvenlikli bir şekilde, gece ışıklandırması yapılmış, yürüyüş yollarını içinde bulunduran, kafeteryası, oturma yerleriyle birlikte harika bir rekreasyon alanı olacak.  Bu projemizde 2021 yılı içerisinde başlatıyoruz. Nasipse en geç 2022 yılı içerisinde vatandaşlarımızın hizmetine açacağız.” diye konuştu.

“SANAYİ VE TİCARET MERKEZİ OLMA YOLUNDA HIZLA İLERLİYOR”

Bergama’ya yeni bir sağlık tesisi kazandırdıklarını söyleyen Başkan Hakan Koştu, “Geçen sene pandemiden dolayı bu projemiz geri kaldı.  Bu yıl Sağlık Bakanımız Fahrettin Koca sağ olsun, İl Başkanımız ve Milletvekillerimizin desteği ile sağlık merkezimizin ihale gününü aldık. 14 Nisan da ihalesine çıkıyoruz. Bu Bergama’mıza yeni bir müjde olacak. Yıkılan eski devlet hastanesinin arsasında 4 Bin metrekare alan üzerine kurulacak olan tesiste; ağız ve diş sağlığı, aile sağlığı ve toplum ruh sağlığı merkezi bulunacak. Bu sağlık kompleksi çok kısa bir sürede halkımızın hizmetinde olacak. Bergama sanayi ve ticaret merkezi olma yolunda da hızla ilerliyor. Bergama Organize Sanayi Bölgesi 18 yılın hiçbir döneminde bu kadar hızlı büyümemişti. Pandemiye rağmen bölgeye teveccüh çok fazla. Bizde yatırımcıyı buraya çekmek için uğraşıyoruz. Bunla ilgili olarak çabalarımız sonuç verdi. Şuan için doluluk oranı yüzde 70’i geçti. OSB’ye birçok fabrika temel attı. Önümüzdeki günlerde bununla ilgili olarak güzel haberler vereceğiz.  Buda aynı zamanda bir istihdam projesi.  Bergama’da istihdamın çözüleceği önemli bir alan. Bu bölge yakın zamanda çok farklı iş kollarının faaliyet göstereceği, fabrikaların yükseldiği bir bölge olacak. Bunun dışında serbest bölge projesi var. Bununla ilgili olarak bazı mevzuat eksikliklerinden dolayı beklemede, fakat serbest bölgenin de yakın zamanda hayata geçeceğini umut ediyor ve gelişmeleri yakından takip ediyoruz.” dedi.

“ÇOCUKLARIMIZ VE GENÇLERİMİZ GELECEĞE GÜVENLE BAKACAKLAR”

Açıklamasında, Çandarlı Limanı’nın önemine değinen Koştu, “Çandarlı Limanı bir Bergama veya İzmir projesi değil, Türkiye projesidir. Aynı zamanda bir dünya projesidir. Bu proje bitince Çandarlı, dünyanın önemli limanlarından biri olacak. Alt yapısı bitmiş, üst yapı ihalesi bekleyen bir proje. Otoyolların bağlanmış olması bizi bu konuda çok mutlu etti. Bergama’daki değişimin mimarlarından biriside İstanbul- İzmir Otoyolu’nun ve aynı zamanda İzmir-Bergama Kuzey Ege Otoyolu’nun açılmış olması. Bunlar Bergama’yı daha cazip bir hale getirdi. Yatırımcıların Bergama’yı tercih etmelerindeki en büyük etkenlerden biriside budur. Çandarlı Limanı ile birlikte bunu taçlandırırsak, Bergama aynı zamanda hem bir liman kenti hem de lojistik merkezi olacak. Bergama’mızın çocukları ve gençleri geleceğe daha güvenle bakacaklar.” dedi.

HER ZAMAN HALKLA İÇ İÇE OLMANIZ GEREKİR

Göreve gelirken vatandaşlarla birlikte olacaklarına söz verdiklerini ifade eden Hakan Koştu, “Pandemiden dolayı bunda biraz şekil değişikliği yaptık. Yönetime geldiğimizde ilk olarak belediyede bir konsept değişikliği yaptık. Pazartesi günü Bergama’nın pazarıdır. Pazartesi günü ‘Açık Kapı’ uygulaması yaptık ve makam odamın kapısını hemşerilerimize açtım. Vatandaşlar sekretere veya danışmana uğramadan direk benim yanıma gelip derdini anlatabiliyordu. Tabi pandemi dolayısıyla burada çok yoğunluk oldu ve bazı sıkıntılı unsurlardan dolayı bu uygulamayı devam ettiremedik. Böyle olunca biz vatandaşımızın ayağına gidelim dedik. Daha öncede bunu yapıyorduk ama daha da sıklaştırdık. 137 mahallemiz var.  O yüzden biz her hafta birkaç mahalleye gidip o mahallemizde nabzı tutup vatandaşlarımızın isteklerini, eksikliklerini ve bugüne kadar yapılmamış ne varsa birebir vatandaşın kendinden dinleme fırsatı buluyoruz. Tabi 10 yıldır birikmiş olduğundan yaşanan birçok sorun var. Ama insanların yanına gidip derdini dinlemek, derdin yarısını çözmek demektir. Bugüne kadar bu yapılmadığı için vatandaşlar anlayışımızı biraz garipsedi.Yerel yönetimlerde olması gereken budur. Her zaman halkla iç içe olmanız gerekir.” diye konuştu.

“GÜNDEMİMİZDE YENİ BİR BELEDİYE BİNASI YOKTU”

2020 yılının ülkemiz açısından birçok doğal afetlerle geçtiğini hatırlatan Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu, “30 Ekimde İzmir depremini yaşadık. Bu depremden çevre il ve ilçeler de çok ciddi etkilendi. Bizde depremden etkilenen ilçelerden biriyiz. Belediye hizmet binamız ve kamu kuruluşlarının da görev yaptığı, aynı zamanda zemin katta özel sektöründe hizmet ettiği bir binadan söz ediyoruz. Yüzlerce kişinin çalıştığı ve binlerce kişinin hizmet aldığı binamızda bazı sorunlar gözlemledik. Buna bilimsel anlamda da bakmanız gerekiyor. Bizde gerekli incelemeleri yapıp Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bildirdik. Süreç şuan devam ediyor. Ama rapora göre binadaki durum çok iç açıcı değil. Bundan dolayı geçici olarak belediyemizi diğer bir hizmet binasına taşıdık. Biliyorsunuz, İzmir Büyükşehir Belediye binası da orta hasarlı çıkmasına rağmen onlarda binalarını boşalttılar. Bu bir sorumluluk gereğidir.  Aynı zamanda bir vebaldir. O sorumluluğu yerine getirmek gerekir. Biz ön tedbir olarak bunu yaptık.  Gündemimizde yeni bir belediye binası yoktu. Öyle bir imkânımız da yok açıkçası. Belediye yönetimini devraldığımızda mali durumumuz da açıkçası çok parlak değildi. Bergama’nın kronikleşmiş sorunlarını çözdükten sonra belediye hizmet binası ile ilgili olarak mevcut yerinde veya başka bir yerde değerlendirmesini yapacağız.” İfadelerini kullandı.

ÖZGÜR SES GAZETESİ / ÖZGÜR GÜN